Hei.

#metoo har rullet over verden. Og jeg synes den har vært bra. Jenter tør å stå opp for seg selv og si fra. De lar seg ikke bli krenket og trakassert lengre. Mannfolk, som til nå har oppført seg som noen idiotiske svin, forstår at sånn går det rett og slett ikke an å holde på. Og får svi for det. Og arbeidsgivere tar dette alvorlig og på en helt annen måte enn før sommeren. Så kan man lure litt på om pendelen har svingt helt ut på den andre siden og at litt vel mange hiver seg på og at det egentlige budskapet drukner i mengden og at folk går lei og slutter å høre på grunn av saker som kanskje ikke var så #metoo allikevel. Men det skal jeg ikke snakke om nå. For alt i alt, heia #metoo!

Men sånn ellers… Det forundrer meg stadig hvordan folk krenkes her til lands. Og hvordan ordet krenket brukes om selv den minste ting. For det er nemlig slik at det er forskjell på å bli krenket og å la seg krenke.

For om du går inn i en butikk og kjøper en liten Buddhafigur i gull. Og du kommer hjem og ser at fremme på den så er det et hakekors. Ja da er du ikke krenket. Men mulig du ser litt dårlig, for symbolet var en svastika, et lykkebringende tegn i buddhismen og i Kina der figuren var produsert. Det er speilvendt i forhold til hakekorset. Og om det nå faktisk var et hakekors. Kast den i søpla, la livet gå videre. Ikke ring avisen og butikken og stå frem som et stakkars krenket offer. Butikken la seg flat, trakk produktet.Alle som hadde kjøpt det kunne få levere det tilbake og få tilbake pengene. Makan.

Eller om du går inn til en frisør. Jenta di på fem skal klippe de lange lyse lokkene sine. Litt kortere for det er mer praktisk. Og frisøren i all sin enfoldighet tilbyr datteren din det rosa beskyttelsesforklet med prinsesse på. Nei. Du. Er. Ikke. Krenket. Du kan godt si til frisøren at “nei takk, vi tar det røde der med racerbil på for det synes hun er mye kulere og neste gang en unge kommer inn kan du vise frem begge og be dem velge” Men jeg står på mitt, du er hverken krenket eller et offer.

En kunstner har tegnet en ulv på melkekartongen. Resten av bildet hadde eventyr og norsk fauna som tema. Det var en ørn der. Ørner spiser sauer. I allefall lam. Nei, du er altså ikke krenket selv om du er sauebonde på østlandet. Skal vi forby opplesning av Rødhette og ulven i barnehager i de samme områder? Ulven tilhører norsk fauna. Om det er for mange av dem per tiden skal jeg ikke begi meg ut på å ha noen mening om, men man blir altså ikke krenket selv om noen tegner den på melkekartongen.

Pappaen til Pippi var negerkonge på Kurre-kurre-dutt-øya. I Astrid Lindgrens tid var det det ordet man brukte. Det het neger. Ikke sydhavsboer eller hva man nå skal erstatte det med. Kurre-kurre-dutt-kung. Fantastisk.. En barnehage i sverige som var på tur på biblioteket leste fra en gammel bok. Ledelsen fikk så ørene flagret etter at en person som tilfeldigvis var på biblioteket den dagen hørte det og ble så krenket så krenket. Jeg venter nå på at man skal omskrive bibelen. Føler meg ganske sikker på at det er noen strofer der som ikke er politisk korrekt å si.

Indianer. Skjær meg løs og vær så snill. Vi er altså krenket av ordet indianer. Jeg forstår at jeg ikke helt har satt meg inn i alt som har med urbefolkningsproblematikk å gjøre for jeg ble heller ikke så innmari krenket av Siv Jensens kostyme på stortingets kostymeball, men ordet indianer.. Greit at Colombus tok feil og ikke kom til India, men allikevel.

Naboen har fått seg ny katt. Hun har kalt den Klara. Det het også din gamle grandtante som du arvet det fine juleservise fra. Du føler deg dypt krenket av naboen som nå tråkker på grandtante Klaras minne og kaller katten sin det.

De andre ungene i barnehagen lager farsdagskort og tenker ikke på at ditt barn ikke har en far. Ungen kommer hjem med et flott kort til bestefar og onkel, men du føler deg allikevel dypt krenket.

Jeg kan dra lista laaaaangt. Og jeg mener ikke å tråkke på noen. Eller krenke noen.  Men igjen. Det er forskjell på å bli krenket og la seg krenke. Det er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det, har mye sannhet i seg. Noe må man faktisk la gå inn det ene øret og ut det andre. Noe må man faktisk bare riste av skulderen og gå videre fra. For du kommer ingen vei av å la deg krenke av alt og alle. Til slutt ender du opp som en bitter sur nisse øverst i lia som ungene er redde for å banke på hos når de selger lodd.

I tillegg så synes jeg at det er direkte ufint mot dem som faktisk opplever ekte krenkelser. Seksuelle krenkelser, maktmisbruk, rasisme og vold. Selv om #metoo har gjort noe for at mange jenter nå tør å stå frem, så er det nok mennesker igjen som ikke tør. De tør ikke rope, de tør knapt hviske. Og stemmene deres drukner helt i havet av krenkelser som det ropes om i øst og vest.

