Hei.

I morgen er det 13.desember. Lucia. Og over det ganske land bakes det nå Lussekatter. I Sverige, der de har noe sterkere tradisjon for Lucia enn her så heter ikke Lussekatter Lussekatter. De heter Saffransbullar. Og her er mitt poeng. De heter SAFFRANSbullar. Saffran, som i safran.

Safran er et krydder. Det er ikke en frukt, det er ikke et pålegg og det er heller ikke en grønnsak. Jeg lurer på om dette er den ene tingen butikkansatte på tvers av alle kjeder i Norges land klarer å enes om. Ansette folk som ikke vet hva safran er. “Er det en frukt?” Det er jo til å rive seg i håret av. Hvordan kan man drive butikk i førjulstiden og tro at safran er en frukt. Den andre halvparten av butikkansatte, de som vet hva safran er sier: “men vi har gurkemeie!” Ja, de fleste butikker har gurkemeie. Det hjelper ingen verdens ting. Gurkemeie er så langt fra safran som sukker er fra salt. Som sort pepper fra chilipepper. Som hvetemel fra sammalt rug. Gurkemeie er ikke safran.

Til opplysning (klippet og limt fra Wikipedia):

Safran er et krydder som består av de tørkede arrene fra safrankrokusen (Crocus sativus L.). Dette er et av de mest kostbare krydderene som finnes. Til ett kilo safran kreves minst 70 000 krokuser, eller omtrent 150 000 til 200 000 arr, som må plukkes og renses for hånd. Tidligere var Spania en stor eksportør av safran, men i dag har Iran 95% av verdensmarkedet med en eksport på omkring 180 tonn safran i 2004–2005. Safran høstes i løpet av to intensive uker i månedsskiftet oktober/november. Safran brukes i hovedsak som smakstilsetting i mat, som krydder og i kjemisk prosessindustri.

I går deltok jeg i ikke mindre enn tre diskusjoner på face. I tillegg har jeg opplyst flere butikkansatte i Salten om at Safran er IKKE det samme som gurkemeie.

For man har faktisk ikke safran i lussekatter for at de skal bli gule. Hadde det vært gulfargen som hadde vært poenget kunne man kastet oppi litt konditorfarge, karri eller i værste fall litt spiselig maling.

Man har safran i lussekatter fordi at lussekatter skal smake safran. Det er derfor de heter saffransbullar hos broderfolket. Gurkemeie er (igjen klippet og limt fra wikipedia):

Gurkemeie (Curcuma longa L.) er en flerårig plante som hører til ingefærfamilien. Den kan bli over to meter høy, har liljeliknende blad og blekgule til rosa blomster i form av et aks. Under jorden er en rotknoll med flere sylindriske siderøtter.

Gurkemeie stammer fra Sydøstasia. Den største produsenten er India, men den blir også dyrket i Kina, Taiwan, Indonesia, Sri Lanka, Australia, Afrika, Peru og Karibia.

Den kommer altså fra en helt annet sted på kloden. Og jeg forbanner Marco Polo!! For det er hans feil hele greia. Han kom altså drassende med den gurkemeien og kalte den “en frukt som ligner safran.” og kalte den for “indisk safran”. Det er til å gråte av og den samme Marco Polo måtte jo være totalt blottet for smaksløker!

Vider skriver wikipedia:

Gurkemeie kan brukes som en rimeligere fargeerstatning for safran, f.eks. i lussekatter; imidlertid uten at det tilføre krydderets karakteristiske aroma. Aromaen minner om ingefær, smaken er lett bitter og skarp. Den blir sjelden brukt alene, men er en viktig del av karri, som får den gule fargen sin fra gurkemeien. Også sennepog worchestershiresaus inneholder ofte gurkemeie.

Jeg tenker du skal være rimelig på en snurr om du putter worchestershiresaus i lussekattene og herved ansees min bevisførsel som ferdig. Man putter ikke gurkemeie i lussekatter, ferdig snakka. Ballen er død, punktert og helt, helt flat!

17 Kommentarer on Nei, det er ikke det samme med gurkemeie.

 1. og jeg har safran liggende til morgendagens boller, eller lussekatter 😀 Men, så innrømme at jeg har brukt litt gurklemeie for å få farge på deigen en gang i blant 😀

 2. Og jeg har alltid bare brukt gurkemeie! Nå håper jeg at det er mer safran å oppdrive rundt omkring, for jeg må jo bare prøve det. Eller unnskyld Laila…jeg må ikke PRØVE. jeg må GÅ OVER TIL safran 😀

  Ut å finne safran mens jeg henter skolebarn, så skal vi lage lussekatter med SAFRAN 🙂 !!

  Takk for opplysning 🙂
  Linda Hagen Vil gjerne at du leser denne blogposten Vinn en wheeler bug eller gavekortMy Profile

 3. Hallo og hei hei hei 🙂
  Nå har jeg hatt en laaang fin stund her inne fordi jeg ikke lest på flere flere flere dager. Kaffe og vaffel med smör på til absolutt masser av gode inlägg fulle av barn og voksnes tillvärelse i livene deres. Morsomme bekrivelser, fulle av kjärlighet, sund fornuft og gale opptog har gledet meg. Höy latter, ettertanke, noen tårer o så en stille fin fryd over dere alle der i Casa Didriksen!!
  Jeg er glad dere 🙂

 4. Hallo og hei hei hei 🙂
  Nå har jeg kosa meg en laaang stund her ettersom jeg ikke besökt på leenge. Kaffekopp og vaffler med smör på og masse flotte inlegg med så mye moro, barn og voksnes liv, mye kjärlighet og gale opptog, sunn fornuft og i det hele tatt helt flott!
  Jammen er jeg glad i dere 🙂

 5. Det spiller ingen rolle hva safran koster – den ene dagen i året bare må man. Det finnes ingen erstatning. Jeg skal frakte både Lussekatter og Safrankrinlger, som jeg synes er enda bedre, til et møte i Oslo i morgen.
  Åshild Vil gjerne at du leser denne blogposten Hvit julMy Profile

 6. Det må vere safran! Ferdig snakka! 🙂
  Nå har eg baka safransnurrer, og skal prøvesmake etter ein liten tur ut i snøværet!
  Kirsti Vil gjerne at du leser denne blogposten 2.søndag i adventMy Profile

 7. Okei, tør ikke bruke annet enn safran nå! Gurkemeie har jeg alltid (av uviss grunn, usikker på hva jeg egentlig bruke den til), men safran er det ikke alltid jeg har. Heldigvis hadde jeg et glass liggende innerst i krydderskuffen! (Også snakker vi ikke om utløpsdatoen).

  Men hva med formen? Er det lov å tulle med den, eller må de også være tradisjonelle?
  Abelone Vil gjerne at du leser denne blogposten AdventsdiktMy Profile

Stengt for kommentarer.