Hei.

Forkjølelse var nok det mest effektive våpen Columbus hadde med seg til amerika. Sammen med kopper og diverse andre sykdommer drepte det for fote. Tilbake til europa fikk Columbus, eller i allefall mannskapet, med seg syfilis. Nå kan man si mye og mangt om syfilis, men jeg skal altså forsøke meg på noen råd mot forkjølelse.

Hva er så forkjølelse?

Forkjølelse er en øvre luftveisinfeksjon forårsaket av et virus. Med øvre luftveisinfeksjon menes betennelsesforandringer i nese, svelg og luftrør. Tilstanden er karakterisert ved sår hals, slapphet og lavgradig feber i starten. Disse symptomene forsvinner i løpet av få dager og etterfølges av nesetetthet, snue og hoste som kommer i løpet av 24 til 48 timer etter symptomstart.

 

Rhinovirus en årsak til forkjølelse
Rhinovirus, en av de store synderne… Bildet er hentet her

Så godt som alle av oss rammes av forkjølelse en til to ganger i året. Barn hele syv til ni ganger. Det finnes mengder av forskjellige virus som kan forårsake forkjølelse og derfor blir vi også syke på nytt og på nytt.

Altså, snørr og hoste. Snørr er som regel tynt og rennende i starten. Og så blir det gult og tjukt. Eller grønt, eller brunt. Plagsomt er det uansett. Hoste. Ikke så ille i begynnelsen, men utover i uka så tar det seg opp og på dag fem så tror du at du hoster lungene ut av brystkassa når du prøver å sove.

Forkjølelse går over av seg selv. Som regel i løpet av 1-2 uker. Men den kan altså henge i lenge. Og det kommer an på mange ting. Barn i barnehaen som kommer hjem med nye virus, barnebarn, at du ikke har fått hvilt deg nok, etc.

Men nå til mine 5 tips.

Forkjølelsesvirus som monster
Personlig har jeg mer tro på at forkjølelsevirus ser ut som dette. Bildet er hentet her

 

 

1: Få nok hvile

Hvis man er psykisk eller fysisk stresset så blir man lettere syk og man trenger lengre tid på å bli frisk. I en ideell verden burde man lagt seg ned tre dager før symptomene kom for å slippe å bli syk, men det går jo ikke. Så da får man gjøre det beste ut av det når man nå først har fått snørret og gørret.

Ligg på sofaen med god samvittighet. La middagen til ungene bli pølse i lompe, varmet i mikroen. Ikke tenk tanken “ungene kan jo bli hjemme fra barnehagen i dag siden jeg tross alt er hjemme selv”, lever dem og dra hjem og legg deg med god samvittighet. Se minst tre serier på Netflix og sov! (om ungene er syke må du så klart ha dem hjemme)

2: Drikk vann

Å bli dehydrert er ikke bra. Ikke generelt og spesielt ikke om man er syk. Det er fort gjort når du ligger der, lett febril og svetter under dyna. Noen mener at det også gjør slim og snørr mindre seigt, men det finner jeg ikke helt noen vitenskapelig dokumentasjon på.

3: Nesespray

Nesespray vil ikke gjør at forkjølelsen går over fortere. Men den kan åpne luftveiene dine slik at du klarer å sove bedre. Slik at du igjen kan bruke punkt 1 mer effektivt. Det er vel litt hipp som happ hva du bruker. En slimhinneavsvellende er vel ok. Selv sverger jeg til Otrivin med menthol. Den tar nesten livet av deg når du tar den, men åpner opp så du får sove godt og lenge.

4: Hostesaft

Jeg legger likesågodt ballen død med en gang. Det finnes ikke en eneste reseptfri hostesaft som har dokumentert effekt mot hoste. Hvis du mener at du har en som funker så er det kjempefint. Men i bunn og grunn så kan man heller ta seg en skje honning før man legger seg. Honning smaker i tillegg ti ganger bedre enn hostesaft.Te brygget på ingefær, sitron og honning er flott. Og vel så bra som reseptfri hostesaft. Selv innbiller jeg meg at hostesaften Bisolvon hjelper, at den løsner på slim og gir mindre hoste, men igjen, tro kan flytte fjell. Mange sverger til å legge en rå løk på nattbordet. Funker helt sikkert like godt som reseptfri hostesaft.

Hvis du oppsøker lege kan det hende at du får resept enten på Cosylan eller Solvipect Comp. Disse demper hoste. På grunn av at de inneholder Etylmorfin. De funker.

Noen sverger til Cosylan uansett hva slags hoste de har. Det skal man ikke gjøre. Hoste har nemlig ofte en funksjon. Den skal frakte slim ut av luftveiene. Ved å ta hostesaft med Etylmorfin stopper du hosten, men du stopper også kroppen i å få ut all snørr og gørr. Cosylan skal man derfor bare bruke dersom man har det som heter tørrhoste. Altså hoste uten slim. Tørrhoste har ingen funksjon for kroppen og man kan derfor trygt stoppe den. Husk det når du har en gammel flaske stående i skapet. Som du forøvrig bør levere inn på apoteket og ikke ha stående i årevis.

