Jeg liker ikke Sylvi Listhaug. Det vil si. Jeg vet ikke om jeg liker henne. Jeg har aldri møtt henne. Det kan godt hende at Sylvi er ei skikkelig trivelig dame og at vi har mange felles interesser. Men jeg liker ikke måten hun driver politikk. Jeg liker ikke den måten å snakke på uansett hvilken side av politikken de tilhører. Hun har noen av samme ulla på venstresiden.

Mange sier at Listhaug kaller en spade for en spade, at hun snakker rett fra levra, at hun tør å si det ingen andre tørr å si høyt. Jeg synes ikke at hun kaller spader for spader i det hele tatt. Jeg synes sjeldent det hun sier dekker hele sannheten. Som oftest så synes jeg at det hun sier er svært dratt ut av sannheten og i beste fall dekker skaftet på spaden.

Men det skal hun ha. Hun er veldig smart. Hun vet hva hun skal si, og hvordan hun skal si det, for at flest mulig skal bli berørt av det. Enten se rødt eller henfalle i jubelrop.

Jeg tror ikke egentlig at populistisk er ordet som dekker måten Listhaug snakker på. Ikke om man leser definisjonen av populistisk. Jeg vil heller kalle det kynisk strategisk. For ikke å snakke om splittende og konfliktskapende. Mulig er det slik man for tiden må være om man skal opp å frem i politikken. Jeg synes det er trist. Jeg tenker at det fortsatt går an å ha et normalt språk, snakke om sine motstandere med respekt og kjempe for sine saker uten å sable andre ned. Det virker ikke som om Listhaug er enig.

Og jeg hadde trodd, at når jeg først skulle vie et blogginnlegg til Sylvi Listhaug så skulle det omhandle noe om innvandring. Men det skal det altså ikke. Det skal omhandle helseattester for førerkort.

Å skrive helseattester for folk som skal få, fornye eller endre sitt førerkort er ikke akkurat den oppgaven leger synes er mest morsom. Det er ikke moro å fortelle noen at de ikke oppfyller helsekravene til førerkortforskriften. Og det er sjeldent takk å få. For de som ikke får den helseattesten blir jo ikke akkurat glad, og om de får den så kommer det gjerne en pårørende etterpå som mener man er hakke spik gal som skrev den ut da gamlefar på ingen måte klarer å manøvrere bilen lengre.

Men det er en viktig oppgave. Og særlig dette med kognitiv funksjon. Og det er det Listhaug nå har uttalt seg om. Jeg håper så inderlig at dette er fake news og at Listhaug er feilsitert og misforstått av journalisten.

For Listhaug sier: “Nå må vi slutte å plage eldre unødvendig.” Videre sier Listhaug at det bør være tilstrekkelig med en vanlig helsesjekk “Som for eksempel test av syn og blodtrykk. Den kognitive testen har ingenting med bilkjøring å gjøre.”

Videre mener Listhaug at det er et viktig poeng at i distriktene der det er lite kollektivtransport så er bilen det eneste folk har for å komme seg rundt. Og for FRP er det viktig å gjøre hverdagen enklere for folk flest og da må vi slutte med denne typen testing.

For det første må jeg jo si at jeg er glad for at hun ønsker å beholde synstestingen. For det ville jo blitt helt galt om man i tillegg til demente også slapp blinde til bak rattet.

Det med blodtrykk forstår jeg ikke helt. Joda, en hypertensiv krise vil nok gjøre deg uegnet til å kjøre, men blodtrykk? Et vanlig forhøyet blodtrykk tar da ikke fra deg førerkortet på noe som helst vis. Du kan til og med kjøre bil en mnd etter et gjennomgått hjerteinfarkt om det er behandlet. Du oppfyller alle helsekrav.

Men det kognitive mener altså Listhaug ikke har noe å si for bilkjøring. Rettelse: den kognitive testen har ingenting med bilkjøring å gjøre. Sier Listhaug.

