Hei.

Da jeg møtte Henning og var med ham hjem i jula for første gang var det to ting på frokostbordet jeg la merke til. Det var den hjemmelagde tomatsilden/kryddersilden og den hjemmelagde leverposteien.

Vi har unger som er veldig glad i leverpostei, i allefall en. Så det går noen gule bokser i løpet av et år. I allefall når vi ikke lager den selv.

Men jeg synes det er koselig å bringe tradisjoner videre. Og oppskrifter. Det er noe fint med å tenke på at mine unger lærer å lage det samme som deres bestemødre, og bestemødre før det igjen sto på kjøkkenet og laget.

Som i går, da jeg og mamma laget fattigmann. Jeg husker godt da jeg som lita sto sammen med bestemoren min og laget fattigmann. Hun laget fattigmann og smultringer, mamma noen andre kaker. Og så byttet de. Mindre jobb på begge, og mer variasjon på kakebordet. I går laget jeg og mamma fattigmann både til oss, dem og svigers.

Men det var leverposteien jeg skulle fortelle om. Etter at jeg delte bilder av den på stories på instagram og på Facebook så har mange spurt om oppskriften. Og svigermor lar meg dele.

Men jeg advarer. Å lage leverpostei er ikke for sarte sjeler. Første gang jeg laget det her hjemme var jeg høygravid og noe sensitiv for lukt. Rå lever og hvit saus med allehånde er ikke akkurat det som dufter friskt. Det er en lidelse å lage den leverposteien. I fjor fikk jeg hjelp av både Eir og Yme. I år sto Eir for hvitsausen.

Men det blir veldig bra til slutt. Og etter en ukes tid, når jeg har glemt lukta som var da vi holdt på, er det trygt å smake.

Dette er en ganske stor pasjon. Men når man først lager leverpostei så vil man at det skal vare en stund. Og leverposteien er kjempefin å fryse. Vi spiste siste fra i fjor nå i november, så den holder fint i et år. Og det er akkurat tiden det tar for å opparbeide motet til å forsøke på ny.

Denne oppskriften rekker til 18 aluminiumsbokser i “leverposteistørrelse”. Man får kjøpt slike bokser med lokk på Europris blant annet.

Leverpostei

 • 2 kg svinelever
 • 1 kg spekk (kan være vrient å få tak i. Må være usaltet. Vi kjøper på Obs stormarked)
 • 1 stor løk
 • 240 gr margarin
 • 320 gr mel
 • 2 l H melk
 • 12 ts salt
 • 3 ts pepper
 • 1,5 ts allehånde
 • 4-5 ansjoser
 • litt ansjossaft
 • 8 egg

Fremgangsmåte

Det er lurt å starte med å lage hvit saus. Man smelter smøret, har i melet og så melka. Og rører den klumpefri. Så langt alt bra. For de som liker hvit saus. Jeg liker ikke hvit saus og synes derfor det er nesten like ille å lage den som det andre.

Så har du salt, pepper og allehånde i sausen. Da lukter den slett ikke godt den heller.

Du lar sausen avkjøle seg mens du begynner med det andre.

De første årene prøvde jeg å rense leveren. Det går ikke. Du må gjerne prøve, men jeg skjærer den opp i biter og angår de største blodårene.

Så skjæres spekket og løken i biter.

En stk svinelever
Løk og ansjos

Alt sammen kværnes i kjøkkenkvern. Og man har oppi ansjosen og saft fra denne. Jeg har forsøkt med sånn foodprosessor, men det ble ikke bra. Så det er kvern som gjelder.

Alt skal kvernes i allefall tre ganger. Sammen. Da har man tilslutt en ganske fin grøt. Som lukter noe inn i det grønne.

Spekk kvernes

Videre er jo sausen blitt avkjølt. Man rører inn 8 egg i denne.

Tilslutt blander man saus og leverblanding. Og da er man ferdig. Da er det bare å ha det i ønskede former og steke i vannbad, på 200 grader til den sprekker på toppen. Jeg bruker en sånn trepinne og gjør som med kaker. Når den ikke fester seg er den ferdig.

Rå leverpostei klar for steking
Ferdig produkt

Man kan steke i hvilke former man vil. Før brukte jeg brødformer og delte den opp i biter etter at den var ferdig. Men det er mye mer praktisk å bruke aluminiumsformer. Med lokk. Da kan du også skrive dato. Og pynte med klistremerker om du skal gi en bort i gave. Det har vi gjort flere ganger.

Så da er det bare å prøve. Lykke til!

9 Kommentarer on Leverpostei.

 1. Jeg lagde også leverpostei for lenge siden, men etter det første svangerskapet for 37 år siden så har jeg ikke spist leverpostei i noen utgave.

 2. Spiser ikke, men veldig gøy å se! Ante ikke hva som var i! Ser perfekte ut. Jeg hadde elsket å pynte dem, kanskje med rosepepper, einebær og timiankvist, kanskje siste 20 min av steketiden?

 3. Jeg elsker hjemmelaget leverpostei, men blir litt uggen av å tenke på hvordan den lages. I år er jeg gravid selv, så det blir hvertfall ikke laget på mitt kjøkken😅

Stengt for kommentarer.