Så bruk stemmen din fornuftig. Ble du irritert av frisørens kappevalg så skriv en ordentlig sak om hvorfor barn ikke bør puttes i en bås. Ikke stå frem som krenket, sjokkert og fortvilet i avisen.  Gjør noe fornuftig. Eller la vær!

Enig? Uenig? Legg igjen en kommentar da vel. Enten her eller på bloggens facebookside. Diskusjon er moro.

15 Kommentarer on Krenket. Noe så veldig.

 1. Godt sagt Laila! Jeg føler at i disse facebookdager så er det også så lett at saker blåses opp. Man kan skrive om en hendelse på facebook, som andre reagerer på og hisser seg opp over og hauser opp og så har man det gående. Hva gjør det med oss liksom? Vi voksne lærer jo opp barna våre. Er det rart det er mye drama sier jeg bare.

  Jeg kjenner igjen det du skriver altså. Hvis jeg ser en status eller delt sak på face som jeg ikke liker, eller mener er feil, så kan jeg sikkert klarer å få det til at jeg blir krenket. Men hvorfor??? Bare å scrolle videre, og chille. Skal man blåse opp alt som kan blåses opp, så blir det veldig slitsomt altså!
  Linda Hagen Vil gjerne at du leser denne blogposten 11 ting jeg ikke vil savne med småbarnstidenMy Profile

  • Som du sier Linda, det er så lett å hive seg på og dele og bli sint over ting som deles i SOME. Så kjapt og enkelt å sitte hjemme i sofaen å la seg “krenke”. Men det kan jo få enorme konsekvenser. Firma som rett og slett går konkurs pga at en i ekspedisjonen var litt sleivkjeftet.. Synes det tar helt av men å sette en stjerne på firma man faktisk aldri har benyttet fordi noen skrev et surt innlegg om dem på face..

 2. Saklig og med perspektiv – der sattes en del av mine tanker på prent og jeg sitter her og nikker – og tenker litt till …. og nikker igen.
  Himla mye nikker blir det!
  Om de äldre barneböken tenker jeg akkurat som du. Det går jo å snakke med barna om de ord som bruktes da og det som kan tenkes.
  Offer eller aktör?
  Ellinor Roosefeldt sagt noe bra om dette at vi har et valg å ta om hvordan vi håndtererdette – men Laila, jeg husker ikke akkurat hvordan hun la ordene
  Krenket er ett ord som det liksom går “mote i å bruke. Utbrent er også ett sånt exempel.
  Takk for dagens!

 3. Veldig godt skrevet, og heilt enig med deg !!

 4. Nå er jeg litt krenket over at du fremstiller nisser som sure og bitre. 🙁

  Neida. Dette innlegget fortjener applaus!!! Jeg blir helt matt av folk for tida. Spesielt fascinert ble jeg av ulv på melkekartongen. Ble lykkelig, jeg, av å se den vakre ulven på melka, men så plutselig ble det ramaskrik? Jeg trodde nesten de kødda, men neida. #metoo er også en sånn ting som i utgangspunktet er fin, men når folk ikke skjønner at det handler om en ubalanse i maktforhold og ikke at en full liten dott kom borti puppen din på vei ut døra… Da faller jeg av, kjenner jeg. Folk, ass. Kan jeg være hulder istedet?

  • Likte og den ulven og ble så trist av alle som la hele livet sitt i grøfta på grunn av en tegning. Nisser er jo som regel koselige type, men de kan være ganske sure og gretne også om de føler at man ikke behandler dem rett, ref: nissen som aldri får grøt lengre.. Men hulder.. feel free sier jeg bare 🙂

 5. Her fant jeg stedet jeg skulle kommentere. Kult med forandringer, og i dag så måtte jeg se på kartet på nytt.
  By the way: miljøarberideren min kalte hunden sin for Oskar, fordi navnet var så fint. Jeg burde kanskje føle meg krenket??? Eller helst ikke, – du har et stort poeng. Det er en gjeng med martyrer der ute, de kan sikkert dø for sin sak, også fordi de føler seg krenket.

 6. Er så enig, så enig. Leter man etter ting å klage på eller bli krenket av, så finner man det. Alt skal liksom klages på…. Som du sier, la noe gå inn det ene øret, og ut det andre. Så får man heller spare energien til de viktige kampene.

 7. Digger bloggen din! Hjertevarme og ærlig kaos (og stålkontroll:)
  Hilsen kollega

 8. Jeg er veldig enig med deg i alt du skriver, både om å la seg krenke av bagateller, og om ulvetegninger. Det siste jeg hørte var at folk har begynt å boikotte Stormberg, samt å brenne klær som de har fra dem, fordi Stormberg har gått ut med at de støtter WWF, og dermed en rik fauna (les ulv)! Jeg tror det er noen som har for lite fornuftige ting å bry seg om, eller kanskje de synes de får for lite oppmerksomhet. Og det er synd om sånn syting skulle drukne de alvorlige sakene.

Stengt for kommentarer.