Hei.

“Jeg lurer på om jeg hadde litt influensa sist uke jeg.” Nei, det hadde du ikke. Jeg kan med sikkerhet si deg at om du lurer på om du hadde influensa så hadde du ikke influensa.

For har du influensa så VET du det. Faktisk ligger du et par dager og lurer på om du noen gang kommer til å overleve. Så kommer en dag der du er sikker på at du absolutt ikke kommer til å overleve. Så er det noen dager der du øyner håp om at det kanskje, kanskje er redning i andre enden. Så etter hvert blir du frisk igjen. Og er det noe du ikke lurer på så er det på om du har hatt influensa.

For to og et halvt år siden hadde jeg influensa. I to dager kom jeg med fysisk ikke bort fra sofaen. Jeg så lyset og trodde oppriktig jeg skulle vandre mot det. Den tredje dagen forsto jeg at det faktisk var sola som tittet opp over fjellene og hilste på for første gang etter mørketida. Jeg har aldri før eller siden vært så syk.

Nå kan dere tro at jeg sutrer. Men fakta er at hvert år knyttes ca 900 dødsfall i Norge til influensa. De fleste gamle og svake fra før, men dog. I snitt blir mellom 5 og 10% av befolkningen smittet hvert år. Og det medfører enorme kostnader for samfunnet i sykefravær.

Og har du først fått influensa så er det lite annet enn love and tender care som hjelper. i den grad det hjelper da. Da er det bare å krype under pleddet og bli der til det er over. På den ene eller andre måten.

Det du derimot kan gjøre er å forsøke å forhindre at du får influensa. Du kan sperre deg inne i huset ditt fra ca nå og frem til april neste år. Du kan nekte å ha enhver form for kontakt med andre mennesker i det samme tidsrommet. Du kan desinfisere alt og alle som kommer inn i huset. Det er innmari tungvint.

Eller… Du kan vaksiere deg. Og er du i en riskikogruppe så vil jeg si det så sterkt at du skal vaksinere deg. Hvorfor ikke redusere risikoen for en  potensielt dødelig sykdom når du kan? Jeg tok vaksinen i dag hos helsesøster og med hjem i sekken hadde jeg vaksine og anafylaksiskrin og jeg fikk plassert nåla i høyre overarm på Henning i det han kom hjem fra plattingsnekring på spikerteltet.

Nå skal jeg ikke skryte på den vaksinen at den er 100% treffsikker. Men 50-80% av oss har beskyttelse. Hvor god beskyttelse du får avhenger litt av alder og hvor godt WHO har klart å matche de virusene de gir i vaksinen med de som faktisk kommer vandrende hit. Men er du ikke vaksinert så har du i allefall ikke beskyttelse.

Risikogrupper som årlig bør vaksineres mot sesonginfluensa:

Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko kan vurderes for vaksinasjon
Beboere i omsorgsbolig og sykehjem
Alle fra og med fylte 65 år
Barn og voksne med:
diabetes, type 1 og 2
kronisk lungesykdom (inkludert astma)
kronisk hjerte- og karsykdom, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon
kronisk leversvikt
kronisk nyresvikt
kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet
nedsatt immunforsvar
svært alvorlig fedme (kroppsmasseindeks (KMI) over 40)
annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege
I tillegg anbefales influensavaksine til følgende grupper:

Helsepersonell som har pasientkontakt. Disse er i stor grad utsatt for smitte, og dersom de selv blir smittet kan de være en betydelig smittekilde for sine pasienter.
Husstandskontakter til svært immunsupprimerte pasienter bør vurdere å vaksinere seg mot influensa for å beskytte den immunsupprimerte.
Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser. Hovedhensikten med vaksinasjon av svinerøktere er å beskytte grisene mot influensasmitte, og dermed hindre utvikling av virus med nye egenskaper i svinebesetningene.

Er du i en av gruppene så synes jeg du skal ta turen til der de i din kommune vaksinerer mot influensa. Og om du lurer på om det er verd pengene, tiden og om det har noen nytteverdi. Vel, da har du aldri hatt influensa.

img_2198

 

18 Kommentarer on Et lite stikk….

 1. Det virker som om ordet influensa har blitt det mange kaller det om de blir syke i vinterhalvåret uansett hvilke symptomer de har. Jeg har stadig stusset på at noen med influensa er på beina igjen etter to dager, takk for oppklaringen, da er det nok noe annet de har hatt.

