Hei.

I da burde vært en hyggelig dag. Men den ble til dagen jeg har fryktet og gruet meg til i 6 år…

Yme sover under del en av julegrantenningen

 Jeg liker julenissen! Faktisk så liker jeg julenissen veldig veldig godt. Jeg har hardt for å tro at det ikke skal finnes en julenisse, slik enkelte onde tunger sier. Filmer med julenissen gjør meg lykkelig. Særlig filmer der man får se hvordan julenissen har det i verkstedet sitt. Alver som lager sjakkbrett med rutete maling, Kopper med kakao spekket med marsmellows. Reinsdyr som både flyr og snakker. Det er jo JUL! Jeg luller meg inn i fantasier om denne hyggelige mannen som bare er snill og som gir barna akkurat det de ønsker seg mest på julaften.

Isa i kledelig lue fra JULA, vinteren mest brukte plagg….

Av den grunn er jeg en slik mamma jeg kan tenke meg at pedagogene hater. Jeg har prentet inn i mine håpefulle at denne mannen er virkelig. han bor der på Nordpolen, han får ønskelista de skriver og han flyr over himmelen med sleden full av pakker. Joda jeg har lest den der teksten der noen forsøker å forklare hvorfor det ikke er mulig å rekke over alle i hele verden på en natt.. MEN de som har skrevet den har ikke forstått at nissen har en sånn duppeditt som stopper tiden! Det har jeg da sett i drøssevis av filmer. F.eks i “Noddy feirer jul”

Varm saft!

Men i dag kom nådestøtet som fikk hjertet mitt til å briste. Eir kunne fortelle under julegrantenningen at nissen ikke fantes! Det er bare en mann som har kledd seg ut…. Fjorårets forklaring med at det selvfølgelig er nisseassistenter som farter rundt i desember og deltar på nissefester og julegrantenninger, og at de må kle seg ut for å ligne nissen, hadde slett ikke den effekt jeg håpet.  Hva har skjedd?? Hun kjøpte jo den forklaring så bra i fjor! Fortalte den tilogmed overbevisende til flere andre tvilere.

Bålkos

Jeg prøvde å få ut av henne hvem det var som gikk rundt og sa slike grusomme ting, og det på en julegrantenning. Svaret var slett ikke oppmuntrende for en nisseelskende mor: “Mamma, det er slikt man skjønner når man blir stor!” VRÆÆÆÆL!!! Jeg vet ikke hva som er verst, at jeg muligens ikke klarer å overbevise min datter om at nissen finnes, eller at hun slett ikke så ut til å ta seg nevneverdig nær av det hele. Heldigvis fikk jeg litt støtte fra en kjekk gutt i klassen hennes som med tydelig overbevisning forklarte meg at nissene som kom i dag bare var noen som hadde kledd seg ut, men at den ordentlige nissen ikke hadde tid til dette nå i julestria.

Mitt siste  tro på nissen håp..

Heldigvis var jo Isa opptatt med å drikke saft å spise pepperkaker, så hun fikk ikke med seg ordvekslingen.  Glad og fornøyd motto hun pakke fra nissen, mens Eir surmulende kunne fortelle at: “ser du mamma, det er bare noen ungdommer med jukseskjegg!!”

“En ungdom med skjegg….”

Yme våknet takk og lov tidsnok til å få nissepakke han også. En smule skeptisk i sitt første nissemøte mottok han sin første nissmandarin. Den ble inntatt ved bålet der jeg satt fortvilet og lurte på hvordan det nå i det hele tatt skal bli jul???

Yme koser seg med mandarin

Så dersom det er noen i omegn her som har en slektning som ligner en smule på nissen, evt ligner veldig på nissen og som kan komme klatrende opp verandaen her ca klokka sju på julaften så betaler jeg godt. Maskenes tid er nok forbi hos eldstemann, så jeg trenger en proff! Og bare så det er sagt, det må være faren hun slektes på, for jeg satt sitrende i spenning og ventet på nissen den jula jeg fyllte 15!

En julegran

6 Kommentarer on Sannheten svir… men for hvem?

 1. Klart han fins. Han e her kvar julaften, å både ho Maria på 10 å han Mathias på 12 sei d e nissen. Håp ho Eit treff han snart. Ho førjulsti Laila.

 2. Her er vi ikke overvettig begeistret for julenissen – faktisk er han dritskummel og har fått forbud mot å vise seg innendørs. Og at han et ekte – gjett om!

  Ha ei strålende ny uke, jeg venter i spenning på resultatet av neste helgs julebord;D
  God klem til deg
  Hanne:)

  • Ikke greit det der, når man er redd for nissen.. Og i desember så treffer man jo på den skapningen overalt. Husker et år det var umulig å få handlet for uansett hvor i senteret vi gikk så traff vi nissen og Isa hylte som en stukket gris….

 3. Støtter helt din begeistring for nissen – klart han finnest. Hver julaften tar han seg tid til litt grøt her hos oss, og et år var vi voksne så heldig å få filmet reinsdyrene hans på marken (det er mulig at om jentene hadde vært litt større sa ville stilt spørsmåltegn til at reisndyrene lignet til forveksling på hjort!!), og dermed så er ingen i tvil om at den egentlige nissen finnes, tiltross for alle disse hjelpernene han er avhengig av for å få førjulsaktivitetene til å gå rundt…..
  PS! Jeg var enebarn til jeg var 15, og vært år ventet jeg i spenning på at nissen skulle komme; selv om jeg etterhvert måtte tvinge min far “ut for å kjøpe egg” hos naboen…. så har det aldri vært en jul uten at nissen har kommet til oss 🙂

  • Godt å høre at vi er fler som tror.. Skal nok bruke mine overtaleseskunster i løpet av måneden. Problemet er nå å finne noen som virker ekte nok til julaften…

Stengt for kommentarer.