Hei.

Jeg har aldri forstått meg på kunst. Da jeg gikk på folkehøyskolen ble vi dratt med til Hennie Onstad senteret. Jeg forsto aldri hva vi så på.

Jeg liker sånn kunst der du ser på et bilde og kan si “det var et pent fjell”, eller “for en vakker elg i solnedgang”. Jeg liker ikke bilder med fire rosa prikker i hvert hjørne og en stor gul i midten som skal symbolisere en blomst.

Men jeg har alltid beundrer folk som ser alt det man tydeligvis skal se. For jeg tenker at de må ha en fantastisk hjerne. Og se sammenhenger der vi grå og kjedelige bare ser prikker og firkanter.

Men i dag fikk min tro på kunstnere en liten knekk.

Jeg kom over denne artikkelen her i Dagbladet. Den omhandler noen kunstverk ved Akerselva i Oslo som tydeligvis grises til av søppel.

Øverst var dette bildet. Og jeg tenkte at selv om man på ingen måte ser hva i all verden dette er ment å symbolisere, selv om man kjenner navnet på prosjektet, Midgardsormen, så trenger man jo ikke å søple den til. Såpass respekt for andres innsats bør man jo ha.

Sjermdump fra Dagbladets artikkel

Men så bladde jeg lengre ned. Og det som sjokkerer meg nå er at kunstneren faktisk ikke kan skjønne at folk kan ta feil av kunstverket og en søppelbøtte…

Det skjønner jeg. Den er firkantig, den har riktig høyde, den har et hull i siden. Sett fra denne vinkelen ser den da vitterlig ut som en søppelbøtte.

Den menneskelige hjerne ser etter mønster man kjenner. Og vi kjenner søppelbøtter. Min hjerne kobler i allefall automatisk dette mot en søppelbøtte. Og for meg, en nordlending fra bygda, er det ikke usansynlig at parketaten, eller renovasjonsetaten i Oslo ville piffe opp byens søppelbøtter litt med ny layout…

Skjermdump fra Dagbladet

Så jeg vil heller gi et klapp på skuldra til hundeeieren her. Han, eller hun, gjorde som man bør, plukket opp bæsjen, kastet den i søpla. Jeg tror ikke han eller hun mente å skjende et kunstverk, jeg tror han eller hun oppriktig trodde at det var ei søppelbøtte.

Hva tror du? Og hva ser du? En midgardsorm? En søppelbøtte? En hva for noe som symboliserer hva?

3 Kommentarer on Kunst

  1. Søppelbøtte. Midtgardsormen er vel mer som en ekstremt stor mark, med et skummelt ansiktsutrykk.

  2. Ser DEFINITIVT en søplebøtte! Skjønner meg heller ikke på dette. Fint at kunst kan være med på å bevare miljøet. B

Stengt for kommentarer.