Hei.

Oslo har fått nytt byråd. Det skal jo tydeligvis skje mangt og meget med Oslo fremover. Og et av forslagene er at man skal ha prøveordning med helg og nattåpne barnehager.

Og jeg håper de har tenkt på politieskorte for de stakkars foreldrene som skal følge ungene til disse nattåpne barnehagene. For mammapolitiet kommer til å stå klar ved porten med råtne tomater og egg.

Det mangler jo ikke på krisemaksimering. Forskere kappes om å komme først på banen med hvor galt dette kan gå for ungene våre.

Og så har man bloggere. a4mamma feks er ikke nådig i sin dom: Hvis du har en jobb som er så viktig for deg, burde du kanskje vente med å få barn til du er klar til den forpliktelsen det faktisk er? Sterke ord vil jeg påstå.

En annen som har skrevet et innlegg er Yvonne Lie. Her er det ikke bare foreldrene som får gjennomgå men også det udugelige personellet i en slik barnehage: Det er en pedagogisk leder.. Som kanskje ikke har barn selv? Som ikke vet annet enn ut ifra hva bøkene sier om “hvordan du skal få et barn til å sove” Jeg må innrømme jeg blir litt skremt over holdningen.

Hva er det som får folk til å gå av skaftet på grunn av dette? Er det de samme som mener at det er russisk rulett med barnas psyke å la dem overnatte borte hjemmefra før de er tre. Rettelse. Å være borte fra mor en hel natt før de er tre. Far kan visst være borte både en og to uker så lenge mor er tilgjengelig og psykisk stabil. Eller var det stabil og psykologisk tilgjengelig?

Argumentene som flommer mot oss er jo at det er så mange alternativer til nattåpen barnehage. Man har familie, venner, nettverk som kan steppe inn når du må på nattevakt. Man kan bytte jobb. Man kan bytte vakter. Man har jo ikke fått unger for å sette dem bort. Man må tilbringe kvalitetstiden på ettermiddag sammen med barna.

Jeg håper prøveprosjektet blir gjennomført. Og jeg håper de gjør det på en skikkelig måte, med god kvalitet og evaluering etterpå. For dette er ikke barnemisshandling. Og det handler heller ikke om alenemødre som vil ta seg en fest en kveld og sender ungen i barnehage.

Det handler om foreldre som har en jobb som ikke er fra 9-16. Og som ikke har det nettverket av famile, venner og andre som man gjerne skulle sett at alle hadde. Det handler om muligheten til å ha en jobb som man trives i og som man kanskje tjener såpass bra i at man kan slippe å velge mellom pasta og pasta til middag.

“Man har ikke fått unger for at vilt fremmede mennesker skal ta seg av dem om natta..” Til dere som sier dette, og som har ungen deres i barnehagen på dagen. Er det vilt fremmede mennesker som tar seg av dem da? Det håper jeg da virkelig ikke?

Jeg kan ikke bruke andre enn oss selv som eksempler. Jeg jobber vakter og Henning jobber turnus med nattevakter. Noen ganger i måneden krasjer dette. Da er vi borte på natta samtidig. Og da trenger vi noen her til å se etter ungene. Noen vil nok mene at vi bør skifte jobb, men nå har det seg nå slik at legevakt finnes i de aller aller fleste legestillinger. Jeg kunne nok begynt å jobbe som ufaglært i barnehagen eller på den lokale butikken, men det ville jo vært synd, etter at staten har kostet på meg en av landets dyreste utdannelser. I tillegg tror jeg at jeg ville blitt litt trist etter en stund og virkelig savnet å jobbe med det jeg utdannet meg til. For Henning er det heller ikke så mange andre alternative jobber her. Og ærlig talt, jeg tror han ville blitt en elendig barnehageansatt. Brøytebilsjåfør hadde nok vært bedre, men da ville han vært enda mer borte på natta. Og jeg finner det ikke så rent lite dårlig samfunnsøkonomisk at vi har en rekke mennesker, først og fremst alenemødre, som må ta til takke med deltidsstillinger, dårligere betalte jobber enn de har kompetanse til og helt andre jobber enn det de faktisk er utdannet til, fordi man i 15 år ikke kan jobbe kveld og natt.

Når vi er borte på natta er ofte bestemor her. Hun sover her og passer på barna. De fleste av dere finner nok det helt innafor. Bestemor, famile, trygt og godt. Sover hjemme i sin egen seng.

Jeg tror vi har et ganske nært forhold til barnas besteforeldre. Vi er der sikkert et par ganger i uka. Ungene overnatter der en gang i blandt. De er hos oss et par ganger i uka.

