Hei.

I dag er verdensdagen for psykisk helse. Alle har vi en psykisk helse. Og det som er trøblete er at den ikke så lett lar seg skille fra vår fysiske helse. Dårlig mage kan godt være cøliaki, men det kan også være angst. Smerter…. dont get me started…

Men der vi som står rundt ofte kommer til kort når det gjelder å helbrede både cøliaki og vonde prolapser så kan vi gjøre desto mer når det kommer til psyken. Og da snakker jeg ikke om de mørkeste netter og de skumleste skoger. Jeg mener sånn i hverdagen. Når alt rusler og går ganske greit. Det er da det er enklest og lettest å bygge en god psykehelse hos hverandre.

Gjøre hverandre gode. Gjøre hverandre robuste med minst fire ben å stå på og gjøre hverandre klar over hvor vi skal snu oss når natt og mørke kommer sigende.

Som i dag. Vi var i vogna. Dis var over seg frustrert over et spill på telefonen. Som ikke ville gjøre det som hun ville.

Isa tok henne i fanget. Selv om hun syntes “babyspillet” var innmari kjedelig.. Viste, forklarte. Og til slutt fikk Dis det til, helt alene. “No kain æ det! Førr du e søstra mi..” En ubetydelig sak i og for seg, noen tastetrykk på en telefon. Men det bygger psyke. Selvtillitt, minst fire ben å stå på. En søster, et sted å snu seg når ting blir vanskelig.

Henning har mange talenter. Gi ham en jekkestropp og han klarer hva som helst. Gi ham ingredienser til boller og jeg er litt usikker på hva han vil ende opp med.. For min del klarer jeg ikke å få den reima og den låsen på en jekkestropp sammen, boller lager jeg rimelig greit. Vi utfyller hverandre. Og gjør hverandre gode. Han fikk et kyss i dag når han klippet alt buskaset rundt vogna, jeg klarer ikke å løfte den klipperen. Jeg fikk et kyss når middagen var klar… jada, klassiske kjønnsroller, men tilsammen fire bein å stå på og noen å snu seg til når mørket faller.

Eir vant i Risk, Yme tapte uten å gå i lufta. Å lære seg å tape uten at verden går under. Det er å bygge psykisk helse. Det hjelper at storesøster er blitt en bedre vinner og ikke gnur det inn, men skrøt at han var blitt bedre enn i fjor. Gjøre hverandre gode. Selv når man taper.

Yme saget ned et tre i dag. Nesten helt alene. Mestring. Sånt bygger psykisk helse. Dytt treet litt i riktig retning så sagingen går letter. Det kan vi gjøre på jobb for hverandre. Når kollegaen drukner i oppgaver, ta litt, dytt litt i rett retning. Samhold, flere ben å stå på og noen å snu seg til. Gjør hverandre god. Hver dag. Da lager vi god psykisk helse. Som er mer robust til å gå netter i møte.

For en ting er helt sikkert. Ingen møter bare sol hele livet. Vinteren kommer, en eller annen gang. Men om vi gjør hverandre gode når sola skinner så trenger den ikke bli så ille alikevel.

3 Kommentarer on Gjør hverandre god…

  1. Dette var hyggelig å lese! Det er så viktig at det er fokus på psykisk helse, det gjelder jo oss alle.

Stengt for kommentarer.