Hei.

På denne tiden så går jeg litt mot strømmen. Mens andre banner og luker og ønsker den langt vekk, ser jeg med stjerner i blikket på hver lille svallerkål som stikker bladtustene sine over bakken.

Svallerkålens latinske navn er Aegopodium podagraria. For de som kjenner igjen starten på navn nummer to, podagra, er det lett å gjette seg til hva den ble benyttet mot i gamle dager. Podagra er det samme som urinsyregikt. Og for de som har lest Knoll og Tott så husker de at Kaptein Vom ofte satt med stortåa en svær bandasje. Mulig de ikke hadde skvallerkål der de bodde.

Heldigvis for meg, mer trist for alle andre så er skvallerkål nesten umulig å utrydde. De underjordiske røttene er omfattende. Mekanisk fjerning er vanskelig. Selv korte rotrester spirer raskt. Gjentatt fjerning av plantedelene over jordflata vil over tid (typisk over en hel vekstsesong) fjerne planten. Skvallerkål i plen er mulig å bekjempe effektivt ved å klippe plenen kort, regelmessig og hyppig over lang tid. Men har du sommeren for deg og vier all din tid til prosjektet så har du en sjans.

Jeg plukker den med liv og lyst. Og lager pesto. Svallerkålpesto. Det er altså en liten delikatesse dette ugresset passer utmerket til.

Man tager en liter skvallerkål, renser den for stilker. Ellers blir den veldig grov og du må ha mye vikingblod for å like det. Så altså, en liter svallerkålblad.

Videre ca 50 gram pinjekjerner, parmesanost etter smak og olivenolje til du synes det er passe konsistens. Og salt! Jeg må alltid putte i litt av det ene og litt av det andre for å smake til så disse målene er veldig cirka.

Kjør det i stavmikser og voila.. skvallerkålpesto!

Jeg bruker den på laks, på pizza, på brødskive med skinke eller hvitost. En tallerken mozarella, tomat og svallerkålpesto er jo italia fusjonert med nordnorsk sommer. Den er ypperlig til pasta og ellers hva hjertet begjærer.

Nå har jeg helt glemt å nevne reker. En loffskive med reker, smør og svallerkålpesto.. Olala..

Så la ugresset gro, senk skuldrene og lag deg litt pesto i stedet for å klippe skråningen..

2 Kommentarer on Skvallerkål til begjær.

  1. Hei, kan du vise bilde av hvordan planten ser ut, og gjerne nærbilde av bladene.
    Min svigermor var en periode virkelig plaget med podagra, med en gang djevelskapen begynte å krangle løp jeg etter henne med C- vitaminer og hun tok paracet 500 mg 3- 4 ganger daglig. Dette rådet leste jeg i legemiddelhåndboken på nett. Å hver eneste gang forsvant infeksjonen sakte men sikkert. Nå står hun på Allupor.

    Min svoger har nå fått krystaller i ankelleddet, har da C- vitaminer noe for seg? Det er vist nok snakk om at de skal gå inn å grave ut krystallene. Takk for flott blogg om ditt og ungenes liv, ja Hennings liv også selvfølgelig.

  2. Å! Så spennende!jeg eeelsker grønn og rød pesto, men sånn pesto har jeg aldri prøvd.
    Hvordan ser denne egentlig ut? Må finne ut om jeg har noe ute her 😀

Stengt for kommentarer.