Jeg skrev jo et innlegg der ordet fermentering gikk igjen. Og dette førte jo til endel reaksjoner. Og enkelte så det da som sin oppgave å introdusere meg for den edle drikk vannkefir. Samt noe annet fermentert med hint av bringebær. 

Og plutselig gikk det opp for meg at dette med fermentering har nordlendinger hatt god kontroll på til alle tider. 

Ofte i en kjeller. Og ofte godt gjemt for lensmann og andre øvrighetsfigurer og i allefall godt gjemt for avholdsbevegelsen. Jeg mener, hjemmebrenning er en god gammel tradisjon som holder på å gå i glemmeboken. Men det aner meg at en feilproduksjon en sen søndag natt kan være opprinnelsen til de tusenvis av litre med vannkefir som står rundt i de norske hjem og godgjør seg.

For hva skal jeg si. Smaken var…. interessant. 

Og jeg tror den beste beskrivelsen jeg kan komme opp med er en blanding av epleeddik og dårlig sats. Evt dårlig hjemmebrent. 

Og om du ikke synes det smaker dårlig hjemmebrent av vannkefir så er det nok fordi du har vært spart for opplevelsen det er å drikke dårlig hjemmebrent. For la oss være ærlige, det er jo ikke så mye dårlig hjemmebrent i omløp, den bruker som oftest å være av prima kvalitet. 

Men ingen skal si at jeg ikke gav det et ærlig forsøk. Med åpent sinn og tro på at jeg kanskje ville få en skikkelig ahaopplevelse. 

Men seriøst, er det forsket på om man blåser grønt om man drikker en tre fire glass av dette i løpet av en dag? Kunne vært interessant å prøve. Og det kan jo være at jeg ikke liker det fordi jeg ikke liker smaken av noe som helst som ligner på sprit. Eller annen alkohol. Eller gjærsmak i det hele tatt. 

Så om du er modig av natur så bør du absolutt prøve. For det kan jo hende at du liker det alikevel. I allefall om du er av dem som daglig tar et eggeglass med eplecidereddik for å unngå urinveisinfeksjon. Dette er nok et trinn opp på stigen og gir nok like god beskyttelse. I allefall om den brygges på tranebær. Men jeg tror jeg fortsatt holder meg til biola med bringebærsmak. Etter hva jeg forstår så er den fermentert på et vis den også. 

13 Kommentarer on Jeg prøvde, ingen skal si at jeg ikke prøvde..

 1. Æ daue 😂😂😂😂😂😂
  Me tanke på kor fælt dårlig hjembrent smake, så trur æ ikke d dær e nåkka for mæ 😂
  Takk for en god latter 😂

 2. Hehe, jeg har aldri smakt dårlig hjemmebrent. og Alkohol smaken synes jeg er helt pyton, så det er lite breuselse her i huset.

  Men etter å ha lest dette innlegget så tror jeg jaggu at jeg holder meg til biola med jordbær og rabarbara <3
  Fru Jacobsen (@frujacobsenno) Vil gjerne at du leser denne blogposten Gammel vane er vond å vendeMy Profile

 3. Jeg knekker sammen, skal si det til de jeg kjenner med andre saker i kjelleren. De er helt hippe, kan skryte litt av dem (men ikke produktet).

  Ellers synes jeg Biola smaker fantastisk, og er ikke plaget av UVI.
  Avdelingholt/ Anja Holt Vil gjerne at du leser denne blogposten Heldiggrisen meg!My Profile

 4. Man kan lett få promille av å drikke mye vannkefir. Jeg har ikke hørt om noen som er blitt tatt på det, bare om noen som har tatt selvtester.

  Jeg har prøvd vannkefir i flere omganger og synes ikke det er noe særlig, selv om jeg får flatere mage av det. (I tillegg til utslettet som noen fermenteringsdamer sa skyldtes hull i tarmen som jeg måtte tette igjen med gelatin..) Liker heller ikke alkoholsmak, selv om jeg liker gjærsmak, så hjemmelaget ingefærøl, som også er fermentert, liker jeg kjempegodt.
  Heidi Vil gjerne at du leser denne blogposten Brutt brød og skjenket vinMy Profile

 5. Vannkefir er fantastisk når det er gjort riktig. Jeg liker ikke når den smaker gjær eller alkohol. Men når det smaker bringebærbrus (etterfermentering med bringebær) og har mye futt, da er det digg! Evnt ananas eller annen frukt og bær.

  • Jeg tror den jeg fikk var gjort riktig, dama har erfaring for å si det sånn. Men så skal det sies at min gane kan spotte gjærsmak/alkoholsmak på ti mils avstand da 🙂

   • Min og! Riktig var feil ord, jeg mente selvsagt riktig til *min* smak. 😂
    Man kan justere det nemlig, for mer eller mindre alkohol/gjær smak. Og det er jo forskjell på hva folk liker! Jeg liker null slik smak.

Stengt for kommentarer.