Alikevel tør jeg påstå at både Mona, Kristin, Stine og Anabell i barnehagen kjenner Yme like godt som bestemor. Og jeg tør også påstå at han føler seg like trygg på dem. De møter ham på morgenen med et smil, vet hva han liker å ha på brødskiva til frokost. De vet at han hater å ha på sokker og de maser ikke for de vet at det er ikke noe poeng i det. De vet at han sniker seg bort og bak ei dør når han egentlig vil på do og de vet også at når de bare får lurt ham med på tur så synes han det er kjempegøy i skogen. De vet at om han slår seg så er han lynkjapp med å si “det gikk bra!” selv om det ikke gikk så bra og de tar ham på fanget og gir ham en klem når det skjer. Mitt poeng: Mona, Kristin, Stine og Anabell er ikke vilt fremmede folk i Ymes liv. De er trygge, gode, kompetente voksenpersoner som finnes i livet hans. At de tilfeldigvis jobber i barnehagen og ikke er i familie med ham tror jeg han bryr seg fint lite om. Så dere som kaller de som passer ungene deres for uvedkommende fremmedpersoner uten kompetanse til å trøste deres barn. Fy og skam på dere!!

Yme er tre år. Han er dritsur hver gang storesøstrene drar på overnatting hos venninnene sine. Og det er ganske ofte. For er det noe som er moro her i verden så er det å overnatte hos venner. Og Yme vil også det. Og da jentene dro på telttur med skola gråt han sine modige tårer fordi han ikke fikk være med. Så vi fikk kompensert med høstferie da han var hos mormor en uke helt alene.

Jeg ville derfor ikke hatt den minste bekymring om Yme pakket tannbørsten og kosehunden og dro i barnehagen klokka seks for å overnatte. Sammen med kompiser og voksne som han både kjenner og stoler på. Han hadde kommet til å digget det! Kveldsmat med vennene, pusse tenner og sprute tannkrem på de andre. Få lest nattahistorie av profesjonelle nattahistorielesere. Sovne etter en utmattende putekrig med de andre. Hvem vet, på sommeren kanskje de til og med ligger ute i lavvo. Og en bonus i det hele. Han ville ha tilbrakt dagen før sammen med pappaen, og han ville tilbrakt dagen etter sammen med pappaen. Betydelig mer tid sammen med pappaen enn han ellers ville fått i ei normal uke. I tillegg ville det vært uten plagsomme søsken. Tenkt det, alenetid. Det er ganske stas det når man er i en søskenflokk på fire. Og som voksen så klarer du faktisk godt å være våken etter ei nattevakt. Og det ville være mye mer kvalitetstid enn på en vanlig hverdagsettermiddag der man skal lage middag, få jentene på trening og så er det kveld og natta.

Jeg sier ikke at du skal sette en usikker og skjør ettåring i nattåpen barnehage. Du kjenner ungen din best og vet hva den takler og vil ha godt av. Og du finner den løsningen som er best for deg. Men å si at foreldre som vil bruke dette tilbudet ikke tenker på sine barns beste, å si at man rett og slett ikke burde få barn, at man er egoistisk og kun tenker på seg selv… Ja da synes jeg du setter deg litt vel høyt på din perfekte pidestall. For hva vet du egentlig om hva som er bra for Yme? For min unge? Faktisk absolutt ingenting! Så fra oss blir det et uforbeholden JA til muligheten for å velge nattåpen barnehage.

Bildet er lånt her
Bildet er lånt her

 

18 Kommentarer on Mammapolitiet rir i natten..

 1. Amen! Tenk alle de tusener som jobber nattevakter bare i helsevesenet! Nå kan kanskje livene deres bli litt enklere og hverdagskabalen gå litt lettere opp!
  Rødhette Vil gjerne at du leser denne blogposten Tillaging av nytt akvariumMy Profile

 2. Du har helt rett.

  Jeg ble også overrasket over reaksjonene, og over at det var så mange som ikke hadde forstått hvem dette skulle være et tilbud til.
  Åshild Vil gjerne at du leser denne blogposten Å lage et systemMy Profile

  • Det virker som det er veldig mange uunnværlige mødre der ute…. For nattåpen barnehage vil, gjort på rett og god måte, være et godt alternativ for unger som uansett sover her og der for at foreldre skal få kabalen til å gå opp..

