Hei.

Nå er det lørdag. Vi har hatt to hele dager i Tallin og ser frem mot to til før vi reiser hjem på mandag.

I går tok vi hva vi tror er piratdrosje. Den så ut som alle andre drosjer men den var ca tre ganger så dyr. Men den fikk oss dit vi skulle. Ok, vi er kjedelige, men et kjøpesenter med Hennes & Mauritz og andre vanlige butikker passer oss litt bedre enn Tommy Hilfiger og sånne dyre merkebutikker. Vi fikk handlet litt julegaver og annet.

Så ruslet vi rundt i gamlebyen. Jeg vet ikke hva jeg skal kalle det, men cafévandring kanskje.

Vi startet på Majasmokk. Den eldste caféen i Tallin. De hadde nydelig chai latte og kaker. Og marsipan. Vi følte oss nesten som kjendiser for det stoppet folk på utsiden og tok bilde hele tiden. Men ved nærmere ettertanke var det nok vindusutstillingen og ikke oss de tok bilde av.

Så ruslet vi ned langs gaten Pikk. Pikk betyr vist nok “den lange” og det kan jo forklare et og annet.. Jeg fant verdens beste souvernirbutikk som hadde akkurat det jeg lette etter. Hva det var kan dere få vite i desember for det inngår i en aldri så liten hemmelig julekalender.

Vi så på Olavskirken. Til ære for Olav den Hellige. Den hadde verdens høyeste spir når den ble bygget. Og stakkars byggmester Olaf (lurer på om han ble valgt pga navnet) falt ned fra det samme spiret og døde akkurat når den var ferdig.

Vi så på borgmuren rundt gamlebyen og byporter. Det er helt fantastisk hva de fikk til å bygge i gamledager. Som fortsatt står og som har tålt både vær, vind og krig.

På et gatehjørne sto en liten plakat. Veldig unnselig. Lett å gå forbi. Den viste vei ned i en kjeller. Der KGB hadde sine fengselsceller da Estland var okkupert av Sovjet. De kaller det okkupasjonstiden. Sikkert noen som er uenig i det. Fengselcellene var som de var da det satt mennesker her. Isolasjonscellen var mer et hull i veggen med en dør foran. Uansett hvilken vei man prøver var det ikke mulig å ligge der inne. Det var ikke et hyggelig sted. Men viktig å vise frem. Det skjer i vår tid også. Dette er ikke lenge siden.

Så spiste vi lunch, sen lunch. Blåskjell. De var alldeles nydelige. Da vi var ferdige tror jeg vi kanskje gikk femti meter før vi bare måtte sette oss på en ny café. Anneli Wiik. Kjent for sin sjokoladekonfekt. Hvem er vel for mett for en kopp te og to sjokoladebiter. Mørk sjokolade, med pingviner på og med marsipan med sitron og finsk vodka. Joda, det gled ned.

Det ble tidlig kveld på hotellet. Flat ut med viaplay. Kjedelig? Nope. Avslapning vil jeg kalle det.

Vi koser oss i Tallin. I dag blir det mer gamleby. Julemarked. Og i morgen tror jeg at jeg skal rusle innom en russisk-ortodoks messe. Det er tross alt søndag. Og slike kirker finner man ikke i Norge.

Ha en fin lørdag hvor enn du tilbringer den.

 

1 Kommentar on Lørdag i Tallin.

  1. Ti år siden jeg var i Talli, men føler jeg opplever det på nytt nå som jeg “følger” deg på turen:)
    Kos dere masse!

Stengt for kommentarer.