En annen ting er at det ikke er lov å kjøre bil når du tar Cosylan. Det er det også mange som ikke tenker over.

Summa sumarum. Slimløsende for å løsne slimet, host det opp, få det ut og drikk en god kopp varm te med ingefær, sitron og honning før du legger deg så er du der.

5: Gå til lege

Jeg må si jeg var litt usikker på om jeg skulle kalle dette punktet “ikke gå til legen”. For i de aller fleste tilfeller av forkjølelse så er det slett ingen vits i å kaste bort penger på at en lege skal fortelle deg at du er forkjølet. Men ligger du der på 5 dagen og feberen er over 39 så er det greit å få tatt en titt. Er feberen 39 og du hoster opp grønne klyser fra dypet, ta en tur til fastlegen. Holder hodet på å eksplodere, feberen er atter 39 og du føler at tennene spretter ut, så kan det være at forkjølelsen har gått over til bihulebetennelse. Da kan det og være lurt med en tur til legen. Og om øret verker på femte døgn, feberen herjer og det renner snørr også fra øret. Gå en tur til legen. Også når det er halsen som er verst og snørr og hoste nemmest er helt fraværende. Streptokokker skal behandles.

Men ellers. Med helt vanlig 37,9 i temp, snørr som renner og hoste som kom på dag fire og som ikke har forsvunnet på dag 9. Ikke kast bort penger på doktor. Kjøp deg heller litt mørk sjokolade, kryp under dyna og synes synd i deg selv et par dager til.

Forkjølelse
Er ikke så mye som hjelper mot forkjølelse, men en god venn er aldri feil.. Bildet er hentet her

 

Summa summarum så har vi ingen effektive midler som forkorter forkjølelse. Men det er mye som kan lindre, og det ene rådet er i bunn og grunn ikke så mye bedre enn det andre. Man prøver seg frem og bruker det som man selv synes funker og som passer en. Selv kjører jeg en blanding av te med sitron og honning, Bisolvon, halsdrops og sofaleie. Og nesespray før jeg legger meg. Med mentol. Min bestemor sverget til tigerbalsam. På brystet. Gir antagelig samme effekt.

Helt til sist. Dette er er råd jeg har fått fra både sikre og til dels svært usikre kilder… “av alt som ikke fungerer så er konjakk det aller beste!” Så da så.

Hva er ditt beste forkjølelsesråd? Selv håper og tror jeg at jeg er så godt som frisk på mandag. Selv om hosten for alvor kom i går. Og trøster meg med at selv om forkjølelse kan være ille så er det ikke i nærheten så ille som influensa….

 

9 Kommentarer on Forkjølelse, 5 tips for ikke å dø..

  1. Jeg er ikke lege, men ville kommet med mange av dine råd selv. Når jeg kjenner de første symptomene komme snikende, det vil si litt kribling i halsen, lager jeg te av skavet ingefær, sitronsaft og honning. Da opplever jeg ofte at symptomene forsvinner og forkjølelsen uteblir. Om jeg lager denne teen når jeg allerede har blitt ordentlig snørrete, må forkjølelsen bare gå sin gang. Da føles det som om det er for sent å stoppe den. Men den teen smaker godt, så jeg drikker den likevel. Er jeg tett i nesen og har problemer med å puste, bruker jeg å ha noen dråper peppermynteolje (kjøpes på apotek) i et glass varmt vann, og drikker det sakte. Husk å lukke øynene når du drikker, ellers svir det i øynene! Ellers er det greit, synes jeg, å trøste seg selv med sjokolade eller annet godt og være litt egoistisk.

  2. Jeg sverger til Bronkyl på dagen dersom brystet er “tett”og Cosylan ved leggetid (eller skal vi kalle det “sittetid”?). Ellers hjelper det med Zyx ved begynnende halsvondt, “sitrontoddy” og Otrivin comp hvis nesa er tett. Ikke minst kosedress/pysj og pledd i sofakroken og gjerne et nytt blad som gubben kommer hjem med til trøst;)Det er jo som du sier bare å ta tida til hjelp og gjøre det beste ut av det:) God bedring!

  3. Det første jeg gjør når jeg får den illevarslende kriblingen i halsen, er å ta frem peppermynte- og eukalyptusolje, og kjøre i gang telyslampene på full guffe. I teorien skal oljene drepe luftbårne bakterier og sette virus ut av spill, men primært blir det vel mest som å få den åpnende effekten av peppermynte og eukalyptus gående i hele rommet. Selv når man sover, om telyslampa står på nattbordet. Nettene blir gjerne hakket bedre da. Og otrivin og paracet er et must, så klart, om det blir ille nok. Og Cola. Og… trøndersodd på boks. Ikke spør. 😉
    Skogfrue Vil gjerne at du leser denne blogposten Mål og drømmer for 2018My Profile

Stengt for kommentarer.