//Sponset av Tactic//

Hei.

I går kveld gikk strømmen med bulder og brak. Det var et skikkelig brak. Jeg sto på badet med Yme og det ble svart. Tannpuss og pysj ble byttet ut med stearinlys og det store spørsmålet til Isa: hva gjør vi nå??? Ipaden hadde ingen nettilgang uten strøm og krisen var et faktum. Helt til Eir kom på løsningen. Vi spiller et brettspill!

Av og til så lurer jeg på hvorfor vi ikke spiller mer spill. Det er jo så morsomt når man først bare setter seg ned og gjør det. Ungene ønsker seg stadig nye spill, og siden det nå nærmer seg jul tenkte jeg å tipse om tre spill som vi har fått prøve.

Det første spillet vi prøvde er like morsomt for de aller minste som det er for de største. Det heter movEGG.

Dette spillet går ut på at du er ei høne som til din fortvilelse oppdager at noen har lagt eggene dine i stekepanna. Slikt går ikke an og du må jo forsøke å redde dem hjem til ditt trygge rede.

Med hønsenebb i tryne, ei magnetisk høne dinglende fra fra rumpa som du skal frakte eggene med og stressmomentet at det står ei anna høne på motsatt side av stekepanna som også forsøker å stikke av med eggene er det duket for mye latter. Spenningen blir ikke mindre av at eggene deler seg om du mister dem på gulvet og ut “flyter” innholdet.


Ungene her syntes det var morsomt selv om Yme nok falt for fristelsen å rappe med seg alle eggene med hendene og stikke av med dem mer enn bare en gang.

Om vi skal klage på noe så er det at noen av eggene sitter litt dårlig sammen slik at de enkelte ganger knuses av seg selv før man kommer borti dem.

Men alt i alt et veldig morsomt spill. Og det er jo fint at man slipper å sitte stille på en stol for å spille det.

 

Det neste spillet er kanskje kjent for de fleste, men vi hadde faktisk ikke spilt det før. Det heter Kokkelimonke og er et bløffespill.

Her leser kokkeløren opp et ord. Disse ordene er ord som faktisk betyr noe, men som inngir til fantasifulle tolkninger.

Alle spillerne skal så skrive ned forklaring på hva dette ordet betyr og kokkeløren skriver ned fasiten.

Så samles lappene og kokkeløren leser alle svarene i tilfeldig rekkefølge. Og så skal man gjette på hva som er det rette svaret. Så fordeles poeng etter om man gav rett forklaring, om man gjettet rett eller om svaret ditt fikk stemmer.

Dette spillet er best egnet for litt større barn. Isa ble rett og slett skikkelig sur av å spille det for hun har lært at “man skal ikke sitte å lyve til folk og si at usanne ting er sant!” Men så er Isa litt ekstrem når det kommer til å følge regler og holde seg til rett og galt her i verden.

Forøvrig er det et morsomt spill når man spiller med rett aldersgruppe. Man kan få mange fantasifulle forklaringer. Som hva en fadermorder er for eksempel. “Det er jo stygt å si det da mamma, men det er jo noen som har drept pappaen sin” En stiv skjortekrage er det iallefall IKKE…. Man kan få mange timer med moro når de minste har lagt seg med dette.

En slager her i huset har vært Alias Junior. Nå fikk vi forsøke Alias Party, Dette er et spill som nok egner seg best for voksne om man skal følge reglene, men med litt tilpasninger er det veldig moro å spille det med barn også.

I Alias Party er det lag som spiller mot hverandre. Når det er deres tur skal en på laget forsøke å forklare et ord for de andre uten å si ordet. F.eks “noe du kan grave med” når ordet er spade. I tillegg er det i Alias Party felt der man må forklare ordet ved å mime en spesiell sinnstemning, utføre en bevegelse mens du forklarer (som å klappe deg på hodet) eller forklare alle ordene på kortet i form av en historie. Tilslutt er det enkelte kjendisfelt der man må beskrive kjendiser.


“Han er liten og tjukk og har vært samferdselsminister for senterpartiet….” jeg tenkte jo at det jo var enkelt for Henning å ta den. Og det skal han ha, min kjære, han ramset opp endel. Jeg ante ikke at Senterpartiet hadde hatt så mange samferdselsministere, tror også enkelte ikke tilhørte Senterpartiet. Men tiden gikk ut… “Odd Einar Dørum!” Henning stirret surt på meg og sa at han jo var venstremann og dessuten justisminister… (Har funnet ut etterpå på wikipedia at han også var samferdselsminister, så det så!)

Alias Party er morsomt. Og som partyspill for voksne kjempemorsomt.

Alikevel så synes jeg det er enda morsommere å spille med barn. For de tenker på en helt annen måte når de skal forklare og man må virkelig vri hjernen for å forstå hva de mener.

“Det er når du blir helt vill når du egentlig skal sove” Jeg gjettet på overtrøtt, søvnløs, småbarnstid, gå i søvne og mere til.

“Mamma!!!! Det var jo nattergal! Enkelt!!” Jeg prøvde å si at hun jo kunne sagt at det var en fugl, men fikk bare et tomt og uforstående blikk tilbake.

Eller “du står i den!” Det kunne jo være så mangt, dusjen, stormen… jeg ba om flere hint, men man bare sto der altså.

“Mamma!!!!! Kø! Du står i kø!!” Jepp, det er definitivt mere utfordrende å spille Alias med barn. Barn utstråler også en helt annen glede over å få klappe seg selv på hodet mens de forklarer. Men det er klart, med unger må man jenke litt på reglene. Som at det må være lov å legge bort kort der man ikke forstår betydningen av ordet man skal forklare. Og kanskje hoppe over hele kjendisfeltet. Evt ha en voksen som alikevel sitter i stua og ser på TV til å være hjelper når kjendisene skal beskrives og svares på. Skjønt det hjelper jo ikke når ikke Henning vet at Dørum har vært samferdselsminister…

Om jeg skulle kjøpt bare et av disse til jul så ville nok valget falt på Alias Party. Men om ungene var mindre ville det blitt movEgg.

Alle spillene kommer fra Tactic og de selges i de fleste lekebutikker og bokhandler. Samt på nett. Akkurat nå er det 50% på alle brettspill hos Ark. Så løp og kjøp. Jeg synes i allefall spill er en fin julegave til en familie i stedet for å kjøpe en liten gave til alle sammen. Og trenger du flere ideer og tips for spill så kan du gå inn på facebooksiden til Tactic som heter Tid Sammen.

 

1 Kommentar on Det er når man blir vill når man egentlig skal sove….

  1. Har akkurat kjøpt Kokkelimonke. Ser ut til å være et gøyalt spill 🙂 favoritten (foruten spørrespill) er nok Alias og Kortskalle.

Stengt for kommentarer.