Hei.

Av og til så lurer jeg på hva folk tenker med. Politikere sånn spesifikt. Nå er jo politikere folk. Faktisk skal de jo være et bilde på “folk flest”. Det er jo det som er demokrati og sånn. Men jeg føler av og til at politikere ikke helt har feste til bakken vi andre går på.

I helga hadde Aust-Agder Frp årsmøte. For å være ærlig så hadde jeg ikke ofret det en tanke før i går kveld. For å være ærlig så bryr det meg sånn ca midt i ryggen at Aust-Agder Frp har årsmøte. Jeg tror Nordland Senterparti også hadde årsmøte i helga. Jeg var omtrent like lite interessert i det.

Men tilbake til Aust-Agder. De har altså vedtatt et forslag som sier at man skal betale selv for abort. Nå har heldigvis ikke Aust-Agder Frp så mye de skulle sagt på stortinget. De innser også selv galskapen og har liten tro på at moderpartiet vil stemme for forslaget. Men at det i det hele tatt sitter politikere, og det værste av alt, kvinnelige politikere, og fremmer forslag som dette skremmer meg.

Det handler om å ta konsekvensene av handlingene en gjør, og man vet hva konsekvensene av ubeskyttet samleie er, sier Silje Flaten Haugeli i Aust-Agder Fremskrittsparti.

Argumentet er altså at siden noen er så dumme at de hopper i loppekassa uten å sikre seg først så skal de jammen betale for det. På både en og to måter.

Jeg ser flere fantastiske resultat av et slikt forslag.

For det første så kommer det jo til å ramme de som ikke har noen ressurser. Jeg vet ikke helt hva prisen på en abort er, men det vil jo bli noen tusenlapper. Tusenlapper vokser ikke på trær. Hos noen vil dette være et lite ubetydelig hinder, men for noen vil det faktisk være så stort at man heller får barnet. Eller verre, fjerner det på annet vis. Jeg skal ikke dra strikkepinneklisjeen, men jeg er fristet. Rundt omkring i verden dør kvinner, ganske mange av dette, vil vi tilbake dit at vi i norge får dødsfall pga illegale aborter?

Så kan man jo videre argumentere med at det jo er fint at aborttallene går ned. Men om man nå skulle være kynisk og samfunnsøkonomisk så har man altså nektet å betale for en abort, men man betaler villig vekk for svangerskapspenger, sykepenger og barnetrygd. Et beløp jeg uten tvil regner med langt overgår kostnaden for aborten. Mattestykket går ikke opp. Med sitt forslag vil de altså sørge for at staten får større utgifter. Men rett skal være rett, staten betaler jo da for noe helt annet enn abort.

For det andre så blir det altså et økonomisk spørsmål om du kan ta abort eller ikke. Man fjerner med et pennestrøk prinsippet om at alle i Norge har rett på lik behandling i helsevesenet. Abort skal forbeholdes de som kan betale for seg. Fordi de var så dumme at de glemte kondom. Eller kondomen sprakk. Eller spiralen ikke fungerte som tenkt. Eller de hadde omgangsyke noen dager før slik at p-pillene ikke virket.

Har man først bestemt seg for å ikke bære frem barnet så kan jeg tenke meg at det blir en ganske stor psykisk belastning å bære det frem fordi du ikke hadde penger til den aborten. De som tar abort har gjerne en grunn. De klarer av en årsak ikke å bringe et barn til verden akkurat da. Man kan mene mye og mangt om årsakene, men den som tar valget har i allefall en mening om at et barn ikke er mulig for dem å handtere i deres livssituasjon. Ingen barn er uønsket når de først er der, men vil vi virkelig at barn skal fødes inn i liv som ikke er i stand til å ta seg av dem? Som kan bli gode foreldre, men ikke akkurat da.

Men tilbake til argumentet: dette er selvforskyldt, da skal ikke staten betale. Høie kan gå gode dager i møte om vi skal leve etter det argumentet i helsevesenet. Faktisk kan store deler av helsebudsjettet fjernes.

Kols-pasienter skal dermed betale både for medisiner de får på blå resept, for akutturer med ambulanse, CPAP-maskiner og de kan glemme frikort hos legen. De  visste tross alt at det var farlig å røyke.

Hva med lungekreftpasienter? Som røkte store deler av livet. Noen er det kanskje som ikke har røkt, men de er vel i mindretall. Cellegift skal dermed betales. Avansert terminalpleie i hjemkommunene. Betal selv.

De fleste av oss eter oss sjuke. Vi spiser feil mat og vi spiser alt for mye av den Vi spiser på oss diabetes og hjertekarsykdom. Bort med insulin på blå resept. Betal for PCI-behandling og helikoptertur når hjerteinfarktet slår til. Det er jo i bunn og grunn vår egen feil. Sånn i hovedsak.

