Hei.

Han kom inn på stedet der hun jobbet og hun så at han direkte stirret på henne i lange perioder. Når hun kom i nærheten av ham spurte han hva hun het og om hun var derfra. Tok henne på rompa da hun snudde seg og gikk tilbake til disken. Det gjentok seg flere ganger og når hun påpekte at han kanskje burde holde styr på hendene sine ble hun møtt av latter. Etter jobb sto han utenfor og passet henne opp. Lurte på om han kanskje kunne slå følge med henne hjemover. Hun takket nei og valgte å gå til taxikøen for å ta en taxi hjem. I taxikøen spurte han på nytt om hun ikke heller kunne slå følge med ham, han la armen over skulderen hennes. Venner av henne som tilfeldigvis var der slo ring rundt henne og ba ham pelle seg til helvete vekk derfra. Han ble sur og mente at han alldeles ikke hadde gjort noe galt. Og hun drar hjem. Låser døra etter seg. Tenker at det var godt at vennene var i den køen. Kjenner på ulysten til å gå på jobb dagen etter.

Hva er det så som er beskrevet her? Jo det skal jeg si deg. Det er en oppførsel som i disse tider finner sted over det ganske land. Uten at det slås særlig hardt ned på av politi eller andre for den saks skyld. For det er nå bare slik det er. Det er jo bare slik DE er. Og hvem er så DE? Jo det skal jeg også fortelle deg. Det er gode gamle Ola Nordmann som er på julebord.

Julebordsesongen er over oss for fullt og jeg leser i avisene og jeg tenker: Hva er det som skjer med nordmenn i desember? Forsvinner vett og forstand og normal dømmekraft samtidig som kalenderen runder medio november? For nordmenn har en helt hårreisende drikkekultur når det er julebord.

Hva er det som gjør at settingen julebord er ensbetydende med abnorme mengder alkohol og en oppførsel som ingen drømmer om å vise i edru tilstand? Eller, hva vet jeg, det er mulig at mange drømmer om å tasfe på servitøren som kun forsøker å servere deg ribbe å pinnekjøtt uten å bli tatt på puppene. Kanskje er det mange der ute som drømmer om å ha sex med kona/mannen til sjefen, sekretæren eller kollegane og som også mener at å gjøre det på toalettet i fylla er riktig koselig. Mulig jeg rett og slett har for dårlig fantasti til å sette meg inn i hva folk egentlig drømmer om å gjøre.

At det er en litt merkelig stemning på arbeidsplasser rundt i dette landet i desember og til langt ut i januar er ikke merkelig på noe vis. Men heldigvis er vist nordmenn utstyrt med ikke bare en enorm dårlig dømmekraft når det kommer til egen toleranse for alkohol, de glemmer også veldig fort, så 1 februar er allting glemt og i november er det bare å kjøre på igjen med samme runde som året før. Med unntak av at man kanskje finner en annen å dele toalett med utpå kvelden.

Nå jobber jeg takk og lov ikke i resturantbransjen i julebordsesongen, og med mine fysikalia hadde jeg kanskje også unngått det meste av tafsing, men jeg jobber i en annen bransje der man kan konfrontert med resultatene. Enten det nå er servitøren som ikke helt slapp unna den innpåslitne julebordsgjesten og nå har angst for å gå på jobb, det er mannen/dama som nå har mistet både jobb og ektefelle på grunn at et skrekkelig morsomt kvarter inne på do sammen med en eller annen, som man forøvrig ikke husker hvem var, fordi man var dritings, eller det er arbeidsgiver som nå sitter i sitt fjerde AKAN-møte, men som fortsatt ikke ser sammenhengen mellom det og fri bar på julebordet.

Videre samarbeider jeg med andre instanser, som politiet. Som hvert år legger ut sine svært fornuftige julebordsråd på twitter og facebook. Kort fortalt går de ut på: Drikk deg ikke dritings, sørg for å ha på deg klær så du ikke fryser ihjel når du skal hjem og ikke oppfør deg som en idiot. Politiet skriver dette litt høfligere enn jeg gjør. Men klarer Ola Dunk å følge disse tre enkel råd? Nei. Absolutt ikke.

Politiet, som nå forsøker å utføre disse grensekontrollene alle mener er så viktige klager over at det slett ikke er så lett. Hvorfor? Fordi horder av skumle muslimer strømmer inn over grensa og er ukontrollerbare? Nei. Fordi nordmenn som kommer med fergene inn til landet er så fulle at politiet må bruke alle ressursene sine på å bære folk ut av sitt eget spy i landgangen, krangle med folk som hverken kan oppgi hva de heter, hvor de skal eller hvor de kom fra og langt mindre aner hvor de har gjort av id-papirer og generelt hjelpe folk som er så fulle at de ikke klarer å ta vare på seg selv.

Salten politikammer meldte om ni stk i fyllearresten forrige helg. Og generelt utrivelig stemning på byen med mye bråkmakere. Og et avisinnlegg som stadig deles fra i fjor: politiet måtte hjelpe uheldig julebordsgjest som hadde gått seg vill i egen hage. Jada, det er akkurat det man skal brukepolitiressurser på. Tenker at de synes det er skikkelig meningsfyllt.

