Hei.

Vi er på påskeferie hos mamma og pappa. Turen ned gikk uten de store katastrofer. Katastrofen tilkjennegav seg først da vi pakket ut av bilen og fant ut at vi hadde glemt bagen til Eir hjemme. En niåring som i en uke skal overleve uten sminken sin. Jepp, vi snakket katastrofe. Men heldigvis så har ikke fylkeskommunen lagt ned hurtigbåtrutene langst nordlandskysten riktig enda og svigerfar leverte bagen på MS Salten, Eir sto på kaia her og tok lykkelig imot. Et døgn uten bag gikk bra. Nesten i allefall. Kriseinnkjøp av ei truse og tannbørste måtte til.

Ellers så driver vi å propper i oss D-vitaminer. Vi var innom Mo i Rana. Pappa har 70-års dag så det var litt som skulle handles. Vi har et litt brokete forhold til Mo i Rana. Det har nemlig vært alldeles umulig å oppdrive sushi der.

Allerede på Obs begynte Isa og Yme og mase. Hvor var sushien? Jeg hadde et håp om at stedet vi prøvde siste, men som da var stengt nå skulle være åpent. Etter storhandel på obs kjørte vi derfor dit. STENGT. Panikk i blikket hos ungene. Yme strenet inn på Rema i håp om å finne ei lakseskive å sette tennene i, men det var magert utfall.

Takk og lov for facebook. Etter en kort status: Hvor spiser man sushi på Mo??? ble vi henvist til Tinde cafe. Og der var det sushi! Isa og Yme sto foran disken og fortalte dama at de hadde kjørt helt fra Kvina, vært på obs og et annet sted som var låst og nå bare måtte de ha sushi ellers så kom de til å dø! Isa pøste på med ord som “nå har vi lett i all evighet i denne byen og ingen forstår at de må servere sushi!!” Yme dro til med “Æ træng sushi no!! har du sushi???”  Damen bak disken forsto alvoret med en gang. Hun spurte om kanskje ungene ville ha sin del av bestillingen først? For det kom til å ta litt tid med det “sushi lux”-fatet som jeg, Henning og Eir skulle dele.

Kort tid etter lempet Yme inn laksenigiri med begge hender og Isa var ikke dårligere. 18 biter med laks og 6 med scampi holdt akkurat såvidt.

IMG_1995

Jeg, Henning og Eir måtte vente en stund. Men guri malla det var verdt ventetiden. Den plata var den beste sushiplata vi har spist. Alt var godt. Til og med hvalen. Og jeg liker ikke hval. Og det var gode salater i små skåler og det var sashimi og det var maki og det var nigiri med kveite og brent parmesan. Det var rett og slett fantastisk! Mo i Rana har fått en helt annen klang i mine ører etter dette. Vi la inn hyggelig hilsen på facebooksiden og ble belønnet med at Eir nå pryder påskestatusen med sitt lykkelige smil. Med en iskaffe innabords svevde hun formelig over sushiplata mens hun lovpriste både kokk og mat.

IMG_2002

Sushi er jo lettfordøyd mat, så hjemme på kvelden var det duket for et nytt herremåltid.

Årets første skrei, lever og rogn. Og det må jeg si. Dis tegner å bli et prakteksemplar av en nordlending. For der Yme spiste bra med både lever og rogn så trykket Dis innpå uante mengder. De eldste holdt seg til fisk og potet. Jeg var særdeles fornøyd med egen innsats da leveren ble alldeles perfekt! Og det til tross for at det sikkert er 10 år siden jeg kokte lever selv.

IMG_2007 IMG_2008 IMG_2019

Man skulle jo tro at etter en slik dag så var fiskekvoten oppbrukt. Men altså, naboen her ringte i formiddag. Han lå ved kai. Og hadde filetert kveite. Trenger jeg si mer. Og for en kveite. Den var bare helt alldeles nydelig! Og det ligger mange kilo i fryseren og venter på å få bli med hjem. Dis viste seg forøvrig å være en kapasitet på å spise kveite også.

IMG_2036

Så med det så gjør det ingen ting at værmeldinga spår innevær resten av påska. D-vitaminbehovet er dekket og vel så det. I morgen skal vi feire bursdag. Da byttes fisken ut med lammefrikasé. Og det er jo godt det også.