Hei.

Er det flere enn meg som har barn som er dødelig allergisk både ovenfor skorper og det minste spor av grovt mel i brødet?

Vi har en slik i huset. Av en eller annen medisinsk uforklarlig grunn så er ikke den allergien så dødelig når hun er på besøk hos andre. Ei heller er den særlig aktiv når hun er på SFO da “kjellaugbrød”, som inneholder mye mer grovt mel enn det jeg bruker (dette har jeg fra en sikker kilde, nemlig Kjellaug) går ned til stor jubel.

Dette har til nå blitt løst ved at polarbrød takk og lov ikke har skorpe. Ei heller ser man at det inneholder grovt mel. (vi bruker fullkorntypen, som jada, jada ikke er fantastisk, men i allefall bedre en polarbrød hvete)

Av en også medisinsk ukjent årsak er denne livsfarlige allergien som fører til både kvelningsfornemmelse, akutt kvalme og tårer til tider smittsom slik at også små gutter rammes.

All den tid prikktesten er negativ og ingen antistoff påvisbare så burde det jo bare være å si “spis det du får eller vær uten”. Men når dette praktiseres under middagen, som da gjerne ender opp som en tørr potet er det jo greit at ungen kan spise relativt godt til kvelds. I allefall de dagene hun ikke har fått dagsbehov og mer enn det dekket på SFO. (De får veldig god mat på SFO her altså…)

Polarbrød er jo dyrt, og jeg er jo hjemme med all verdens tid og bakedilla. Men jeg har altså ikke klart å bake skorpefritt brød. Grytebrødene mine er, i følge også eldste datter, KUN bestående av skorpe. Noe som selvføgelig gav utslag i nesten anafylaktisk sjokk her en middag da det ble servert til fiskesuppa. Vanlig brød har prikker der både sammalt spelt og hvetekli er identifisert. Pluss at det er skorpe!

IMG_0236

Så her en dag bakte jeg grove rundstykker. Med både grovt mel, havregryn og sunne saker. De skulle være til et eller annet jeg ikke husker nå, men de lå i alle fall på benken. Og mens jeg skiftet på Dis var tolv blitt til ti. Og når jeg kom opp fra vaskekjelleren var det sannelig bare åtte.

I stua satt både allergikeren og sympatiallergikeren og gumlet på hvert sitt rundstykke. Uten smør, uten pålegg. Og blinde må de også ha blitt for om det er prikker i brødet så var det i allefall prikker i rundstykkene.

“Veldig goe bolla du har baka mamma!!”

Boller? Joda, men altså, dette her er jo rundstykker, vil dere ikke ha pålegg? Og liker dere dem virkelig?

“Mamma! Di e rund! Di e baka! Dæ e bolla! Å di e kjæmpegod! Kain æ få di i matboksen?”

Så den siste måneden har det altså vært mye boller i matboksen herfra. Og polarbrødutgiftene har gått kraftig ned. Og jeg er veldig glad for at det er veldig lenge til fastelaven, for tenk når de oppdager hvordan boller egentlig skal smake. Da er det nok best å ha Epipenn klar for både den ene og den andre..

IMG_0371

 

 

2 Kommentarer on Å rundlure ungen sin… en oppskrift.

Stengt for kommentarer.