Hei.

Da AP-ordfører Rune Øygard i retten for noen år siden forklarte at naken bare var dialektslang for tynnkledt og “er du våt” rett og slett var det man på hans dialekt sa når man lurte på om noen hadde vært ute i regnet så må jeg innrømme at jeg lurte på om mannen var dum. For mer tynn bortforklaring på rett frem griseprat skal man lete lenge etter.

For ikke mange dager siden leste jeg i avisen at politiet, eller var det bare bare Eirik Jensen, har sitt eget blomsterspråk. Der “vaktmesterkompaniet har folk på jobb” visstnok betyr at det er fare på ferde eller noe slikt.

Men dagen i dag viste en ny standard. Og jeg føler virkelig med alle trøndere i dag. Det gjelder også mine barn som jo er 1/4 trønder. Og jeg føler meg indignert på deres vegne. For dette her er visst ikke noe bry seg om og bare en trønder som banner litt:

«Jeg blir så inni granskauen forbanne på dette fittetryne av en vietnamesermegge. Send henne og hennes likesinnende til Vietnam eller Nord-Korea hvor denne kommunistiske diktatoriske sekten passer inn!!!

I følge Kristin Brataas, studieleder i Nordre Aker FRP er dette en “ikke-sak. Dette er trønderske banneord, og er en typisk trøndersk måte å uttale seg på” og videre sier hun “jeg kan ikke skjønne hvorfor noen skal oppfatte dette som rasistisk. Jeg har en søster som er halvt filipinsk, så noe rasisme fra meg er det ikke snakk om.

Personlig tenker jeg at det er ikke alt som er veldig lurt å legge på Facebook. Noen tanker gjør seg best inne i hodet og bare der. Og om du er politiker så bør du i allefall tenke tre tanker på hva du legger ut. Selv om det er som privatperson aldri så mye. Og kanskje du skal holde den private siden din nettopp det, privat og lukket.

Under Golden Globe i år sa Meryl Streep: Når de med makt bruker posisjonen sin til å mobbe andre, da har vi alle tapt.

Trump misset poenget for han svarte som han alltid gjør furtent på twitter at han aldri hadde mobbet noen og at Meryl Streep var den mest overvurderte skuespiller i historien. Jeg vet ikke hvilke tv-klipp mannen innehar av seg selv, men når man fysisk etteraper en funksjonshemmet mann fra en talerstol så minner det om mobbing i mine øyne.

Noen sier at debattmiljøet i det siste er polarisert. Andre sier at det er forfriskende at politikere endelig snakker rett fra levra og tør å si det andre tenker.

Jeg for min del tror at Meryl Streep har rett. Vi har alle tapt. Når debattene går på person, det være seg Lan Marie Nguyen Berg eller Sylvi Listhaug og man fullstendig gir beng i saken. Ja da har vi tapt.

Mennesket har en ganske stor hjerne. Som kan brukes. Vi har mange ord. De kan også brukes. Man kommer ingen vei om man kaller de man er uenig med for fittetryne. Ei heller kommer man noen vei om man kaller dem nazister. Eller islamofobe. Eller AP-katter. Man trenger ikke sette navn og merkelapper på sine meningsmotstadere. Navn fikk de av foreldrene sine ved dåpen. Det holder lenge å bruke det. Og må du kalle den du diskuterer med for et fittetryne så taper du diskusjonen før den begynner.

Kristin Brataas har garantert mange gode argumenter for hvorfor dieselforbudet i Oslo var dumt. Jeg kan ikke huske å ha lest et eneste et av dem i dag. Fordi hun rett og slett dummet seg ut med å sette stygge kallenavn på motstanderen sin. Som på sin side gikk av med seieren uten å trenge å si et ord. Fantastisk debatt dere. Jeg har virkelig lært noe om diesel av den. Nei, for det har jeg ikke, jeg har derimot blitt ganske skikker på at vietnamesermegge ikke er et trøndersk banneord.

Men det som er skummelt er at når de som har makt, de som er forbilder, de som kommer til i media bruker slike fraser og slår om seg med sånt språk…. det som er skummelt da, er akkurat det Meryl Streep påpekte. Det skaper aksept. Sakte men sikkert er det ok at en politiker står på en scene og etteraper en funksjonshemmet journalist, sakte men sikkert er det ok at en politiker kaller motstanderen sin en megge og unnskylder seg med at det er bare sånn hun prater. Rett fra levra. Sakte men sikkert blir det en debattform som er fullstendig styrt av følelser og drittslenging der den som er best til å komme opp med kallenavn vinner uten å komme med et eneste argument om saken som diskuteres.

Og da, ja da lar jeg Meryl Streep tale igjen: da har vi alle tapt.

7 Kommentarer on Når alle taper.

 1. Jeg har kjent mange trøndere opp gjennom årene, og vil påstå at dette ikke har noe med trøndersk dialekt eller måte å uttrykke seg på. Det er en påstand så dum at vel ingen kan tro på det.

 2. Leste en gang at den første som slo var tom for argumenter. Det er vel det samme her, klarer man ikke komme opp med noe saklig, så får man gå på følelser istedenfor. Men enig med deg at det er veldig lite konstruktivt å diskutere person framfor sak.

  Flispikkeri; navnet får man vel strengt tatt av foreldrene før dåpen, man må jo ikke døpes. Jeg har dessuten skiftet navn, og det er det nye navnet som er meg.
  Abelone Vil gjerne at du leser denne blogposten En luftig utfordringMy Profile

 3. Jeg har sagt før; at det ikke er så rart at ingen anti-mobbekampanjer i skolen har hatt særlig suksess. Elevene har veldig dårlig forbilder i offentligheten og ofte hjemme.
  Åshild Vil gjerne at du leser denne blogposten Blå januarMy Profile

 4. What she said! *peker på innlegget*

  Jeg vet ikke hva du spiste eller drakk før du postet men del gjerne. Denne var særdeles godt formulert, Doc, og jeg er hjertens enig. Det er litt på lik linje med de som slår. Når du må ty til slag, verbale eller fysiske, fordi du ikke har ord nok burde du faktisk takke for deg og ta deg en gåtur.
  Avdelingholt/ Anja Holt Vil gjerne at du leser denne blogposten Løpsk saftflaske angreip gamal sogndalsstrenarMy Profile

 5. Kom til å tenke på det du sa om å holde facebooksiden sin privat. Det vil fremdeles være ytringer i det offentlige rom? Er det ikke ca 20 stykker som regnes som offentlig?
  Abelone Vil gjerne at du leser denne blogposten En luftig utfordringMy Profile

 6. Språk er farlig. Språk formidler meninger og innhold, og det forandrer seg hele tida – både gjennom tidene og mellom mennesker. Jeg har ikke noe lyst til å sette stempel på den politikeren som nå tråkket feil, for det bidrar heller ikke til noe positivt, men vi kan bruke situasjonen til å tenke over dette med språk litt. Og kanskje bare ha en liten tanke i bakhodet om at alle ikke bruker ordene likt – det man hører, er ikke alltid det som ble sagt. Det man sier, høres helt annerledes ut innen det triller inn i ørene på den som skulle motta beskjeden.

  Jeg har dog store problemer med å forstå hvordan en kvinne kan bruke ordet “fittetryne” i utgangspunktet. Uhm ok, liksom, du har en sånn, åpenbart, og du mener den er stygg..? Because of reasons..?
  Nienna Vil gjerne at du leser denne blogposten En av de beste tingene med å jobbe hjemmefra…My Profile

Stengt for kommentarer.