Hei.

I morgen går legevaktsleger til streik. Det handler ikke om lønn. Det handler om å få et bittelite vern mot hvor mange timer man kan bli pålagt å jobbe ut over en normal arbeidsuke.

Helse og omsorgssjef i Karlsøy er sint. Han mener at dette er alt for mye å kreve. For leger i vakt i distriktskommuner jobber jo ikke disse timene de påberoper seg. De går jo hjemme, med telefonen i lomma. Og de får til alt overmål betalt for det.

Jeg har noen legevakter bak meg. Jeg tror jeg tør driste meg til å mene noe om dette. Jeg har jobbet i 13 år i Gildeskål. De aller fleste av dem har vi vært tre leger til å dele på legevaktene. En uke består av 168 timer. 37 av dem er arbeid på dagtid. Men for å være snill så kan jeg si 40. Eller jeg er ikke snill, for leger har 40 timers arbeidsuke. Da gjenstår det 128 timer i uka som skal fordeles på tre leger som skal ha vakt.

Et år består av 52 uker. Det blir 6656 timer med legevakt som skal fordeles på tre.

Litt kjapp hoderegning vil vise at hver lege da blir pålagt 2218 timer som han eller hun skal jobbe i løpet av et år. I tillegg til sin vanlige 100% dagjobb.

Med fire leger blir tallet 1664. Og KS er slett ikke urimelige. Man får hele en uke ekstra fri i året. Med lønn må vite. Her i kommunen har de vært snille. De har i tillegg innført at legen får fri mandag etter helg. Da har man hatt 72 timer sammenhengende vakt. I tillegg kan man be om fri dagen etter vakt hvis man har vært på en utrykning etter klokken 23. Mange benytter seg ikke av dette da man får dårlig samvittighet for pasientene i timeboka som må flyttes dersom man selv drar hjem for å sove.

Jeg tror ikke Helse og omsorgsjefen i Karlsøy ville synes dette var så himla kjekt selv. Men leger har jo godt betalt, så da så.

Hva er det så disse kravstore legene som nå streiker ber om? Jo det skal jeg si deg. Det de ber om er å få slippe å jobbe 1664 timer i tillegg til sin 100% jobb på dagtid. Det de ber om er å få lov til å jobbe 1456 timer i stedet.

Legeforeningen ber om at leger ikke skal kunne beordres på mer enn 7 timer aktiv vakt i uka, eller 28 timer beredskapsvakt. Og 28 timer beredskapsvakta i uka blir 1456 timer i løpet av et år. I tillegg har legeforeningen sagt at om kommunen og leger blir enige så kan man forhandle om et høyere timetall. Helse og omsorgssjefen i Karlsøy sier at han har 4 leger. Jeg vil tro at om klimaet mellom ham og legene er bra så vil det være gode muligheter for å lokalt forhandle om de fire timene ekstra i uka som legeforeningens forslag innebærer for hans del.

Men da bør han slutte å omtale beredskapsvakt som å “gå hjemme med en telefon i lomma og få betalt for det”

Vi har hjemmevakt. Enkelte vakter så er jeg bare hjemme, nødnettsradioen får ikke plass i lomma, men den er aldri lengre enn en arm unna. Selv på do. En gang ringte den når jeg satt på do. Jeg reiste meg så kjapt at jeg glemte at jeg hadde buksa på knærne, falt frem og unngikk såvidt å slå hodet i badekaret. Men noen vakter, ja så har han rett, jeg er hjemme, jeg sover hele natta, jeg er frisk og opplagt til ny arbeidsdag dagen etter.

Men jeg har beredskap. Når radioen uler må jeg slippe alt. Unger, stekepanne, vannslange og klesvask. Og løpe. For ambulansen bruker 3 minutter hjem til meg og når de kommer må jeg være klar. Vi har egentlig 10 minutter på oss, men ingen kaster jo bort 7 minutter unødig når det står om et liv.

Da Eir var et år var vi i fjæra. Vaktradioen ulte og jeg løp. Eir løp etter og hun snublet. Traff en stein med panna. Fikk en blåveis, neseblod og ei sprukken leppe. Det var første gangen hun skadet seg av betydning. Mens pappa og mormor blåste på og trøstet hoppet jeg inn i ambulansen og dro for å se en pasient med brystsmerter. Sånn er det å gå hjemme med telefonen i lomma og få betalt for det.

