Hei.

Leggetider er debattert i mange sosiale medier. Sånn til vanlig. Men kanskje spesielt nå i ferien.

For hva er “riktig”? Skal man holde på de leggetider man har hjemme til vanlig? Skal man la det flyte helt ut? Skal man satse på en gylden middelvei?

Vi har alltid en plan om den middelveien. Det funker aldri! Det blir fri flyt og vel så det.

Det vi har funnet ut i ferien er at Dis er et utpreget B-menneske. Ikke at vi ikke hadde en misstanke fra før, men i sommer har hun slått ut i full blomst.

Sånn ved åttetiden våkner hun til. 20:00 altså. Da er det full fart, stormende jubel og tenner og føtter i gardinene. Da skal det danses, synges, gjøres yoga, spilles spill, lekes og alt hva hjertet begjærer.

Når man finner sengen skal man gjerne se en film eller to på netflix. Og vet dere hva? Hun får lov. Det blir velsignet stille bak i vognen og stakkars Isa får lov å sovne i fred.

Når Isa og Yme har sovet en god time eller mer finner nattens dronning ut at det kanskje er på tide å lukke øynene.

Nåde den som vekker henne før ti! Da dras det dyner over hodet, tenner flekkes og det er klar beskjed: æ søv!!! Dæ e natt no!!!

Men dagene er fine. Ikke mere skrik og hyl enn når vi hjemme kjører soving fra 20-07. Hun har hatt et par netter her der hun har justert seg inn og sovna tidlig og sovet like lenge, men det går altså helt fint.

De andre legger seg når de er trøtte, de fleste av oss våkner mellom ni og ti.

Det funker for oss. Det er ferie. Det blir noen dager med trøtte og grinete voksne når vi skal snu det, ungene klarer det fint. Det er ikke noe stress.

I diverse grupper på face har jeg sett voksne i fullt alvor mene at foreldre som lar ungene være oppe og rusle rundt på campingplasser etter 23 bør meldes til barnevernet. Om de samme foreldre sitter og drikker seg dritings og ikke vet hvor ungene er så er jeg enig, men at det skal være omsorgsvikt å la unger være oppe sent i ferien… jeg blir litt matt.

Unger er som meg og deg. Veldig forskjellige. Noen trenger å legge seg sju, hverdag, helg og ferie. Vi hadde en slik. En hel ferie la ungen seg klokka sju og sto opp like tidlig. Grusomt. Kunne jo ikke gjøre et skvatt på kveldene. Men det var det som måtte til for at dagene skulle være ok, for om man strakk leggetiden så sto ungen opp like tidlig og dagen ble helt fæl for alle. Nå har det gått seg til, og leggetiden kan strekkes og det samme med sovetiden på morgenen. Andre unger, som Dis kan være våkne til langt på natt og sover tilsvarende morgenen etter og har det helt ypperlig i feriemodus. Hvorfor skal man styre og krangle om legging tidlig da? Mye artigere for alle å kose seg på kveldene.

Håper dere alle finner en løsning dere trives med i ferien. Enten det er å beholde leggetidene fra hverdagen eller dere som oss kommer helt på villspor. Eller, vi er ikke på villspor. Vi er på feriespor. Som fungerer fint. Alt er like rett. Så lenge ungene har det bra.

Nå er det natt. Til og med Dis sover. Sov godt du også!

3 Kommentarer on Sovetider… hva er det?

  1. Jeg er nok av dem som tviholdt på faste leggetider da ungene var små. Nå har vi fire barnebarn mellom 5 og 2, og alle er i seng til kl 19. Det er testet om de sover lengre enn til 7 neste morgen, men det gjør de ikke. De blir bare mer trøtte og grinete dagen etter.
    Åshild Vil gjerne at du leser denne blogposten Litt mindre midlertidigMy Profile

  2. Vi kjørte ferieleggetid i sommer, barna i seng mellom 21-23 å sov til i nitiden. Funka gull for alle👌 Vi foreldre er mer utsovet enn på lenge!

  3. Du finner alltid noen som vil melde noen til barnevernet så fort de ikke gjør ting på samme måte som dem. Kunne ikke sagt meg mer enig med deg. Er det ferie og foreldrene ikke dritings så la humla surre og hver enkel bestemme for seg og sine.

Stengt for kommentarer.