 3. Leste også dette og syns synd på de som eventuelt har et slikt forhold til, eller syn på barnehagen. Hadde ikke nølt et sekund på å la de fantastiske menneskene i barnehagen vår ta seg av guttene på nattestid. Kjenner jeg kunne skrevet masse om dette temaet her 😉
  Drømmelykke Vil gjerne at du leser denne blogposten Jeg er sjalu!My Profile

 4. Hei Laila!
  Du har en herlig blogg som jeg setter stor pris på å lese. 🙂 og jeg er ikke prinsipielt imot barnehager som er åpne kveld og natt. Men bare et lite innspill fra en som jobber mye kveld og natt sammen med andre: for å dekke tre skift skal det inn ganske mange flere mennesker, som kanskje vil medføre at den som kjenner barnet ditt godt kanskje ikke er der den kvelden du tenker kveld/nattevakta. Og hvem du møter når du er lei deg vil kunne variere over tre skift om du er der fra åtte på kvelden til åtte på morgenen. Og når du hentes går du hjem sammen med noen som mest av alt trenger å sove ut etter ei lang nattevakt.. Helt ukomplisert synes jeg ikke det høres ut..
  Mvh Ida

  • Hei du. Hyggelig at du setter pris på bloggen. Nei det er ikke ukomplisert med nattåpen barnehage og det er derfor jeg synes det er fint at man kan prøve det ut. og jeg håper virkelig at de tar erfaringer fra Sverige og Danmark og andre steder der dette finnes og bruker de aller aller beste oppleggene når de starter opp. Men å svartmale hele greia og dømme det nord og ned på grunn av at “alle barn bør trøstes av mamma på natta, alltid, punktum”. Det er det jeg vil til livs. Og da mener jeg selvfølgelig at barn i hovedsak skal trøstes av sin primære omsorgsperson på natta 🙂

 5. Har blogget om det jeg også.

  Jeg reagerer jo litt på at du sammenligner overnatting hos venner med overnatting i barnehagen. Er det ikke en stor forskjell på overnatting for moro skyld og for nødvendighetens skyld? Hvordan forholder man seg til en trøtt småtass som bare vil ha tryggheten fra mamma, og så må hun dra på den tiden barnet er mest sårbart?

  Småbarnsforeldre har visse rettigheter gjennom arb.miljøloven, håper at folk setter seg inn i det før det blir ropt for høyt om døgnåpne barnehager, som jeg synes er et steg i feil retning.

  • Hei.

   Hjemme hos oss er ikke ungene avhenging av mamma i en leggesituasjon. Det ville ikke fungert, for med min jobb så må jeg stikke av når som helst og fra hvilken som helst situasjon. Hjertestans bryr seg for eksempel lite om at Yme skal legge seg. Er det en sår hals derimot så kan den godt vente til jeg har lest nattahistorien. Og Henning drar alltid på jobb midt i leggetiden. Men det er noe vi har vært fokuserte på helt fra Eir ble født. At ungene våre skal være trygge også sammen med andre voksenpersoner. Det betyr slett ikke at de ikke er mest knyttet til meg og Henning, men de legger seg like trygt om det er noen andre som er der sammen med dem. At enkelte mener at vi da er dårlige foreldre og helst burde hatt andre jobber, evt ikke hatt barn, får vi bare leve med. Og jeg tror at mange barn ville føle det tryggere å gå å legge seg i barnehagen enn hjemme hos venner. For foreldrene til vennene er ikke nødvendigvis noen vi kjenner så innmari godt. Og hjemmet til vennene er ikke nødvendigvis et sted man tilbringer veldig mye tid. Men i barnehagen kjenner barnet både personalet og stedet godt. Det er mange problematiske sider ved nattåpen barnehage, og jeg synes man skal se alvorlig og grundig på alt. Men at dette skal være udelt negativt, det er jeg ikke enig i.

   • Det du sier her er viktig, nemlig at dersom arbeidssituasjonen er slik du skriver, så er det å bli trygg på andre voksne noe foreldrene må jobbe med fra ungene er små.

    Vet ikke hvor stor barnehage ungene dine har, men jeg tenker at det er en forskjell på en liten barnehage med stabilt personalet og store brakkebarnehager med høyt sykefravær og mange ansatte. Det er mange slike rammer som betyr noe for barnets opplevelse.

    Jeg tenker at de fleste gjør det som er bra for ungene og bruker de løsningene som er tilgjengelige, men at som samfunn må vi ha ungenes beste i fokus og finne løsninger som ivaretar deres behov først og fremst. Da er det relevant å spørre hvem døgnåpne barnehager tilfredsstiller.

 6. Dette er sprengstoff tydeligvis! Sjøl har jeg jobbet i barnehage i snart tjue år og har både høgskoleutdanning, videreutdanning og egnefødte barn.. Jeg er positiv til nattbarnehage, og kunne godt tenkt meg ei nattevakt eller to! Flere foreldre har sagt at de synes jeg tar meg veldig godt av barna deres, men de vet kanskje ikke hvor udugelig jeg EGENTLIG er…? (Nesten så jeg blir fornærma!)
  Selvfølgelig må det være personale som ungene er trygge på og som kjenner dem godt! Blir spennende å følge denne debatten videre.
  Anita (pedagog, trebarnsmor, pro-nattbarnehage)

  • Håper debatten også blir litt mindre polarisert etter hvert. For det er helt klart sider av dette som ikke er bra og som man må jobbe seriøst med for at det skal bli et godt og forsvarlig tilbud. På samme måte som at det faktisk er en hel del positive sider ved dette som krisemaksimererne bør ta til seg..

