Hei.

Jeg husker en søndag ettermiddag i mars 2009. Snøen hadde enda ikke forlatt oss og den svenske legevikaren hadde kun med seg basketsko. Hun kom fra Skåne. Hun var på besøk og tørket sko samtidig som vi serverte kanelboller. (Hun var hyperallergisk og hadde med bollene selv slik at jeg ikke skulle drepe henne med spor av nøtter eller noe slikt) Jeg og Eir. Eir var to og et halvt og vi hadde brukt hele formiddagen på å øve på å tegne hodefotinger. Dere vet, den første menneskefiguren barn tegner. Et rundt hode og  streker til ben. Og varierende innhold av munn og nese. Etter mye øving fikk vi tilslutt en flott hodefoting som vi viste den svenske legevikaren. Og den fikk hedersplass på veggen. I flere år hang den der.

Jeg kan med handa på hjertet si at jeg ikke husker en eneste søndag der jeg har sittet og tegnet hodefotinger med Yme. Han er nå snart fire og det er med viss skam jeg må si at jeg egentlig ikke aner om han klarer å tegne en sirkel en gang. Vi har vel strengt tatt ikke øvet på noe som helst, men jeg vet med sikkerhet at han kan hele teksten på introsangen til Dinotrux.

Men han har fått veldig interesse for bokstaver i det siste. Særlig HANS bokstav. HANS bokstav er ikke bare en men tre. Altså Y og M og E! Og det stemmer jo det, selv om Eir påstår meget bestemt at E, det er hennes bokstav. Yme finner sine ting med å se om det står Yme der. Han kan så klart ikke lese, men han kjenner igjen sitt eget navn. Og han har de siste månedene vært veldig opptatt av disse tre bokstavene. Han lager dem med det meste, med sugerør, med treplanker, med kvister og med alt som er langt og bent og kan legges i mønster. Og her en ettermiddag forsøkte han å skrive navnet sitt.

Og det var da det slo meg: men i all verden, er han venstrehendt? For han brukte altså tydelig venstre hand. Og ble sur og gikk da jeg forsøkte å bytte. Og så tenkte jeg ikke mer på det.

Før i går. De fantastiske julekatalogene fra Brio og Toys’r us har kommet. Og Isa satt og førte med sirlig penn ned sine ønsker med pris og sidenummer og anføring om hvilken katalog man kunne finne ønskene i.

Yme så med skrekk at årets julegaver sto på spill om han ikke fikk sendt denne lista til noen med penger (leker koster, og julenissen lager jo gavene selv så katalogleker kan altså ikke nissen komme med mener Yme. Mormor derimot har en pengebok. Den er svart og det finnes penger der! Jeg innser jeg har litt å jobbe med når det gjelder kapitalismen hos min sønn. Bortskjemt er kanskje et annet ord det kan være fristende å bruke) Og siden Isa nektet å hjelpe og jeg sa at jeg måtte gi Dis mat og stelle henne så virret han rundt som en hodeløs høne en god stund. Så ble det stille……

Og da jeg kom inn til dem etter at Dis var ferdig å spise hadde han tatt pennen i egen hand, sin venstre hand. Det er utrolig hvilken motivasjon julekataloger fra lekebutikker gir!

IMG_0503

Så det slo meg at kanskje det er derfor han blir sur når jeg skal vise ham hvordan han skal holde saksa, eller gaffelen, eller kniven når han skal smøre på skiva… For sakser er jo unektelig veldig tilpasset høyrehendte.

Venstrehendte har jo ikke hatt et lett liv opp gjennom historien. Og det er ikke mange år siden man i norsk skole tvang dem til å bruke høyre. Og de har vel blitt sett på som litt mindre begavet. Og litt skadet. Og utrykket “venstrehandsarbeid”, det har jo ikke akkurat noe positivt over seg. Det er egentlig ganske skremmende hvor lite “utenfor normen” man skal være før man blir satt i bås og sett ned på.

Heldigvis så er det ikke slik nå. Jeg tror, uten at jeg er helt sikkert at det nå viser seg at preferansen til å bruke høyre hand ligger i et gen. Og om man mangler dette genet så er det fifty-fifty om du blir venstre eller høyrehendt.

Og det finnes jo nok av storheter som har klart seg godt med sin venstrehendthet. Obama, Clinton, Alexander den store, Da Vinci, Cæsar… Og noen man ikke akkurat trenger å identifisere seg med som Jack the Ripper og Fidel Castro.

