Hei.

Det er mange som har lurt på hvordan vogna vår ser ut innvendig i løpet av ferien. Den er jo ganske stor, og nedover i europa så er det tydeligvis ikke vanlig med så store campingvogner. Det er en del campingplasser der vogna rett og slett ikke får plass. Så det har lønt seg å sjekke på forhånd.

Men jeg tenkte å vise dere litt rundt.

Vogna er ei Polar-vogn. Laget i Dorotea i Norrland i Sverige. Da vi kjørte nordover i sommer hadde vi veldig lyst til å stoppe der og besøke både fabrikken og campingvognmuseet de har der, men det var lørdag ettermiddag og alt var stengt.

I allefall, Vogna heter Polar 840 br. Br står for barnerom, og det er fordi alle barnekøyene er bakers og man kan lukke døra bak dit.

Det finnes ikke så mange vogner av denne typen med vår planløsning. De fleste nøyer seg med to køyesenger på bakveggen, vi har tre..

Men nå.. nok snikk snakk.

Stue/kjøkken

Fremst i vogna er sittegruppen og bordet. Vi får sånn passe plass alle seks og vi klarer å trykke inn mormor og morfar når vi må. Jeg var uhyre skeptisk til å gå over fra grått tøy til hvitt skinn, men det har gått overraskende bra. Skinn er jo mye enklere å tørke av om det blir noe gris med juice eller kakao. Og ja, det er litt klamt å sitte der i shorts, men nå er det jo ikke jamt over 30 grader heller og vi har aircondition så som sagt, mine bange anelser er gjort til skamme. De to isbjørnene fulgte med vogna. Vi fikk to med forrige vogn også så nå har ungene hver sin. 

Kjøkkenet i den nye vogna er litt mindre enn i den gamle. En hel skuffereol mindre. Så det ble litt hodebry når ting skulle plasseres. Vi kunne ikke bar dytte alt inn på “sin vante plass” fra gammelvogna. Men det også har gått fint. Brødboksen får stå i en hylle over sofaen i stedet for på benken. Kaffemaskinen i en hylle over senga når den ikke brukes. Det som er nytt i denne vogna er at det er to plater som er induksjonsvarme og to på gass, i den gamle var det fire på gass. Jeg liker gass, men helt greit med begge deler. Ovnen får akkurat plass til en grandiosa og i bunn er det en plate som snurrer rundt når man bruker grillelementet i ovnen.

På motsatt vegg er det tv-benk, kjøleskap med fryser, mikrobølgeovn og våre skap. Det er også en kommode med skuffer som Eir har annektert som sminkebord.

Med litt utstyr fra Tupperware så egner mikro seg både til å koke pasta og ris. Fantastisk. Samt å lage ostesmørbrød. Ellers så kjøpte vi også en elektrisk panne som vi har brukt både til grillmat og til gryteretter. Den er kjempekjekk å ha med på tur. Fryser er fint for is må man jo ha på sommeren. Og kjøleskapet i denne vogna er både bedre til å holde maten kald samt at romløsninger inni er bedre så vi har plass til mer.

Sovedel og bad

Jeg og Henning sover fremme. Senga vår er litt smalere enn i den gamle vogna. Den er 130 cm bred. Det går fint så lenge Dis holder seg i sin egen seng. Det gjorde hun de aller fleste netter i sommer. Det er et forheng som kan trekkes for slik at man lukker ut stue/kjøkkendelen. Når man går forbi senga vår kommer man til badet. Det er et areal med gang utenfor baderommet som er litt sånn “ingenmannsland” Men noe må man ofre for litt større bad. Bak vår seng er det en skyvedør som kan lukkes. Da blir det ganske stille helt bakerst selv om tv står på fremme.

Badet i denne vogna er mye større enn i den gamle. Her har vi plass til å stå på badet sammen med en av ungene, eller faktisk også vi to voksne. Det er en dusj med normal størrelse og den funker godt både når vi står tilkoblet vann og når vi bare bruker vann fra tanken. Faktisk dusjet vi flere stykker uten at det ble hverken tomt eller kaldt bare fra egen vanntank.

I forhold til den gamle vogna der vi måtte ut for å skifte mening når vi var på badet er det ganske herlig å ha litt større plass. I en ideell verden kunne vi tenkt oss at badet var på bakveggen og så to køyesenger på hver vegg foran der, men man må gi og ta litt i en campingvogn og dette her er sålangt det mest ideelle vi har vært borti av planløsning som passer oss.

Jeg er litt usikker på hvorfor de har et vindu på do, men takluka er jo grei da slik at man får lys inn. Vi har masse skapplass på badet, mye mer enn vi egentlig trenger. Så vi skal rydde litt der. Drar med oss alt for mye “kjekt å ha”

Vi har forbrenningstoalett. Det er fantastisk. Ok, så er det litt rart de første gangene man er på do, for man må legge en pose i do. Når man er ferdig så bretter man sammen posen og så trykker man på knappen som skyller ned. Så brenner posen med innhold opp i en skål nederst. Alt som er igjen etter ca 70 dobesøk er litt aske i bunnen av den skåla. Nå har ikke jeg tømt do, hverken med sånn tank, eller den askekoppen, men jeg forstår i allefall at det er mye triveligere å tømme den lille skåla med ren aske enn å tømme de tankene med tiss, bæsj og vann.

Barnerommet

Bakerst er sengene til ungene. Det er en køyeseng med tre senger helt på bakveggen. Så er det en salong med et lite bord på siden som kan gjøres om til seng. Vi har skåret ut en madrass som akkurat passer der så Eir hadde det ganske behagelig på siden der. Jeg lå der noen netter da Eir lå oppe hos oldemor så jeg vet det.

Isa har funnet sin lille private hule nederst. Der er det en bred hyllekant inn mot vegges så hun hadde bøker, pyntefigurer, annet dill og dall i bøtter og spann der inne. Dis sin samling av kosedyr vokste seg større og større under ferien, men det var fortsatt plass til ungen da vi kom hjem. Yme trives på toppen. Det eneste problemet er at det er ørlite vanskelig å få skrudd av nattlampa der oppe om han sovner fra den.

I Valnesfjord til vinteren sover Eir i spikerteltet, da vil den lille salongen bak være fin til å spille spill og tegne etc. Vi gleder oss alle til at det er en hel vegg ved det lille bordet. I den gamle var det hull ned til radiatoren. Vogna ble demontert på jakt etter terninger og brikker mer enn en gang.

Så der har dere den, vogna vår. Eller vogna mi, som Dis sier. Vi er blitt veldig glade i den i løpet av sommeren. Litt savner vi fra den gamle, noe er mye bedre. Slik vil det alltid være. Jeg tror aldri man finner en vogn som er helt perfekt og tilfredsstiller alle krav. Da må man i såfall bygge den fra bunn. Men så skal den jo være trafikksikker i tillegg… Så noen konstruksjoner må bare være sånn.

Håper du likte rundturen og del gjerne bilder av din egen vogn på Facebooksiden min under innlegget. Det er kjempemoro å se på forskjellige løsninger.