  Det har blitt sagt at svineinfluensavaksinen kan være skyld i økning av narkolepsi (jeg er usikker på om det er bekreftet?), har det påvirket at folk er mer skeptiske til influensavaksine enn før? Selv er jeg ikke i risikogruppen, så da tenker jeg som de fleste at det ikke er nødvendig med vaksine. For de fleste av oss vil det jo gå bra. Eller tenker jeg feil?
  Abelone Vil gjerne at du leser denne blogposten Målet er oppnådd, hva nå?My Profile

  • Etter svineinfluensavaksinen så man økning av narkolepsi hos barn som hadde fått vaksinen. Ikke hos voksne. Så jeg tenker at det ikke bør være en grunn for voksne fra å avstå fra vaksine. Ellers så vil jo de aller fleste av oss tåle en runde med influensa godt. Men det er mye annet vi også tåler utmerket som vi tar forholdsregler mot, så jeg ser ingen grunn egentlig til at vi friske, voksne ikke skal vaksinere oss. Om ikke annet så for å gi ekstra beskyttelse til de svakeste og de som kanskje ikke tåler vaksinen selv.

  • Nei, klart at friske voksne strengt tatt ikke trenger denne vaksinen medisinsk sett. Men tenk på alt friske voksne putter i seg for å være føre var. C-vitaminer for å slippe forkjølelse, multivitamintabletter selv om man på ingen måte har påvist dårlige vitaminlagre. Når det kommer til influensa så tåler jo de fleste av oss det fint. Men mange tåler det dårlig og hvorfor skal vi være en potensiell smittekilde ovenfor dem? Eller om en du står nær plutselig må ha cytostatika og blir immunsuprimert. Kjipt å måtte holde seg unna når man egentlig vil være nær fordi man er potte tett i nesa og har førti i feber. Så når man har muligheten tenker jeg at bedre føre var er et godt prinsipp. Og de vanlige sesonginfluensavaksinen har lite bivirknigner.

 2. Jeg har ikke tatt den, ikke i svangerskapene. Ikke før og ikke etter. Jeg var rimelig forbanna her når mannen og 3 barn var nede for telling i Januar med influensa, og var rimelig sikker på at både mann og barn skulle hatt et stikk. For når man er super høygravid og må løpe mellom fire stykker som er nede for telling forbanner man alt og alle basiller. (Jeg slapp av en eller annen grunn unna). Mannen rakk så vidt å komme på bena til han kom 😉
  Fru Jacobsen (@frujacobsenno) Vil gjerne at du leser denne blogposten Fjerne kontantstøtten og barnetygden?! Hva skjedde med fritt valg?My Profile

 3. For meg har det aldri vært aktuelt uansett å ta influensa vaksine, men såvidt jeg vet står det i pakningsvedlegget at influensa vaksiner ikke er testet på gravide og derfor ikke anbefales de. Når det står det fra produsent, hvorfor følger ikke leger de anbefalingene? Det har jeg alltid vært nysgjerrig på.

  • I felleskatalogen står: Graviditet, amming og fertilitet: Graviditet: Inaktivert vaksine kan gis i alle stadier av graviditeten, og ingen skadelige effekter forventes på foster eller mor. Amming: Kan gis til ammende. Mener du at det står noe annet i pakningsvedlegget? Jeg skal innrømme at jeg skjeldent eller aldri leser pakningsvedlegg. Jeg forholder meg til Felleskatalogen og Relis.

   • Ah! Så det kan være forklaringen. For ja, de pakningsvedleggene jeg har lest står det helt klart at de ikke er testet og godkjent til gravide og derfor ikke anbefales de. Jeg tok det for gitt at legene leste pakningsvedleggene jeg da.

 4. Det er lenke til pakningvedlegg i felleskatalogen under fanen “pasientinformasjon”. Sånn hvis du skulle ha bruk for å se hva pasienten din leser uten å ha hele pakningen på kontoret 🙂

Stengt for kommentarer.