Hei.

Det der med leggetider skar seg jo første dag i sommerferien. Vi startet å kjøre på ettermiddagen og stoppet ikke før vi var sør for Mosjøen. Da var klokka godt over tolv og Dis var våken og opplagt. Vi sovna vel noe over to.

Resten av ferien besto av sene kvelder og sene morgener. Antall timer søvn var nok ikke langt fra normalen, men noe underskudd skal jeg ikke benekte at ungen fikk.

Så vi sitter jo her nå da. Med en unge som knurrer og glefser og freser i stedet for å snakke. Det er prisen å betale for en lang sommer.

Vi vet jo at disse ukene kommer. Det er prisen man betaler for at vi har lange og koselige kvelder i ferien. For jo, det er faktisk koseligere at hun er med og er våken litt lengre enn at en av oss hver kveld skal bruke timer på legging. For hvilken fireåring vil gå å legge seg i vogna når de andre fortsatt leker og har det gøy?

Altså. Vi hadde en sånn fireåring. Isa. Hele ferien spurte hun etter klokka. Og når den var sju så var det leggetid. Og da la hun seg. Uansett hva vi andre sa eller gjorde. Fryktelig upraktisk! Den mest upraktiske ferie vi har hatt noen gang! Det var helt håpløst. Dis på sin side kan godt være den som sovner sist av oss alle. Hun hadde i ferien absolutt ingen intensjoner om å begynne å snakke om leggetid klokka sju. Isa på sin side ser fortsatt på klokka. Heldigvis lar hun den nå bli bortimot ti i allefall. I ferien vel og merke. Ellers snakker vi betydelig tidligere tider.

Det er et valg vi tar og et valg vi lever relativt godt med. Men nå på slutten så begynte det å tære på med knurring. Så da skola begynte på mandag og alle de tre andre også skulle inn i rett rytme trakk vi et lite lettelsens sukk. Vi skriver torsdag og de tre andre er godt tilbake i rute. Ipader er igjen bannlyst på kvelden og Yme er langt inne i Danny og den store fasanjakten som vi begynte å lese før sommeren. Vi har tolv kapitler igjen og er beregnet ferdig om et par uker.

Dis har på sin side funnet det noe merkelig at jeg plutselig skal begynne å mase om kveldsmat og legging midt på lyse dagen. Sola står fortsatt høyt på himmelen og den skinner sterkt. Vi må bruke blendingsgardiner for å få sett barnetv!

Det er en forbannelse og en velsignelse vi her nord lever med. Sol hele døgnet store deler av året. Det å lære unger at man må se på klokka og ikke sola for å vite når det er natt og når det er dag er ikke så lett. I bøkene er det jo mørkt på natta, i filmer er det mørkt på natta. Det er ikke natt når sola står høyt over Fugløya og måkene skriker.

Kvart over sju.. Se mamma, det er ikke kveld!

Men det kommer seg. Det er betydelig mindre knurr og glefs i dag enn for bare to dager siden. Og i dag fikk jeg til og med en blomst og en klem. Så verden begynner å komme i vater.

Og jeg forstår henne. For jeg har slett ikke lyst selv til å begynne med kveldsmat og legging når sola står høyt på himmelen og kvelden er så fin. Det er så lite igjen av denne årstiden. Plutselig er det mer mørkt enn lyst og så er vinteren her. Man vil jo suge ut det som kan av sol og sommer. Ikke sette seg inne på et mørkt rom og synge nattasanger. I dag ofret jeg til og med å dra å se på Eir spille fotballkamp for å få legging til rett tid. Det skjærer jo i hjertet.

Men nå er vi tilbake til normalen. I kveld var det faktisk ingen protester. Det er slik det pleier å være. Det var lutter glede over å finne bok og å lese. Og det var gjesp og glippende øyne på fjerde runde med So ro lillemann.

Snur dere døgnet i ferien? Og får dere sure unger av det? Og synes dere som oss, at det faktisk er verdt sure unger på slutten? Pedagogisk er det sikkert helt på tryne. Men det er sånn vi vil ha det. Voksentid? Joda, det blir litt av det også, kommer bare an på hvordan man definerer den.

Og på kvelder som dette så klarer ikke jeg å legge meg. Så jeg er vel ikke bedre enn henne på noe vis..

9 Kommentarer on Døgnrytme.

 1. Hun har det nok etter sin mor, og jeg praktiserer det samme som dere. Nå har mine blitt så store at jeg sier at de må slukke lyset når de legger seg.

 2. Nå er jo mine barn voksne, men jeg har hatt 5 flotte dager på hytta med barnebarnet Signe på 3 år. Jeg lot henne få være oppe så lenge hun ville, men her er jo mørkt på kvelden. Vi spiste kveldsmat i 18.30 tiden og klokken 19.30-20.00 fikk hun ipad og Peppa gris til hun ba om å få legge seg 21.tiden. Det resulterte i blid jente som våknet kl 08 i stedet for 06.30-7.00.

