Hei.

Her i huset har ungene gått for lut og kaldt vann i det siste. Foreldrene har vært så godt som ikkeeksisterende.

Mammaen dro på redaksjonshelg til Oslo og levde livets glade dager på hotell. Det vil si, hotellivet var ikke mye å skryte av i disse koronatider. Men Oslo var fint det, om enn litt skummel for en smitteredd nordlending.

Pappaen jobbet fire dagvakter på rappen. Ungen har ordnet seg selv. På lørdag fikk til og med Eir og Yme presset inn et skytestevne. Det vil si, de dro fra Ymes sluttstykke, så det ble bare Eir som skjøt.

I dag skulle Yme til tannlegen. Jeg skulle på jobb, Henning skulle på jobb. Isa var borte og til alt overmål skulle Eir til Bodø.

Du er vist alene hjemme i morgen, du Yme.

Det var ikke akkurat tristhet å spore. Enekontroll over tv, fri tilgang til krokanisen. Livet kan være værre for en åtteåring. Han får til å smøre nugatti på polarbrød og kniper det helt kan han også mekke seg et ostesmørbrød i mikroen. Livet danser.

Men Yme, du må dra til tannlegen. Og så må du si at mamma og pappa jobber, derfor kommer du selv.

Jeg ringte ham på facetime når det var på tide å dra. Jeg hadde tenkt å snike meg fra jobb for å møte ham, være god mor, men tre ambulanser satte en stopper for det.

«Mamma! Æ e færdi!» Yme var på tråden. «Tannlægen har heil elendie præmia! Æ måtte telslutt bærre ta to små tannkræmtuba!!! Æ sa dåkk va på jobb å ho sa at du må puss teinnern mine beire! Å æ har stein i teinnern å da MÅ vi bruk tainntråd! Hvær dag!! Å æ må få ein mindre tannbørste. No fær æ på pokemonjakt. Hade!!»

Alt ble verifisert av tekstmelding fra tannlegen. «Yme møtte presist til time og han var meget skuffet over utvalget av premier da han dro».

I kveld har vi pusset foran og bak og brukt tanntråd. Og snakket om morgendagen. Han skal til frisøren. Og han mener at det går nok bra, for generelt sett er det hyggeligere hos frisør enn hos tannleger. Jeg tenkte å vipse og så kan han betale selv. Og faktisk er både Eir, Isa og Henning hjemme så det er backupplaner i fleng.

Og det trengs virkelig en klipp. Koronasveis er en underdrivelse. Det er viltvoksende korketrekkere i nakken og mer et virvar på toppen. Han tror han skal klippe alt med maskin men han skulle nå tenke litt på om han kom på noe annet lurt.

Unger har vinger. Og får de ikke bruke dem så lærer de aldri å fly. De må bare være trygge nok til å hoppe ut. Og unger er stort sett trygge nok, det er vi foreldre som strever med å slippe taket. Jeg tror vi trygt kan slippe, han flyr som en havørn!