Ei jul for mange år siden. Julaften var på en søndag. Vi var tre leger som skulle fordele jul, romjul og nyttår. De andre var sørfra. Jeg tok vaktradioen fredag morgen og skulle ha den til tredje juledag. Slik at de andre slapp å bryte opp fra familien der sør på helligdagene. Vakta mi gikk med andre ord fra fredag til onsdag.

Det ble travelt allerede fredag. Flere akutturer og mye folk ville ha sjekket før jula satte inn. Til og med julaften var det ganske travelt. Men mens familien var i kirka fikk jeg gjort unna på kontoret og jeg kom hjem til julemiddag og gaveåpning. Klokka 23 ulte igjen radioen og jeg og ambulansen møttes igjen.

Første juledag måtte jeg ut før ungene våknet. Da hadde jeg sovet et par timer. Det gikk slag i slag og jeg tror jeg var innom svigers og fikk litt pinnekjøtt før det var ut igjen. 2 juledag på kvelden når jeg kom hjem innså jeg at jeg egentlig ikke hadde sett etter snakket med ungene siden julaften kveld.

3 juledag kom. Storm. Bruer og hav var stengt. Ingen båter og ingen biler kom seg mellom oss og Bodø. Flere akutt syke pasienter som vi måtte ta imot og behandle på sykehjemmet fordi været var for dårlig til å få dem til Bodø.

Han som skulle ta over vakta kom fra Oslo, et rent under gjorde at han kom med det ene flyet som klarte å lande i Bodø. På kvelden gjorde han det som politiet advarte mot på TV, han kjørte over Saltstraumbrua på rødt lys og kom hit og overtok radioen. Jeg bygget et sjørøverskip i Playmobil, spiste taco og sov i 12 timer. Sånn er det å gå hjemme med telefonen i lomma og få betalt for det. Det er beredskapsvakt. Og i følge Helse og omsorgsjef i Karlsøy er ikke det timer som bør telle med i regnskapet.

Jeg elsker jobben min. Det er veldig, veldig sjeldent noen har hørt meg klage over høy vektbelastning. Jeg vet hvor jeg bor og jeg visste hva jobben innebar når jeg tok den. Det man får på kjøpet er svært selvstendige barn, som blir trygge på andre voksne, som vet at verden går rundt uten mamma og som tidlig lærer seg å stå på egne ben. Og det er bra. God karma og lønn i himmelen får jeg sikkert også.

Men jeg blir provosert. Når Helse og omsorgssjef i Karlsøy sier at de timene jeg har vakt ikke teller fordi det er beredskapsvakt og jeg bare går hjemme med telefonen i lomma og hever lønn.

Legevaktsleger i Norge går i morgen ut i streik. Ikke for høyere lønn, ikke for å slippe å jobbe. De streiker for å få lov til å jobbe 1456 timer på toppen av full arbeidsuke. De streiker for å få lov til å være på vakt 1456 timer i året. 1456 timer der de er beredt til å slippe alt de har i hendene for å løpe ut i en ventende ambulanse og hjelpe mennesker som trenger det. Det er også 1456 timer der de ikke kan planlegge å dra på kino med ungene og vite at de ikke må løpe ut midt i filmen, de kan ikke love at de får sett hele fotballkampen til minstemann, de kan ikke love at de får med seg at eldste synger i Luciakoret. 1456 timer. 1456 timer oppå en ellers full 40-timers uke. Det er det de streiker for.

Natt på kontoret, de fleste sover, legen er på vakt. For deg.

3 Kommentarer on Å gå hjemme med telefonen i lomma og få godt betalt for det!

  1. Leste akkurat i avisen om streiken, og tenkte – må gå inn her for å se om jeg kunne lære mer om dette her. Og det gjorde jeg!

  2. Hvor er arbeidsmiljøloven når det gjelder leger. Jeg foretrekker en lege som er uthvilt og opplagt. Håper dere får en bedre legevaktordning. Lykke til.

Stengt for kommentarer.