Hei.

Som hjemmeværende småbarnsmor er man jo mye på facebook. Og det er jo mangt og meget folk deler på statusen sin. I dag for eksempel er det kronikken til Ole Kristian Losvik om den brysomme pappaen som det ikke er plass til på barselavdelingen. Bra lesning og jeg kjenner meg igjen. Henning dro vel en time etter at jeg ble trillet ned fra oppvåkning og jeg klarte ikke å snu meg i senga.. Men den debatten klarer Ole Kristian utmerket godt å ta selv, så jeg tenkte å vie oppmerksomheten til en annen sak som har florert på feeden min den siste uka.

Nemlig en artikkel fra side2. Derfor klarer ryddige folk å ha det ryddig. Da jeg først så en venn dele denne bladde jeg hurtig forbi. Men i løpet av søndagen var det et anselig antall venner som delte artikkelen og jeg tenkte at, hmmm, hva er dette her da? Er det et eller annet supert triks som jeg nå går glipp av? Har disse supermenneskene med støvfrie hjem uten spor av lek og aktive barn et kort i ermet som jeg ikke visste fantes?

Så jeg klikket meg inn og ble jo svært overrassket. For vet dere hva disse ryddige menneskene gjør for å ha det ryddig???

DØØØHHH!! De rydder!! Ikke bare rydder de masse, men de rydder hver dag og hele tiden. Skippertak er helt utelukket, nei man må smårydde hele veien. Ta med noe når du går fra A til B, sett ting på plass med en gang du har brukt det. Ikke ha så mange ting, for da blir det mindre å rydde.

Det var skikkelig revolusjonerende gitt! Tenk, de rydder for å ha det ryddig. Og de kom med gode råd må vite..

1: Gjør det til en vane å re opp senga, det tar ikke lang tid. Da slipper du å smelle igjen døra til soverommet når du får besøk.

I allverden??? Altså, nå har jeg aldri helt forstått vitsen med å re opp senga for jeg stuper omtrent ned i den i koma hver kveld og da er det jo greit at jeg lander på lakenet og ikke oppå teppet. Men det jeg lurer på er om disse menneskene lar døra til soverommet stå på vidt gap selv om senga er oppredd?? Og det er altså mye lettere å lukke døra enn å re opp senga..

2: Støvsug! Det går fort, du slipper å vaske så ofte og du kan ta med gardinene, lampene, speil, vinduskarmer og salongbord i samme slengen

Javel? Joda, jeg er enig i at om du støvsuger så er det litt overflødig å vaske. Sett ut en skål grønnsåpe så det lukter og så har du samme resultat. Men gardinene?? Jeg skal innrømme at det går en og annen sokk ned i sentralstøvsugeren, men den dagen Henning må stå og grave frem gardiner fra den posen, ja da tenker jeg at han anbefaler meg alternativ bruk av den støvsugeren. Og jeg tror ikke ungene bør høre på samtalen for å si det slik…

3: Tøm oppvaskmaskinen på morgenen. Du trenger ikke stå opp tidligere for det tar bare fem minutter og det er så koselig å komme hjem til ren oppvaskbenk på kvelden…

Disse folka har ikke unger! Som om det ikke er nok å få smurt matpakker, servert frokost, forhindret hysteriske anfall hos minst en som enten ikke finner børsten, rett lekebil eller hårklipe og få skiftet på den minste og vasket noen fjes og tilslutt passe på at alle sekker, gymbager, regnklær, luer og ekstra votter er med. Tar bare fem minutter..

4: Ta kjøleskapet hver uke. Det er ikke snakk om å vaske det ned, bare se hva du har og hva du ikke har, kast råtten frukt og grønt.

Du bør i allefall gjøre det hver gang det begynner å lukte. Her om dagen hadde jeg en intens jakt før jeg fant synderen. Youghurt naturell som hadde stått sin levetid og vel så det.. Men hver uke.. Jaja, ikke det værste rådet her..

5: Kjøp kurver! Da kan du samle småting slik at de ikke ligger og flyter. Du kan ha hansker i en, luer i en. Nøkler og penner i en..

Igjen. Bildet av de søte små kurvene. Disse her har ikke fire unger. Bare luene til ungene utgjør jo en tre fire av de kurvene. Og hvor skal kurvene stå om jeg tør spørre? Stablet oppå hverandre? Nei takke meg til skap man kan lukke elendigheten inn i…

Så kom det aller beste rådet. Rådet som fikk meg til å le høyt og lenge og som fikk meg til å forstå at det kanskje var ironisk at folk drev og delte denne artikkelen villig vekk på face.

6: Velg deg en vaskedag. For eksempel søndag ettermiddag. Da kan du se tv mens du bretter tøyet og etterpå rydder unna for hele den kommende uken.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!  EN vaskedag! EN, som i tallet 1. Tror du de er morsomme eller? Det er altså ikke for ingenting jeg har kalt Dis for #vaskerombabyen på Instagram og at det er rimelig mange bilder av henne i vippestol nede på vaskerommet. hva gjør disse menneskene? Enten må de da ha samme klær på seg fra mandag til fredag eller så er de kun en i familien. En vaskedag du liksom.

IMG_0140

Hva er ditt beste ryddetips? Mitt beste er å senke skuldrene og ta det værste. Ingen dør av litt rot. Og skippertak er absolutt undervurdert. Man setter umåtelig mye større pris på et ryddig hus når man ikke opplever det så ofte. 

