Hei.

I går var Kripos på skola her. De snakket om nettvett med ungene. De hadde et flott undervisningsopplegg med videoer og spørsmål som viste hvor fort et nakenbilde kan spres for alle vinder på internett.

Eir fortalte villig vekk under middagen. Det er ikke så lurt å ta slike bilder. Selv om man sender dem til kjæresten som man stoler på så kan sånne bilder fort komme på avveie. Det trenger jo ikke å være kjæresten som gjør det, men en kompis som låner telefonen.

“Så det beste er å ikke sende puppebilder til gutter på telefonen deres”

Yme hadde lyttet med et halvt øre. Han var egentlig mest opptatt av å få i seg poteten og fisken og komme seg tilbake til iPaden. Nå lyste øynene av frykt og en god del avsky.

“hæ? Puppebilda? Kan det kom puppebilda inn på telefonen min? Æ vil ikke ha puppebilda!”

Eir forklarte at noen bare sender nakenbilder av seg selv til andre. Yme ble litt grønn og en smule mer panisk i stemmen.

“Puppa? På min telefon?”

Yme liker ikke pupper for tiden. Pupper er æsj og fisj og dobbeltspy. Og jeg gleder meg så til konfirmasjonen. Når jeg skal minne ham på denne samtalen. Der han med innstendighet og bønn snudde seg mot meg:

“Mamma, no MÅ du lær mæ korsen æ får slætta bilda på telefonen min!!”

Men det er et alvorlig tema. Kripos inviterte foreldrene på kvelden. Gikk gjennom det samme med oss som med ungene tidligere på dagen. Det var både informativt og lærerikt. Bare synd at vi var så få foreldre. For hovedbudskapet var: vær der, snakk, bry dere om hva ungdommen gjør på nett. Spør, vær nysgjerrig og delta. Og trygg dem på at det er ok å si fra. Uansett. Ikke bare om de har sendt ut noe som de angrer på og trenger hjelp med. Men også om det nå skulle fly inn et puppebilde fra høyre eller venstre. Ymes strategi med å slette er ikke å anbefale. Lær dem å ta skjermbilde og si fra til en voksen. Og anmeld. Det er den eneste måten man kan stoppe det på.

Av 400 barn som ble funnet på en voksens telefon var det kun to som hadde sagt fra og anmeldt. Så om du får ditt barn til å si fra, og går til politiet så kan du faktisk redde 398 andre. Det er noe å tenke på.

2 Kommentarer on Puppebilder

  1. Og ikke ta bilder som andre kan identifisere deg på.

    For NÅR de tar bilder, kan man ta forhåndsregler. Jeg er ikke så naiv. Bilder av pupper inkluderer ikke bilde av ansikt.
    Lappeteppet Vil gjerne at du leser denne blogposten Enkel hverdagsgledeMy Profile

  2. Man bør vel være litt forsiktig med screenshot? Ja, det er greit for å kunne vise fram og få hjelp, men ellers kan det fort bli at man oppbevarer barnepornografi… (i tillegg til at kompisen kan ta telefonen i et ubevoktet øyeblikk og sende det videre, da blir det enda verre)

    Jeg har også vært på et par sånne kvelder bl.a. med tema gaming og nettsikkerhet og reagerer også på at det er veldig få foreldre der.
    Abelone Vil gjerne at du leser denne blogposten 11 råd for deg med nyoppdaget cøliakiMy Profile

Stengt for kommentarer.