Hei.

Jeg har bodd her i Gildeskål i 12 år nå. Fire år til så har jeg bodd her like lenge som jeg bodde der jeg vokste opp.

Vi har noen sære ting hjemme. “Nå kommer træntoget” sier vi. Det betyr at vinden står inn fjorden og har med seg vann fra bølgetoppene. Som et tog fra Træna. Ikke lett å forstå for en innflyttet søring som mamma var. “No kjæm hain!” Hvilken han? Mamma kikket ut vinduet, men ingen mann kom.. det var jo vinden og vindrossene de snakket om.

Og i 12 år har jeg nå hørt om øgla. “Nå er øgla på plass i Sandhornet, så nå er det sommer” Øgla.. jeg har jo lurt. Er det en spesiell art med firfisler som lever i fjellsiden der, som har våknet av vinterdvalen? Er det en gammel dame som bor under fjellet som har en hagefigur hun setter ut hver sommer? For det hadde vi hjemme, når Agnes i Olvikvatnet satte ut svanefiguren sin i vannet var det sommer.. Er det ei skikkelig sur kjærring som kommer hjem til gamle tomter og feriehuset sitt hver vår og blir der hele sommeren? Jeg har hatt mange teorier.

Så var det noen som la ut et bilde på insta. “Øgla er på plass, nå er det snart sommer”. Og da så jeg den jo! Øgla. Som kommer hvert år. Nå gjetter jeg, men regner med at det er på grunn av fjellformasjoner og skygger der snøen ikke smelter så fort som andre steder.. og jeg har sett på gamle bilder. Øgla er der på denne tiden..

12 år tok det, men nå ser jeg øgla.. ser du den?

Hvis du ikke ser den kan du titte på storyen min på instagram.. der har jeg prøvd å tegne den…