Nå skal jeg jo ikke ta en liten episode som dette som bevis på at Yme faktisk er venstrehendt, men det fikk med til å tenke litt i går kveld. For verden, ikke bare sakser, er veldig tilpasset oss som bruker høyre hand mest. Om han skulle finne på å spille gitar for eksempel så må den jo tres helt omvendt. Glidelåser. Knapper. Gevær. Og sikkert veldig masse mer som jeg ikke tenker på siden jeg bruker høyrehanda selv.

Har du et venstrehendt barn? Har du noen gode “hverdagstips” som jeg bør tenke på? Hvor kjøper man ei venstresaks?

9 Kommentarer on Med venstre hand…

 1. Av ulike årsaker har Elja gjennomlevd et tosifret antall ultralyder mens hun plasket rundt i magen min. Da vi var på første legekontrollen i uke 12 vel hadde vi allerede vært på 3 stykker. Da sa han “jaja, denne ungen blir vel venstrehendt da.”
  Og jeg klør meg fortsatt i hodet av den kommentaren.

 2. Venstrehåndssakser finns mange steder, tror jeg.
  Det finns egne gitarer for venstrehendte, tro meg, min mann er venstrehendt og spiller gitar. Vi har kjørt rundt i Housten, i rushtida, uten GPS, på leting etter den gitarbutikken som har det beste utvalget av venstrehendte giterer(i verden omtrent) Ekteskapet tålte påkjenningen, og det må bety at det er bunnsolid!
  Spøk til side, det er noen utfordringer, men det finnes hjelp! Og det er mange kreative venstrehendte!
  kirsti Vil gjerne at du leser denne blogposten Å sjå detaljar…My Profile

 3. Vi snakka om å ønske seg noe, – her om dagen, og Yme sa han ønska seg en gravemaskin. “En til å leke med inne, – eller en til å sitte på ute i sandkassa?” “Æ ønske mæ en sånn æ skal sette på ute!” “No e det jo snart jul, – kanskje du kan ønske dæ en sånn hos ho mamma og han pappa i julegave”. “Næi, – æ skal ikkje ønske mæ en sånn ho ho mamma, – æ skal kjøpe mæ julegave sjøl!!!” svarte den bestemte unge herremannen, som forøvrig øver på å si bokstaven sin Y som tegn med ene handa.
  http://minetegn.no/tegnbanken/index2.php?Alle
  Takk for mye morsom lesing, – og god helg!

 4. Jeg har en venstrehendt gutt, Markus, og han setter velding lite pris på benevnelsen skjevhent som faktisk enda er i bruk hos noen. Han fikk tilpasset saks både i barnehagen og på skolen, og tror faktisk det er det enest vi har brukt av tilpasset utstyr. Han begynte fatisk å skrive fra høyre mot venstre, da dette vissnok falt naturlig for han. Han leste også noen ganger den veien, men gikk seg fint til etterhvert. Har egentlig aldri merket noen spesielle problemer relatert til det, og heller aldri fokusert noe på det.
  Tror dette vil gå strålende,hvis det da viser seg at det for Yme er naturlig å bruke venstre hånd.

 5. Av mine fire barnebarn, søsken, er den yngste venstrehendt og – tror jeg – gjør alt med venstre. Det har aldri vært noe problem, eller vært gjort til noen “sak” noe sted. Kjenner også venstrehendte som spiller gitar som høyrehendte. Tror det er mindre mas om dette i dag enn det var før.

 6. Jeg er vensrehendt selv men har aldri brukt venstrehåndsaks før i går kveld. Selv med 30! Studiepoeng i forming måtte jeg ha hjelp av mannen min til å skjønne hvordan jeg skulle klippe med saksa😂 så man trenger egentlig ikke noe ekstra kanskje bortsett fra litt tolmodighet når det gjelder om kniven skal på høyre eller venstre side når man dekker på😀

 7. Pappa er også venstrehendt – spiser og skriver med venstre, men skyter som høyrehendte, så litt god blanding der altså. Ellers så finnes det linksgevær. 😉 I forhold til knapper og glidlåser så klarer jo vi jenter (som har motsatt knapper enn i herreskjorter) fint å kneppe våre skjorter, så det får nok Yme til uten problemer også! 😉 😀
  Inger Marie Vil gjerne at du leser denne blogposten Oppussing av kjøkkenetMy Profile

 8. Pappa er venstrehend – han skriver og spiser med venstrehånden, men skyter som høyrehendte. Uansett finnes det links gevær, så det ordner seg nok. I forhold til knapper – viste du at knappene på herreskjorter og dameskjorter sitter motsatt av hverandre?
  Inger Marie Vil gjerne at du leser denne blogposten Oppussing av kjøkkenetMy Profile

Stengt for kommentarer.