Hei.

“Du vet du er omtrent den eneste i hele verden med den meningen?” Henning tittet oppgitt på meg fra førersetet.

Bodø driver å bygger ny vei. Skal vist bli en tunnel og noe greier med flere filer. Og de har i den anledning ødelagt yndlingslyskrysset mitt. De har erstattet det med en rundkjøring som hverken er fugl eller fisk for du kjører jo liksom bare rett frem i den. Og plutselig må du begynne å se til venstre når du gjør det.

De som har fulgt bloggen min en stund aner vel at jeg ikke er noen stor fan av å sitte bak rattet når det kommer til bykjøring. Jeg har derfor utviklet fine mestringsstrategier for dette. Jeg kan tre veier inn til Bodø og derfra kommer jeg meg overalt. Jeg kommer meg relativt enkelt til City Nord og til flyplassen. Videre er det litt hjertebank involvert når jeg skal på Raddison Blue eller Thon, men det går. Så er det ikke så ille å komme seg til sykehuset om man ser bort fra parkeringsvanskene. I det siste har legeforeningen vært så ufine at de har lagt kurs til nye Scandic Havet. Helt håpløst! Å tro at man skal tråkle seg ned i sentrum med en bil… Kommer ikke på tale. Så jeg har som tidligere parkert ved Raddison og så heller gått med alt pikkpakk bort til Scandic. Heldigvis er ikke Bodø noen stor by, det meste er innen gangavstand.

Men det var rundkjøringer jeg tenkte å snakke om. Hva er vitsen med dem? Jeg hater dem! Det er jo så utrolig mye bedre med lyskryss! I et lyskryss er verden enkel. Du stopper når du har rødt lys, og så kjører du når du har grønt. Med unntak av om du skal svinge til venstre og det ikke er pil i lyskrysset. Da må man jo passe på de som skal rett frem motsatt vei og da blir det brått vanskeligere. Men hvem må egentlig svinge til venstre? Hvis man bare svinger til høyre mange nok ganger så kommer man jo dit man skal. Eller svinge til høyre og kjøre av et sted der man kan komme innpå via et lyskryss med piler. Lyskryss med piler er de aller beste!! Da kommer man seg alle veier. Når det er grønt.

Lyskryss

Og det er akkurat et sånnt lyskryss med piler de har ødelagt. Til fordel for en teit rundkjøring.

“Du vet du er omtrent den eneste i hele verden med den meningen? Rundkjøringer gjør jo at det flyter bedre, du har to filer, flere kommer inn samtidig, du kan kjøre ut mens den innenfor fortsetter rundt..” Henning hadde mange argumenter, ingen bet på meg. Og jeg kan godt være den eneste i verden, for jeg vet at jeg har rett. Lyskryss er best!!

For det første så er jeg ikke alene om å ikke huske hvilken fil som skal brukes til hva. Så når man ligger der innerst og vil ut så er det jo ikke så greit når den ytterst ikke forstår at du har kjørt feil. Så da må man jo kjøre en ekstra runde til man er kvitt de andre. Eller når man har langt seg ytterst, men ikke vil ut og den innenfor ligger på fløyta fordi du skulle vært ute når han vil det. Så da må man jo bare kjøre ut selv om det ikke var dit man ville. Og å se til venstre.. Her har man pugget og lært seg vikeplikt fra høyre. Stirret kink i nakken til høyre i kryss for ikke å bli påkjørt i siden. Men så skal man plutselig slippe forbi de som kommer fra venstre og slett ikke bry seg med de fra høyre. Og blinkingen. Man blinker ut ikke sant? Eller var det inn? Det beste er jo bare å sette på nødblinken så man blinker begge veier for sikkerhetsskyld.

Noen rundkjøringer er jo fine da. De jeg skal rett til høyre i for eksempel. Ja egentlig bare dem.

Jeg vurderer å starte en folkeaksjon. “Det var bedre før, gi meg lyskryssene tilbake!” Så lenge vi har møtene og julebordet på Raddison Blue…

binary-617352-957512

 

PS: Når vi snakker om å være ute av komfortsonen. Hva med å nominere bloggen min til Vixen Blog Awards? Meg på rød løper blant fiffen, det kunne bli noen bra blogginnlegg av det. Nå er jo hverken interiørblogg, beautyblogg, fitness, helse og livstilsblogg eller årets snapchatter noe jeg anser meg selv å passe inn i.. Men årets nykommer eller gullpenn? Her er i allefall link til siden man kan nominere, og den er bare åpen i fire dager til. Så kjør på! 

 

5 Kommentarer on Lyskryss er best!

 1. Jeg passerer åtte rundkjøringer hver dag på vei til jobb og like mange hjem igjen. Mine to store problem med rundkjøringer er de som tror at de har en slags forkjørsrett (de som bare skal rett gjennom) og de som ikke blinker ut. Her hos oss ble mange trafikkutfordringer løst da rundkjøringene kom. Jeg synes rundkjøringer er en genial ide.

  Jeg er enig at store rundkjøringer er litt overveldende, særlig i rushtiden, men de blir bedre med trening.

  I Kongsberg byttet de ut lyskrysset med en rundkjøring og så med et flerbrukskryss. Det liker jeg ikke.
  Åshild Vil gjerne at du leser denne blogposten En veldig viktig rundeMy Profile

 2. “Takk! Din nominasjon er innsendt.”

  Fordi du åpent og ærlig ba om det.

  Fordi jeg vil lese det innlegget.

  Fordi du er dødskul.

  Og noen kryss er faktisk best med lysregulering.
  Avdeling Holt/ Anja Holt Vil gjerne at du leser denne blogposten Rengjøring av ovnMy Profile

 3. På vei til min jobb må jeg gjennom to rundkjøringer MED LYS I. Dvs kombinert trafikklys og rundkjøring. Det fungerer da, for da vet man hvor folk skal og når man selv kan kjøre. Men ellers fungerer ikke rundkjøringer hvis folk ikke bruker blinklys. Egentlig vil jeg ha et helikopter.
  Nina Vil gjerne at du leser denne blogposten lenge leve spontanitetenMy Profile

 4. I Tromsø (der vi bor) har det utvikla seg til rene mesterskapene, der det gjelder å komme seg fortest mulig inn i rundkjøringene (og dem er det mange av). Det er også nokså vanlig å skifte til høyre felt inne i rundkjøringa, selv om det er flere felt ut av den. Det virker som mange ikke har skjønt at hensikten med rundkjøringer er å få bedre flyt i trafikken.

 5. Jeg har nominert deg i begge de foreslåtte kategorier nå! Jeg liker bloggen din veldig godt! Du skriver veldig morsomt og underholdende, og fortjener absolutt årets gullpenn! :)). Hilsen Cathrine.

Stengt for kommentarer.