  God helg!
  http://www.ingridtunheim.no Vil gjerne at du leser denne blogposten En skikkelig fin ukeMy Profile

 3. Nå er jo mine barn voksne, men jeg har hatt 5 flotte dager med barnebarnet, Signe på 3 år, på hytta. Jeg lot henne være oppe så lenge hun ville, men her er jo mørkt på kvelden. Vi spiste kveldsmat i 18.30 tiden og ved 19.30-20.00 fikk hun ipad og Peppa gris til hun ba om å få legge seg i 21-tiden. Det resulterte i blid og glad jente som våknet i 08-tiden i stedet for 06.30-07.00.

  God helg!

 4. Nå er jo mine barn voksne, men jeg har hatt 5 flotte dager med barnebarnet, Signe på 3 år, på hytta. Jeg lot henne være oppe så lenge hun ville, men her er jo mørkt på kvelden. Vi spiste kveldsmat i 18.30 tiden og ved 19.30-20.00 fikk hun ipad og Peppa gris til hun ba om å få legge seg i 21-tiden. Det resulterte i blid og glad jente som våknet i 08-tiden i stedet for 06.30-07.00.

  God helg!
  http://www.ingridtunheim.no Vil gjerne at du leser denne blogposten En skikkelig fin ukeMy Profile

 5. Nå er jo mine barn voksne, men jeg har hatt 5 flotte dager med barnebarnet, Signe på 3 år, på hytta. Jeg lot henne være oppe så lenge hun ville, men her er jo mørkt på kvelden. Vi spiste kveldsmat i 18.30 tiden og ved 19.30-20.00 fikk hun ipad og Peppa gris til hun ba om å få legge seg i 21-tiden. Det resulterte i blid og glad jente som våknet i 08-tiden i stedet for 06.30-07.00.

  God helg!

 6. Prøver igjen, 3. gangen gjelder det å få lagt inn en kommentar.

  Mine barn er voksne, men jeg hadde barnebarnet Signe på 3 år på overnatting fem dager på hytta denne uken. Hun fikk være oppe så lenge hun ville med kveldsmat kl 18.30 og Peppa gris på ipad i 19.30-20.00. Klokken 21 ba hun om å få legge seg og sov til 08 neste morgen. Glad og fornøyd da hun stod opp.Det passet vår rytme veldig godt, men klart, hos oss er det mørkt på kvelden. Hjemme legger hun seg 19 og står opp 06.30-7.00.

  God helg!
  Ingrid Tunheim Vil gjerne at du leser denne blogposten Hei lørdagMy Profile

 7. Vi har aldri hatt fast leggetid i ferier. Kjører heller på med en hard start første skoledag. Så ordner det seg stort sett. Nå er det mer jeg som er trøtt og trettenåringen er våken mye lenger 😅 Men vi har en avtale om ingen mobil eller PC på rommet etter leggetid, for jeg vet hvor vanskelig det er å legge den fra seg når man bare skal sjekke en snap eller enda ett varsel. Hun godtar det da, ingen sure miner 😉

  Sommeren er som du sier kort og lys her nord, så leggetid det sparer vi til mørketiden 😏😂

  Barnebarnet mitt er her i helga, og hun sovna rett over halv åtte, i går kveld. Sov til åtte i morges. Hjemme legger hun seg tidligere og er våken tidligere.

  Voksentid? Nå har vi nesten begynt å savne å ha barna rundt oss hele tiden 😅😂 når de er store så kommer tiden der man savner at de var tilstede hele tiden. Tror jeg må skaffe meg en hund eller noe 😂

 8. Vi har aldri hatt fast leggetid i ferier. Kjører heller på med en hard start første skoledag. Så ordner det seg stort sett. Nå er det mer jeg som er trøtt og trettenåringen er våken mye lenger 😅 Men vi har en avtale om ingen mobil eller PC på rommet etter leggetid, for jeg vet hvor vanskelig det er å legge den fra seg når man bare skal sjekke en snap eller enda ett varsel. Hun godtar det da, ingen sure miner 😉

  Sommeren er som du sier kort og lys her nord, så leggetid det sparer vi til mørketiden 😏😂

  Barnebarnet mitt er her i helga, og hun sovna rett over halv åtte, i går kveld. Sov til åtte i morges. Hjemme legger hun seg tidligere og er våken tidligere.

  Voksentid? Nå har vi nesten begynt å savne å ha barna rundt oss hele tiden 😅😂 når de er store så kommer tiden der man savner at de var tilstede hele tiden. Tror jeg må skaffe meg en hund eller noe 😂

 9. Hos oss har det vært sene kvelder og sene morgener hele ferien, og det har vi voksne syntes vært helt ok. Godt å få sove lenge om morgenen! I kveld hadde jeg en 4 åring som kalte meg bæsjunge og knurret leenge før han endelig sovna kl 21.30. Jeg tror det blir bedre i morgen😊

Stengt for kommentarer.