Hei.

Det nærmer seg jo jul. Og med jul så følger julegaver. Her i huset så er enkelte litt i minus på de julegavene. Det har seg jo slik at i Desember så tusler jo nisser rundt overalt og titter inn i vinduer og sprekker og ser etter om små barn er snille. Og vil man ikke ta på sokkene på morgenen så vips så er en julegave forsvunnet fra haugen under juletreet. Frem til nå i desember så er vel det regnskapet slik at det har blitt veldig lite sokker på føttene, julegaver er en saga blott for den haugen er jo ikke så innmari stor og ungen vil ikke legge seg om kvelden i frykt for at en nisse skal komme klatrende inn. Så jeg tror vi må komme opp med en bedre strategi. For jeg mener. Man må jo ha på sokker.

Men nå snakket jeg meg helt bort. For det jeg skulle si noe om var jo julegaver. Og mengden av disse. For det kan jo bli litt mange konfektesker og diverse annet som ble kjøpt i mangel av bedre ide der i siste liten.

Men man kan jo gjøre det litt annerledes. Man kan jo gi litt til noen som virkelig trenger det. Og så kan den opprinnelige konfektmottageren heller få et lite handskrevet kort, med en hyggelig hilsen om at han har vært med på å gjøre verden bedre.

Problemet er jo hvem man skal gi den lille slanten til. For det er jo en jungel der ute av veldedige organisasjoner. Og ikke vet jeg hvem av dem som faktisk gir pengene til det de sier de gir pengene til og hvem som bare grafser til seg til egen lomme.

Da er det fint at Innsamlingskontrollen har gjort jobben for deg!

Jeg hadde aldri hørt om Innsamlingskontrollen. Men på Facebook ble jeg kjent med ei dame som heter Line Konstali. Hun er kommunikasjonsrådgiver for Innsamlingskontrollen. Og jeg må si hun gjør en glitrende jobb. For hun er overalt og sprer det glade budskap.

I allefall. Innsamlingskontrollen har laget en liste der du på den ene siden finner organisasjoner som de har hatt under lupen og godkjent. Og på den andre siden finner du organisasjoner du bør være obs på.

Jeg skrollet meg nedover listen. Og jammen kan man gi penger til mye og mangt.

Norsk ornitologisk forening f.eks. Og hvorfor skal man det tenkte jeg. Jo det skal man fordi de gjør en masse bra når det kommer til vern av fugler. Nå har vi rett nok satt opp fuglebrett på spikerteltet, men jeg scrollet meg videre.

En lenke var til Urtehagen stiftelse. Jojo, de driver antagelig med vern av utrydningstruede urter de da tenkte jeg. Så feil kan man ta. De har bygget opp, og driver et hjem for foreldreløse og fattige barn i Burao, på Afrikas horn. Nå utvides hjemmet til også innbefatte et dagsenter for funksjonshemmede barn. Et kvinnesenter for samvær, undervisning og læring er del av fremtidige planer. Så innmari feil kan man ta.

I min vandring gjennom organisasjonene lærte jeg mye og mangt. Om steder, prosjekter og saker jeg aldri hadde hørt om.

Men det var jo bortimot umulig å velge. For alle er jo så bra. Barnekreftforeningen, Norsk luftambulanse, Norges Røde Kors og Norsk Folkehjelp. Alle bidrar de til en bedre verden. Og jeg leste til øyet ble stort og vått. Og det var da jeg fant den. Den perfekte stiftelsen. Det kunne liksom ikke bli noen annen.

Stiftelsen Yme -fordi vann gir liv og kunnskap gir muligheter.

Altså…. Jeg sier ikke mer. Eller det gjør jeg for jeg må jo forklare hva denne stiftelsen gjør. For den har jo flere verdier enn et utrolig kult navn.

Stiftelsen Yme er en uavhengig humanitær organisasjon som siden 1993 har spesialisert seg innenfor fagområdene vann, sanitær og yrkesutdanning. Yme har over 20 års erfaring med vannprosjekt over hele verden, men har de siste ti årene konsentrert sitt arbeid til Afrika. Yme har også siden 2003 bygget opp flere yrkesskoler i Afrika. Yrkesskoleprogrammet er et konkret tiltakene for å redusere fattigdom. Fagutdanning er viktig i oppbyggingen av produksjonssektoren som utviklingsland er avhengig av i sin utvikling.

De har masse prosjekter. F.eks bygger de boliger til flyktninger som kommer tilbake. De har bidratt i fredsarbeid fordi vannforsyning i Afrika både kan være kilde til konflikt, men også løsningen for fred. De har hygieneundervisning. Enkle ting som å bruke latriner og vaske hendene. Noe som gir uant helsegevinst.

Noe annet stilig er at du kan bli studentfadder. Mange av oss har jo et fadderbarn i en barneby. Men her får du altså et voksent fadderbarn som du rett og slett betaler skolegangen for.

Så det var ikke bare det kule navnet. Det var også en utrolig kul organisasjon! Som noen, jeg avslører ingen hemmeligheter, kommer til å få gleden av å støtte til jul i år!

Så jeg anbefaler deg virkelig en tur innom Innsamlingskontrollens hjemmesider. Ta et dypdykk og finn en organisasjon som treffer deg midt i hjertet. Og gi med hjertet, men også med hodet, for velger du en på lista så vet du at pengene frem til de som de er ment til!

2 Kommentarer on Gi med hodet! Og med hjertet!

Stengt for kommentarer.