Vi har jo vært en måned på ferie. Vi var ikke superheldige med været over alt, men vi har hatt på shorts og t-skjorte hver dag uten å fryse og vi har da også badet en god del.

Dis elsker å bade. Faren kjøpte en badeand på Nille og det var kjærlighet ved første blikk. Litt skummelt for mammaen som ikke stoler helt på at ikke ungen, som uten frykt, hopper, snurrer, svømmer, plasker, splasjer og får vann over både hode, kropp og ansikt, skal ramle ut av den anda.

Dusj derimot.. Man skulle tro at vann forvandlet seg til varm saltsyre eller maursyre eller noe annet direkte livsfarlig i det sekundet det kommer ut av et dusjhode. For vann fra en dusj er grusomt på kroppen, grusomt i håret og grusomt i ansiktet.

Men nå er vi kommet hjem. Sist håret på ungen nærmet seg en sjampoflaske var vel i badeland i tyskland. Man kan si det var på tide.

Jeg fikk lokket henne inn i badekaret med løfter om leker og en lekevillig storebror som også skulle bade. Lek, latter og hyl. Det var både sprut, splasj og vann overalt. En vennlig påminnelse om at badekaret ikke befant seg i badeland ble avfeid med en kjempesprut slik at også jeg fikk del i gleden.

Så kom tiden der såpen kom frem. O du hildrande du. Yme vasket seg lynkjapt mens han samtidig forsøkte å holde seg for ørene. Dis forskanset seg innerst i badekaret der hun slo om seg med en visp som hun vanligvis leker med. Det var fare for både syn og hørsel for de som uheldigvis befant seg i nærheten. Yme løp ut, Henning skygget banen og jeg var alene igjen med furien.

“DU E GRUSOM MAMMA!!! IKKE SÅPE, IKKE SÅPE, IKKE SÅÅÅÅÅÅPEEEEEE!!! DA BI DÆ KJÆMPEFÆLT!! Æ HATA SÅPE, IKKE SÅPE, IKKE SÅPE!!!”

Jeg var usikker på strategien. Ville det være fornuftig å forsøke dialog? Ville det være bedre å holde ungen fast å gni inn såpa? Jeg fikk tak i vispen under et realt svingslag og fikk et brøl i retur.

“MAMMAER HAR IKKE LOV Å GJØR DETTE! MAN KAN IKKE VASK ONGA SOM IKKE VIL!! DÆ E IKKE LOV!! DÆ E IKKE LOOOOOOOOOV!!” Påberopelse av rett til medbestemmelse fikk meg til å stusse i tre sekunder. Er det lov? Har man lov å tvangsvaske en unge? Aner ikke, men ungen var ikke vasket på nærmere tre uker så hvis hun ikke skulle bli returnert fra barnehagen så måtte det i allefall et minimum av såpe i nærheten av kroppen.

Jeg valgte kort prosess. Sprutet sjampo over hodet på avstand. Fikk gnudd det inn i etapper mens hun løp fra krok til krok i badekaret og ropte besvergelser jeg ikke visste hun kunne. Tilslutt er jeg usikker på hvem som var mest såpet inn, jeg eller henne.

“IKKE DUSJ MÆ!!! IKKE DUUUUUUUUUSJ MÆÆÆÆÆÆÆ!” Lydmuren ble brutt på et punkt der. Jeg kastet en bøtte med vann over henne og det gjorde jo ikke saken bedre for nå fikk hun jo såpe i øynene. Panisk vifting med armer og “DU E EIN FRYKTELIG, GRUSOM, FÆL MAMMA!!!!!!” Øyner ble tørket mens begge tok seg på tak og kampen fortsatte.

Tilslutt kom vi til enighet om å skylle nede i badevannet. Hun lå og fløt på rygg med et øye trygt lukket, de andre holdt vakt over den grusomme moren.

En time senere. Tørket og mett i magen av kveldsmat, tre kapitler i “den kjempestore pæra” var lest og fjorten gjesp utført med stor artikulasjon…

“mamma.. dæ va deilig mæ et bad! No e æ ren og pen! Å da e dæ deilig å ligg i senga si!”

Joda, mammalivet med opp og nedturer er jammen noe for seg selv.

1 Kommentar on Et lite kveldsbad.

Stengt for kommentarer.