Hei.

Har du noen rester igjen etter jul. Her er det i allefall i bøtter og spann. Skinke, frukt, julekaker..

I går var det den tristeste dagen i året for meg og Isa. Vi pakket bort julen. I og med at vi bruker ca tre uker på å pakke den frem så er jeg veldig fornøyd med at vi klarte å rydde bort stort sett alt utenom utelys, duker og sengeklær som skal vaskes, på usle seks timer i går.

Isas entusiasme var betydelig mindre i går enn den var i november da vi pakket frem julestæsjet, men som den pliktoppfyllende datter hun er så hjalp hun til. Og etter som dagen skred frem, og både hun og jeg ble tristere og tristere av å se nisser, lys og engler dale ned i esker, lovet vi hverandre dette: i år hopper vi elegant over adventspynt. Vi pynter til jul 1 søndag i advent. Med unntak av juletreet. Så nå gleder vi oss vilt og uhemmet til midten av november. Henning gruer seg allerede til de 23 eskene skal ned fra loftet igjen.

https://casadidriksen.com/wp-content/uploads/2018/01/casadidriksen6dce900d-5c58-48cf-b510-b10509157b57.mov

Men det var rester jeg skulle snakke om. For mens man gjerne kan kaste juletreet ut over verandaen så trenger man jo ikke gjøre det med rester av juleskinke, julekaker, frukt, melk og annet smått og godt som fortsatt brer seg ut over hyllene i kjøleskapet.

Denne uka her har vi brukt kalkun fra nyttårsaften i wok med grønnsaker som lå igjen, juleskinke på pizza, vi har grillet julepølser, både røkte og hvite, i den nye bordgrillen til Eir. Vi har proppet i oss julekaker, men en bedre måte å bruke pepperkakene på er kanskje å bruke dem i denne pepperkakeostekaken. Hvem vet kanskje du har litt rester av rømme, fløte og kremost etter julen også.

Der jeg sliter litt er frukten. For jeg er altså ikke et smoothie-menneske. Og jeg  har ikke tenkt å bli det heller. Men det jeg har tenkt å bli igjen er et grytebrød-menneske. For fire år siden fikk jeg en slik støpjernsgryte av Henning. Og jeg laget masse grytebrød. Men så ble det liksom stopp. Nå har jeg tenkt å starte på og startet i dag. Med et eltefritt brød med banan.

Oppskriften fant jeg her hos Mat På Bordet.

 • 3 brune bananer
 • ca 500ml vann
 • 1ss honning
 • 400g hvetemel
 • 150g havregryn
 • 50g kruskakli
 • 50g sammalt hvete
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1 1/2 ts salt

Jeg fikk altså brukt de tre kjempebrune bananene som lå på boden. Rett nok måtte jeg kjøpe ny havregryn, men pyttsann.

Eltefritt brød er så lettvint, og jeg lurer litt på hvorfor jeg egentlig sluttet å lage dem. Nå har jeg en plan om å i allefall lage et hver helg slik at mandagen kan startes med ferskt brød i matboksen.

Brune bananer rester
Rester av bananer
Deig til eltefritt brød
Deigen
Eltefritt brød med banan
Ferdig eltefritt brød med banan.

Hva er ditt beste tips for å bruke rester etter jula? Og for at du ikke skal tro at vi bare har spist rester denne uka kan du titte litt på Instagram og på Facebooksiden min der det ligger bilder av verdens beste bursdagskake. Delfiakake. “Mor”, altså bestemoren min laget alltid den til meg når jeg var liten. Blir ikke bursdag uten den. Og den, den blir det veldig lite rester av, det lover jeg..

4 Kommentarer on Rester av jul….

 1. Jeg har ikke klart å rydde vekk jula enda, haha. Her står juletreet og alt. Men vi har, som dere, blitt enige om at vi gjør det annerledes neste år. Da pynter vi ferdig med juletre og alt noen dager tidligere. Den uka går jo bare altfor fort!!

  Vi har ikke så mye matrester, for jeg kjøpte beskjedne mengder i utgangspunktet. Og har proppet i meg usannsynlige mengder sjokolade og marsipan! Men jeg ble veldig lykkelig av å se tipsene likevel, for det er dumt å kaste mat! 🙂
  Skogfrue Vil gjerne at du leser denne blogposten Hva gjør deg lykkelig?My Profile

  • 🙂 Her er det noe sjokolade igjen som jeg sliter med for jeg kan jo ikke proppe i meg nå når vi er kommet langt ut i januar… Å proppe den i ungene er jo heller ikke et godt alternativ, så det spørs om det blir Henning som må lide stakkar..

 2. Jeg var skikkelig gira på at julen skulle ut en av de første dagene etter nyttår. Men, her står juletreet enda, og nissefar sitter oppå toppen av skapet også.
  Men, restene har vi spist opp da. Vi lagde lapskaus på pinnekjøtt og kålrotrester, vi har kokt kraft på kalkunrestene og fryst dem slik at vi kan lage suppe en av dagene og alt av søtt er oppspist. Det eneste som er igjen og minner om jul er klementinene, og de går nok med en av dagene for de er så god å snackse på!

Stengt for kommentarer.