Folk som ikke bruker vernesko, folk som skjærer seg fordi de ikke tok ut avokadostenen med en skje. Vi lever risikofylte liv. Folk som kjører i fylla og krasjer.

Mener virkelig Aust-Agder at all skade og sykdom som folk påfører seg selv skal betales av egen lomme? Kanskje de gjør det? Det vil jo være et helprivat helsevesen og det er mulig det er deres våte drøm. Det er ikke min drøm. Jeg vil gjerne få lov å fortsette å behandle overvektige pasienter som har spist på seg diabetes. For pokker, jeg har mest sannsynlig snart gjort det selv.

Jeg synes også det er rart at dette kommer fra Frp. Som står på barrikadene og roper om kvinners rettigheter. I allefall muslimske kvinners rettigheter. Der vi andre er idioter som tror at kvinner som bærer hijab ikke er underkuet og truet. De snakker varmt om valgfrihet og at folk skal få lov å bestemme selv. At staten ikke skal avgjøre hvordan folk får leve sine liv. Men her skal de altså ta fra kvinner et av de viktigste valgene i livet. Valget til å bestemme over egen kropp. For det blir ikke et reelt valg når det følger en regning med. Noen er da fratatt valget. De som ikke har råd til å betale regningen.

Forstå det den som kan. Og kryss fingre for at dette blir nedstemt og begravd og aldri kommer frem i lyset igjen etter landsmøtet.

Så skal jeg gå tilbake på jobben min og gi helsehjelp. Til de som trenger det. Helt uavhenging av om lommeboken er tykk eller tynn. Helt uavhengig av om de tilhører Aust-Agder Frp eller Nordland Senterparti. Helt uavhengig av om du har spist på deg hjerteinfarkt eller trenet det på deg med overtrening. For det er det som er det fantastiske med norsk helsevesen. Det som bestemmer hva slags hjelp du får er hva som feiler deg. Og alvorlighetsgraden av det.

(og så bittelitt hvor du bor i landet, men DET er en helt annen diskusjon)

9 Kommentarer on Abort.. bare om du har råd.

 1. Ja man skal høre mye før øra detter av det er sikkert, som sykepleieren som satt fastvakt på meg mens jeg lå i belter fordi jeg nok en gang hadde prøvd å gjøre ende på livet, eller iallefall skade meg alvorlig. Cathrin, du må bare få deg en unge!
  Javel?
  Ja, for da må du ta deg sammen og ta vare på den,

  Lurt tenkt, men dessverre er det ikke så enkelt. Nå er jeg heldig, som nok har vanskelig for å bli gravid. For prevensjon har jeg nok ikke brukt mye tid og energi på. Men jeg er helt 100 %sikker at dersom jeg hadde blitt gravid for noen år siden, så hadde det definitivt vært best for det barnet å slippe å ha meg som mor. Så jeg hadde valgt abort, men dersom den måtte betales selv hadde ikke arbeidsavklaringspengene holdt til å betale, ergo jeg hadde fått ett barn som
  Hadde vært super ønsket og elsket, men det hadde hjulpet så lite når demonene tar overhånd i mitt hodet. Jeg tror ganske sikkert jeg hadde vært en god mor når jeg var i gode perioder, men i fjor var jeg innlagt 9 av 12 mnd.. hvem skulle da hatt ansvar? Barnevernet? Som ikke klarer å skaffe forsterhjem til de barna som allerede er født? Nei takke meg til gratis helsehjelp, selv ved abort… hilsen tidligere krf politiker 🙈

  • Det var vel den minst konstruktive tilbakemelding jeg noen gang har hørt. Fra den sykepleieren altså. Ellers så forstår jeg utmerket godt hva du sier. Og du illustrerer poengene mine perfekt! Takk for at du forteller.

 2. Dette er et like dårlig og idiotisk forslag som det Stavanger FrPu prøvde seg på om politisk abort som sa; Stavanger Frp vil be partiets landsmøte utrede juridisk abort, som gir mannen mulighet til å fraskrive seg alle rettigheter og plikter før barnet blir født.

  Hvor tar de det fra. Som om vi skulle gå 100 år tilbake i tiden.

  Beste hilsen Ingrid

 3. Jeg håpet i det lengste at dette var ett oppkonstruert problem, jeg er mildt sagt sjokkert. Forstår bare ikke hva som er tenkt her. Ikke engang litt. Selv med velvije!
  Lappeteppet/ Anja Vil gjerne at du leser denne blogposten Lindmo krydrer hverdagenMy Profile

Stengt for kommentarer.