20 Kommentarer on Nyttige råd fra ryddige mennesker…

 1. Mitt beste ryddetips er å ha et såpass bra system at alle ting har sin plass slik at det er enkelt å rydde og finne alt etterpå.

  Når det gjelder senger så bør dynene ligge oppslått et par timer for at de og madrass skal tørke opp etter natta. Men jeg legger dynene slik at det ser litt OK ut. Jeg reier ordentlig opp kun når vi får gjester. Det er nok mye viktigere at soverommet ikke ser ut som et lagerrom.

  Jeg tar en rufs i kjøleskapet en gang i uka, for å få oversikt over hva som mangler og lettere plassere det inn.
  Åshild Vil gjerne at du leser denne blogposten Å lage et systemMy Profile

 2. Jeg beundrer folk fom før til dette i prakis: Ta med noe når du går fra A til B, sett ting på plass med en gang du har brukt det.

  Såre enkelt, men allikevel KLIN umulig!

 3. Godt tips… flytt fra hus til leilighet uten lagringsplass! Jeg er så kresen, jeg har ikke en dritt jeg ikke VIL ha… færre ting, mindre å rydde!

  Ellers er inkludering av kids så tidlig som mulig en bra investering.

  Og om man gjør alle tingene du beskriver, har man det jo ryddig hele tiden. Jeg ler godt av slike oppskrifter! 😉
  Avdeling Holt/ Anja Holt Vil gjerne at du leser denne blogposten Vilde sin humorMy Profile

  • Med andre ord ikke gjør som oss, flytte til et hus som er tre ganger større enn det vi hadde. bare det at det gamle hadde garasje og det har vi ikke her. henning har et lite kott han skal ha alt han hadde i garasjen i…

 4. Fantastiske råd ja! Hadde funka som fjell inntil for cirka fem og eit halvt år sidan 😛

  Eg er LITT flink til å ta med ting mellom etasjane, og så “rer” eg opp senga ved å brette dyna dobbel over fotenden av senga sånn at den får lufta seg skikkeleg. Men elles lukker vi dørene.

  Kjøleskapet kan eg ikkje erindre å ha vaska fullstendig. Tørker av viss det er søl, og passer på at det ikkje er søl før ting settast inn, men det får halde. Maten er trass alt innpakka.

 5. Mitt beste ryddetips hittils, eller det jeg er mest fornøyd med, var da jeg fikk mamma til å komme over for å trille Jendor et par timer så jeg fikk tatt vindusvasken. I det samme de var ute av døra gikk jeg og la meg. Det blir ikke vindusvask før jeg får sove om natten.
  frkfigenschou Vil gjerne at du leser denne blogposten DerMy Profile

 6. Din støvsuger kan stilles inn på mindre styrke, og de fleste støvsugermodeller, ihvertfall respektable støvsugermodeller, har diverse hodet til forskjellig bruk. Stikk ord, bli kjent med din støvsuger.

  • Jack, jack.. Tenk at du leser min blogg!! Men å komme med slike insinusjoner…. at jeg ikke kjenner min støvsuger.. Altså den suger, hva mer er å vite.. Og når jeg skriver suger så kan det tolkes dithen at den ikke er så veldig fantastisk og ei heller veldig respektabel. men den klarer fint å spise sokker altså 🙂 🙂

 7. det er veldig viktig med nok skuffer og skap, helst med dører som er litt tunge, slik at de holder seg igjen selvom det er veldig fullt. Så må man ha en trapp som er “hul” under der man kan dytte ting inn. Og så må man være samboer med en som er et enda større rotehode enn en selv, slik at man har noen å skrike til og selv føle seg som et dydsmønster og dronning av ryddighet, kun fordi man bare har ETT antrekk strødd utover soveromsgulvet, i motsetning til hans fire.
  Nina Vil gjerne at du leser denne blogposten Veien til spesialisering vol.2My Profile

 8. Joda! Mange gode tips og ideer der, men er det gjennomførbart? Njei

  Og angående den vaskedagen: hustanden har krympet fra fem til tre, og den yngste er tenåring… Vaske én dag, du lissom!
  Irene Vil gjerne at du leser denne blogposten Hva avkommet bør kunne…My Profile

 9. Hehe ingen tips men med vaskedag kun en dag i uka så må vi utvide vaskerommet kraftig slik at vi får plass til flere vaskemaskiner og tørketromler… i tillegg ser jeg for meg at jeg vil få min dose av tven dersom jeg skal stå og brette med god hjelp av to små!!

  Jeg stemmer også for at døra til soverommet lukkes… Nå er det jo mørkt både når man kommer og når man går (og evt de gangene man må stå opp i løpet av natta) så hvordan det ser ut der er ikke så farlig.. jeg er glad i senga mi uansett og setter stor pris på de gangene det på magisk vis har kommet rent sengetøy på ☺

 10. *hahahahahaha* Særlig. De som skriver slike artikler har enten ingen eller ett barn. Senk skuldrene og nyt ungene sier jeg bare – de blir alt for fort store og ingen har dødd av litt rot og hybel-elefanter! :o) Jeg rer aldri sengen, bare på hytta i det vi drar hjem igjen, i heimen er det da ingen andre enn jeg og de jeg deler bolig med som har noe på mitt soverom å gjøre! Og de tåler fint å se lakenet mitt. ;o)
  Anne Berit Vil gjerne at du leser denne blogposten StokkenderMy Profile

Stengt for kommentarer.