//Annonse//

Hei.

På et kull medisinstudenter er det en haug med folk som har en felles drøm. De skal bli leger. Men der noen er som meg, dørgende kjedelig og uten evne til større drømmer enn et stetoskop, et legekontor på landet og et legeskilt på kontordøra så er der andre som har større vyer. Og som drømmer om helt andre ting i tillegg.

På mitt kull gikk Ingvild. Hun var og er en kløpper på symaskin. Og nå driver hun butikk. Ikke som privatpraktiserende lege (selv om hun altså er lege også) men en butikk der man finner noe så vakkert som barneklær som er både fine, praktiske, miljøvennlige og økonomiske. Og i tillegg har de budskap. Hun gjør det ikke helt alene, men har med seg Kine. De har både åpnet en fysisk butikk i Storgata 99 i Trømsø og de har nettbutikk på 99Kids.

Tanken disse to har er at barneklær skal være gode å ha på, de skal ikke være laget av barn som jobber gratis, de skal ikke fylle havet med plast når de en gang er utbrukt og de skal kunne brukes lenge og av alle barn, uansett plagg. Kanskje med unntak av kjolene da. Men hei, om gutter vil bruke kjole så synes jeg faktisk ikke at noen skal stoppe dem.

Og de leverer! Klærne er sydd av miljøvennlige materialer av god kvalitet. De er myke og gode å ha på og ungene kan virkelig bevege seg i dem.

De har masse farger og morsomme mønster som kan brukes like godt av jenter og gutter. Dis fikk en tunika. Det som er genialt med den er at med et så enkelt triks som ekstra lange ribbekanter på armene kan denne overdelen brukes helt til den kalles genser om et par år. Størrelsen er nemlig 3 til 6 år og tanken er at den vokser med barnet. Det samme gjør buksene. Det å slippe å kaste en overdel fordi den har blitt for kort i armene, men bare kan brette ned og brette ned gjør godt i et hjerte. Det er miljøvennlig og ikke minst kan en yndlingsgenser vare lenge, lenge, lenge. Når man tenker på at nordmenn i snitt kaster 23 kilo klær i året så er klær som dette kjærkomment.

Dis elsker sin elefanttunika. Jeg finner den veldig passende nå i pride-uka, men om den er tenkt slik vet jeg altså ikke. Dis likte den så godt at hun valgte den som genser på årets barnehagebilde. Den er prøvd i drivhuset, i huska, i klatrestativet og i barnehagen. Akkurat nå ligger den innsmurt med syltetøy nede på vaskerommet og venter på sin tur i maskinen. At den tåler vask er jammen en fordel.

Isas klasse har de siste ukene før sommerferien vært ute en dag i uka. Da har de samlet plastsøppel i fjæra og vært med på prosjekt Havplast. De har samlet 20 sekker med søppel og klassen har fått inn 2000 kroner til klassekontoen.

Ymes genser har en klar beskjed til oss voksne. Slutt å ødelegg havet! Den kule fisken på fronten går rett inn hos gutten, gulfargen på hals og armer gjør at Dis egentlig ikke gidder å vente til Yme har vokst ut av de armene. Klær for alle, med et budskap. Der har du disse barneklærne. Yme syntes det var en fin klatregenser.

Jeg synes Ingvild og Kine har kommet godt på vei. Det er fine klær, de er gode å bruke og flotte stoffer og mønster. Men det som treffer meg midt i hjertet er det de har drømmer og planer om å få til videre. Nemlig at disse klærne etterhvert skal sys og produseres av folk lokalt, som trenger arbeidstrening og som har ramlet utfor arbeidsmarkedet og at det kan bli et samarbeid og et tiltak med NAV. Som lege, som sitter med pasienter som har masse lyst og evner til å gjøre litt, men ikke nok til å tilfredstille kravene i ordinært arbeidsliv, så er jo dette som trompeter og englebasuner i ørene.

Så om du er innom Tromsø i sommer så anbefaler jeg deg virkelig å stikke innom Storgata 99 i butikken deres. Og om du ikke er i nærheten av Tromsø så klikk deg inn i nettbutikken. Der kan du lese mer om filosofien og disse to damene. Og så synes jeg at du skal like dem på Instagram, der de heter @99_k_i_d_s. Skal jorda vår bestå må vi snart ta noen grep. Å begynne å la unger bruke klær som dette er et steg i riktig retning.

1 Kommentar on Klær fra 99Kids! Klær med mening og budskap.

Stengt for kommentarer.