 7. Jeg ville heller sendt barnet til overnatting i barnehagen enn mange av foreldrene til ungenes venner. Tenk deg om jeg, som alenemamma, svimer av med barn på besøk. Jeg er bare en….. i en barnehage er det alltid flere å spille på lag med. Satt på spissen.
  Avdeling Holt/ Anja Holt Vil gjerne at du leser denne blogposten Grøtens dag i morgen!My Profile

 8. Nei, nå gidder jeg ikke lese bloggen din lenger! Jeg har tidligere ledd av dine “tvert imot”-meninger, og jeg har full forståelse av at dette er din blogg og din arena til å si akkurat hva du vil. Be my guest, MEN! Evner du ikke å se lengre enn din egen nese? Med den nye regjeringen har arbeidernes rettigheter forvitret, og det er utrolig skremmende at arbeidsgiver skal ha så mye makt. Høytlønte merker kanskje ikke så mye til dette, men for lavtlønte som lett kan byttes ut, gir dette arbeidsgiver mer makt til å presse folk til å ta ukurante/hyppige vakter. “Passer dårlig fordi du har lite barn? Bare lever ungen for overnatting i barnehagen så er det problemet løst”. Er du ikke samarbeidsvillig risikerer du å bli erstattet, siden vi nå er midlertidig ansatt. Og noen løper rundt hele natta og er helt skutt etter nattevakt. Da er det ikke lett med kvalitetstid på formiddagen når kroppen skriker etter søvn. Ja bortsett fra dere da, som ifølge hva du skrev fint fortsetter dagen etter nattevakt. Og så kan mormor overta ungene noen timer mens dere sover. Husk, alle har ikke besteforeldre som bor nært. Huff, bare et lite hjertesukk, jeg håper jo på vett og forstand men jeg bare stoler ikke på de som styrer landet lenger. Og har du møtt avd.lederen fra helv.., ja da vet du hva jeg mener 🙂 Såh, da fikk jeg skrevet fra meg litt irritasjon. Takk, takk dr Didriksen 😀 (Og jaada, blir nok å sveipe innom deg i ny og ne)

  • Hei.

   Det er jo synd du ikke vil lese bloggen min mer, men det skal du få lov å bestemme helt selv. 🙂 Men jeg har nok litt “tvert imot mening” på dette også for jeg tror faktisk at nattåpen barnehage vil kunne gi noen muligheten til å ta fulltidsstillinger som de ellers har måttet takke nei til fordi de ikke kunne jobbe ettermiddag og kveld. Der de før har tatt til takke med deltidsstilling, som egentlig ikke gir nok inntekt økonomisk men spedd på med ekstravakter når de har kunnet. Men jeg forstår helt klart argumentet ditt, og det kan absolutt bli missbrukt på den måten du beskriver. Men mitt hovedpoeng med innlegget er ikke først og fremst å argumentere for ordningen i seg selv, men å få frem at dersom folk velger å bruke den når og om den kommer så er de ikke grusomme mennesker som ikke har tanke for sine barn. Og jeg er også enig i at om du går flere nattevakter på rad så må man jo sove imellom. Men hos oss går Henning aldri mer enn en nattevakt om gangen. Og sover man natta før og vet at man får sove natta etter så klarer man å være våken dagen etter vakt. Og på mine vakter så får jeg stort sett sove, men må ha noen som kan være der om jeg plutselig må ut. Så dagen etter vil ikke være noe problem for oss, bortsett fra at jeg alltid er på jobb etter vakt. Men noen trenger så klart mindre søvn enn andre for å fungere og for noen så ville det ikke kunne fungert. Men som jeg skrev i innlegget. Jeg kan ikke bruke andre eksempler enn oss selv. Og til sist. Det er vel stikk motsatte partier enn de som styrer landet som nå går inn for denne forsøksordningen. Høyre og FRP er vel imot så vidt jeg vet. 🙂 men politikere, nei det stoler egentlig ikke jeg på heller.

 9. Tipper at de fleste som har sagt eller skrevet at man ikke bør få barn før man har en dagjobb og at å ha barnet i barnehagen om natta er helt forkastelig synes det er helt OK at leger på legevakt og sykehus er der på natta, brannmenn, politi etc jobber turnus. Men at noen av disse skal være småbarnsforeldre i noen grad det er ikke greit. Jobber selv turnus og er alenemor. Det gikk en stund, men for alltid går det ikke når barnehagens åpningstid ikke passer med noen av vaktene min. Dog litt skeptisk til nattåpne barnehager. Hadde holdt i massevis bare en barnehage åpnet klokken 06.00. Da hadde alt vært mye lettere.

Stengt for kommentarer.