Ingrid Neteland, turnuslege skrev tidligere i uka et innlegg i aftenposten der hun ber pasienter med rus og psykiatriplager skjerpe seg. Det skal jeg ikke gjøre. Dette er en gruppe som ligger nede og som trenger hjelp, ikke kjeft. De har ingen forutsetninger for å etterkomme et slikt pålegg og de skal slippe å føle på den ekstrabelastningen det er at helsevesenet kommer med slike holdninger mot dem.

Men du helt vanlige nordmann. Du som ikke har et alkoholproblem, du som utmerket godt klarer å stoppe etter to glass vin og en konjakk til kaffen. Du som har ektefelle og to barn hjemme. Som egentlig aldri har tenkt tanken på å ha sex med kollegaen på et skittent toalett på danskebåten. DU kan skjerpe deg. Noe innmari. Slutt å oppfør deg som en idiot.

Og så kan du gjøre noe som er enda viktigere: Du kan KOSE deg. Dra på julebord og ha det hyggelig rett og slett. Bruk julebordet til noe positivt. Skap samhold innad i kollegagruppa og bli kjent med de andre på en annen måte enn på jobben. Snakk med kollegaen din som du ikke snakker så mye med ellers i året, snakk med sjefen om den gjedda du fisket i sommer, snakk med han unge nye som ikke er så trygg ennå på hva som gjør at akkurat han passer inn i gjengen deres. Drikk gjerne alkohol, men drikk deg ikke dritings. Og vet du at noen i kollegagruppa di sliter med alkohol, eller har du en misstanke om det, så pass litt ekstra på akkurat ham eller henne. Så kan vi kanskje snu julebordtradisjonen fra å være årets fylleorgie til å være den koselige sosiale sammenkomsten det er ment å være. Og som også gjør noe positivt for arbeidsmiljøet og arbeidsplassen.

Og er du sjef så tenker jeg at du har et større ansvar. Det er ingen i dette landet som trenger fri bar på julebord. Det er faktisk ingen som i det hele tatt MÅ få gratis alkohol på et julebord, men det er vel å dra det vel langt for de fleste. Men er du sjef, og du misstenker at noen i personalgruppa di har et alkoholproblem og du spanderer fri bar på julebordet… Ja da er du ikke bare en dårlig sjef, da vil jeg gå så langt at jeg vil påstå at du er et dårlig menneske.

Til helga skal jeg på julebord. Jeg har tenkt å kose meg! Masse! Med god mat, trivelige folk og bare det å komme bort en helg hjemmefra der jeg vet ungene koser seg med mormor. Og treffer jeg deg der så håper jeg at du koser deg du også.

Med ønske om en god julebordsesong!

Jada, jeg er utmerket klar over at det finnes nordmenn der ute som evner å ha det hyggelig og ikke drikke seg fra sans og samling. Innlegget er både generaliserende og skjærer hardt over den berømte kammen.  

 

 

7 Kommentarer on Og så havner vi på fyllefest igjen….

 1. Jeg er så glad jeg aldri har hatt alkoholproblemer! Jeg har aldri skjønt poenget med å drikke seg sanseløs og ikke huske kvelden før. Jeg kan heller kose meg med noen glass, og kjenner jeg at jeg blir for susete i hodet så blir det mer vann/brus enn alkohol. Ja til kos, nei til overforbruk/misbruk.
  Rødhette Vil gjerne at du leser denne blogposten ProgresjonMy Profile

 2. Du har så rett! Hører mange mumler om unødvendig bruk av skattepenger når det gjelder både flyktninger og husmorvikarer og gudvethva. Fyllearrest og legevaktbesøk i julebordsesongen er det få som klager på. Hadde jeg bestemt selv hva mine skattepenger skulle gå til, vet jeg hva jeg ville valgt..
  Karina Vil gjerne at du leser denne blogposten PappapermMy Profile

 3. Bra innlegg, det er som om normale regler for norm og oppførsel opphører så lenge du kan heve flagget merket julebord. Du, en herremann jeg kjenner ganske godt sendte meg forresten en snap med bilde av en utrolig kul takboks i går… 😀 (Du var observert, og jeg ble inspirert – hvordan overtalte du Henning??) 😀
  EventyrElin Vil gjerne at du leser denne blogposten Hva skjuler seg bak luke 9?My Profile

  • Det var nok mer Henning som overtalte meg skal jeg si deg. Jeg syntes hele ideen var skikkelig klein. Men nå glemmer jeg egentlig at det står der 🙂 Han fan ei side på nettet der de trykket sånne klistremerker for en slikk og ingenting. Så når vi fikk lakkert takboksen hvis sto han en hel kveld og koste seg med å klistre.. Men observert… Wow, fikk kjendisfeeling her nå.. snikfotografert og greier.. Skjønt bildet du ble snikfotografert på var nok bedre enn vår gørr skitne sharan med takboks…

 4. Veldig kleint med klåfingra folk i fylla. Julebord er jeg dessuten imot sånn generelt, julemat skal ikke spises før det blir jul. En jobbmiddag kunne vært på hvilket som helst tidspunkt gjennom året, og veldig for begrenset mengde alkohol.
  Åshild Vil gjerne at du leser denne blogposten Mer brødMy Profile

Stengt for kommentarer.