Hei.

Det er lørdag og en lang helg ligger foran oss. Med unger. Mormor og morfar er på besøk, men det kan jo bli noen lange timer å slå ihjel før ungene skal sove og man kan kose seg i sofaen. Helg liksom. Hva skal man finne på…

Vel, om du befinner deg på disse breddegrader i helga så har jeg et forslag til deg. Ta turen til Domus pisces!

Du har kanskje ikke hørt om Domus pisces? Ikke så veldig rart, for selv om jeg bor her og har hørt om det mange ganger ante jeg egentlig ikke hva det var før i juni da vi stakk innom sist de hadde åpen dag.

Domus pisces er altså et bygg som står her på Inndyr. Det inneholder et visningssenter for havbruk, et newtonrom og praksisavdeling for den videregående skolen her.

Et visningssenter for havbruk er rett og slett et sted der de inne i et hus viser hvordan oppdrett av fisk foregår. Salmon Center Gildeskål er et av 17 visningsanlegg i landet som har fått tillatelse fra fiskeridirektoratet til å drive med oppdrett i visningsøyemed. De har tanker med alt mulig rart oppi som du får titte i og de har et skikkelig kult akvarium der svære laks svømmer rundt deg.

IMG_7942 IMG_7946 IMG_7955

Sånn bortsett fra åpen dag der alle som vil kan komme inn og titte så tar de som jobber der med seg besøkende ut på havet og viser oppdrett i kommersiell drift. Målet er at flest mulig skal få lære mere om oppdrettsnæringen og få kunnskap slik at man kan få avkreftet en del myter om næringen. Det er en viktig næring, den nest største eksportnæringen i landet ( etter olje og gass).

De tar faktisk imot alle som ønsker å lære mer om havbruksnæringa og man kan vel si at de gir folkeopplysning tilbake til befolkningen for at de får denne tillatelsen til å produsere laksen. Salg av fisken stillingene som «guider» samt drift av anlegget. Det er helt gratis å komme, både på land og på sjø.

Newtonrommet er velkjent blant ungene. De er der med skola. Nå er jeg ikke noen ekspert på Newton-opplegget men på rommet de har i Domus pisces så er i allefall temaet havbruk, naturlig nok. De har storskjerm der de viser videoer av livet i havet, ungene kan tegne og løse oppgaver og det er et stort “hav” på gulvet der man kan legge ut sine egne fisker og dyr. Et ypperlig rom å ha ammepause i. Varmt og godt og med fine bilder fra havbunnen å titte på.

IMG_7958 IMG_7959 IMG_7961 IMG_7965

Når de har åpen dag på Domus Pisces er det også en annen bra ting. Heimskyen, Inndyrs eminente resturant står for maten. Det vil si at både middagsmagen og dessertmagen blir mett. Sist gang kom vi midt i rushet og sto i kø i evigheter for å smake på baccalaoen og fiskesuppa og jeg fikk reddet det siste stykket med pavlova før den ble byttet ut med sjokoladekake (som ungene jo ble mer glad for) så i denne gangen tror jeg vi drar tidlig.

I tillegg skal det være quiz og tegnekonkurranse og man skal gjette vekten på laksen. Så jeg tror ikke tre timer er for mye å tro at man blir å tilbringe der. Og tar du ikke mitt ord for det så kan du jo titte innom Facebooksiden deres før du tar turen fra Bodø, Saltdal, Fauske, Meløy eller hvor du nå befinner deg…

Så velkommen til Domus pisces da!

Og om du ikke har forstått det, Domus pisces betyr fiskenes hus…

4 Kommentarer on Domus pisces!

Stengt for kommentarer.