Den kognitive testen har alt med bilkjøring å gjøre. Dersom du ikke klarer å tegne en klokke, putte på visere som viser ti over elleve, tror du da at du klarer å lese et avansert trafikkbilde med tre filer og rundkjøringer samt lyskryss?

Og om du ikke klarer å tegne en strek fra tallet 1 og videre opp tallrekka til 25. Klarer du da å manøvrere en bil på en forsvarlig måte?

Det kan godt hende du klarer det. Derfor mister du ikke sertifikatet på øyeblikket om du ikke klarer en sånn test. Du blir henvist for å ta en kjøretest hos biltilsynet. For å vise at du faktisk kan manøvrere den bilen forsvarlig i trafikken. Og gjør du det, da er det greit. Gjør du ikke det, da har du ingenting i trafikken å gjøre. Mener jeg da, det mener tydeligvis ikke Listhaug som mener at kognitiv funksjon ikke bør blandes sammen med retten til å ha førerkort.

Det er ikke en rettighet å ha førerkort. Det er et gode. Og kan man ikke håndtere bilen på en måte som gjør det forsvarlig å møte deg på veien så skal du ikke ha førerkort.

Jeg som lege har ingen formening om hvordan du kjører bil. Jeg har svart utallige pårørende at de må kontakte politiet og snakke med sin mor, far, onkel, søster eller hvem det nå gjelder når de mener at folk ikke kan håndtere bilen. Jeg kan gjøre en helsesjekk. Og om pasienten har god nok helse til å bestå den så er det ikke mer jeg kan gjøre. Jeg får ikke gjort noe med at folk ikke ser bak før de rygger. Det er det andre innstanser som må si noe om.

Det jeg som lege kan, og skal, er å gjøre en vurdering når jeg mistenker at folk har en kognitiv svikt. Så kan man i det lange og det brede diskutere om testene er gode eller dårlige. Men vi har nå de testene vi har. Og finner jeg utslag på den første så går jeg videre til neste. Neste steg er en utredning hos spesialist, og som nevnt over, melding om at pasienten bør gjennomføre en kjøretest.

Jeg forstår ikke hva Listhaug vil med utspillet. Jeg nekter å tro at hun ønsker at veiene våre skal fylles med demente bilkjørere. Jeg var på et kurs om dette nylig. Foreleseren sa: Et av de beste spørsmålene du kan stille pårørende er om de vil la barnebarna sitte på mens pasienten kjører. Jeg tviler sterkt på at Listhaug vil sette sine barn inn i en bil med en dement sjåfør. Så hvorfor vil hun fjerne testen som kan luke ut disse sjåførene?

Som de fleste ganger før når Listhaug har sagt noe, så kommer hun vel med en eller annen “det jeg egentlig mente var at”. Snodig det der. At en så intelligent dame til stadighet må forklare oss vanlig folk hva det egentlig var hun sa. Men denne ganger håper jeg jo som sagt at hun mente noe helt annet enn det hun sa.

Personlig skulle jeg ønske at hele førerkortvurderingen ble en sak for trafikkstasjonen. Obligatorisk førertest for alle over en viss alder. Uten at du først måtte innom legen for å bli sendt dit. Da ville man også få ut de som ikke ser i speilet før de rygger også. De som konstant ligger midt på veien og de som har glemt at vikeplikt har noe med høyre og venstre å gjøre, ikke hvem som har størst bil.

Det mest hensiktsmessige er vel en blanding. Der leger må si noe om helsa og trafikkstasjonen om kjøreferdigheter. Men å fjerne kognitive tester, uten å ha noe annet som luker ut trafikkfarlige sjåfører… da kjøper i allefall jeg meg en pansret bil som tåler at gamlemor med Alzheimer smeller inn i meg fra venstre.

3 Kommentarer on Har Listhaug fått en kognitiv svikt?

Stengt for kommentarer.