Hei.

Om det er en hashtag jeg kan stå bak for tiden så er det vel #stemmerikkefrp. Så derfor er det med dyp sorg i hjertet at jeg leste følgende avisartikkel og med handa på hjertet kan si at jeg er helt og fulstendig enig! Så får det heller være at de som utaler seg i avisen er et lokallag for Frp.

Skjermbilde 2015-09-08 kl. 22.47.21

 

For det er jo valg. Og over landet flyr en aksjon som vil ha oss til å “Kryss kvinner inn!

kvinnerinn_sterkest

Og missforstå meg rett. Jeg er for at kvinner skal være med i politikken, og veldig gjerne mer enn i dag. Jeg er også for at kvinner i større grad bør befinne seg på toppen av partilista. Men jeg er på ingen måte for at vi skal ende opp med en haug kvinner rundt omkring i landet som er kvotert inn i kommunestyret.

Jeg har selv blitt spurt om jeg ikke kunne tenke meg å stå på ei politisk liste. Jeg sa høflig nei takk. Ikke fordi jeg ikke kunne stå for, eller fronte, det partiet sto for, men på grunn av skrekken for at jeg som listefyll, godt plassert nederst på lista kunne risikere å bli krysset inn.

For det er nå en gang slik at partiene selv har satt opp den lista. Og jeg tror ikke at det er slik at det i landets kommuner sitter en haug menn som grafser til seg topplasseringene og nekter damer å være med. Jeg tror at de kvinner som ønsker, som er motiverte og som vil mer enn ønskes velkommen rundt omkring.

Hadde jeg sagt ja til å stå der nederst på lista så tror jeg at jeg ville blitt rimelig sur og irritert om jeg ble krysset inn. Først og fremst på meg selv som hadde satt meg selv i den posisjonen, men også på de som hadde krysset, som ikke respekterte mitt valg om å stå nederst og få være 7.vara eller noe slikt til de som faktisk ville sitte i det kommunestyret. Så kunne det jo hende da at jeg som 7.vara fikk anledning til å være med på et kommunestyre, men helt uten trusselen om å bli puttet i en komite eller utvalg som jeg ikke ønsket. Og kanskje det ene kommunestyret gav litt mersmak slik at jeg neste år beveget meg mot midten av den lista. Og fikk med meg enda fler møter som 1.vara. Og dermed faktisk ble interessert og ikke minst motivert til å ved tredje valg stå som nummer to. Helt frivillig.

Å krysse inn damer, kun på bakgrunn av deres kjønn, synes jeg er litt tullete rett og slett. For jeg vil ikke ha et kommunestyre fullt av kvinner som sitter der mer eller mindre mot sin vilje og som gisler av sin egen kvinnelighet. Jeg vil ha et kommunestyre fullt av motiverte mennesker som er villig til å ofre både tid og arbeid på å gjøre denne kommunen bra å bo i. Folk som er villig til å bruke kveldstimer på politisk arbeid og møtevirksomhet. Og det tror jeg ikke man får med å kvotere inn nederste del av lista. Da må du stemme inn folk som har lyst til å være i politikken. Være seg mann eller dame.

En annen sak er jo at de stakkars damene som sitter der, kun i egenskap av innovertiss kommer til å bli puttet inn i alle komiteer og formannskap og jeg vet ikke hva. For de må jo fylle opp kvinnekvoten må vite.. Og det kan jo selvfølgelig virke motiverende for noen, men for de fleste tror jeg at det hele kommer til å bety mye mer arbeid enn de egentlig var villige til å bruke på dette, mye mer tid enn de egentlig vil bruke og det kveler det som fantes av motivasjon slik at de forsvinner ut av lista ved neste valg.

Så godt valg folkens, og kryss gjerne inn driftige damer som står på andreplass på lista (nå er de gjerne krysset av partiet da) eller femteplass. Men kryss dem inn fordi de er engasjerte og har lyst å bidra, ikke kryss dem inn bare fordi de er jenter. Og ikke kryss inn henne, som for å være snill, satte seg nederst på lista for at det i det hele tatt skulle bli en liste. For det var kanskje bare det hun hadde tenkt å gjøre for partiet i denne perioden.

7 Kommentarer on Krysse eller ikke krysse..

 1. Jaaaa! Leser flere blogger og minst en sier hun gir alle kvinner på lista hun stemmer på ekstra kryss for å få flere kvinner inn i politikken. Om man er enig i det vedkommende står for spiller altså ingen rolle så lenge det er ei dame?! Blir helt feil for meg. Hva om jeg krysser for Olga og Martha og så viser det seg at de to faktisk står for noe helt annet enn det jeg personlig står for? Nei – skal man krysse for noen så synes jeg man skal sette seg inn i hva vedkommende står for før man gjør det. Uavhengig av kjønn.
  Anne Berit Vil gjerne at du leser denne blogposten Niks.My Profile

  • Enig. Og særlig i lokalvalg tenker jeg at folks personlige egenskaper er viktig. Og jeg vil heller ha en mann som virkelig står på og jobber, fronter saker i media og har en genuin interesse for politikk og samfunn enn en dame som er der fordi hun er dame.. Og som halveis blir tvunget inn i arbeidet.

 2. Jo, jeg skjønner poenget ditt. Men samtidig skal du huske en ting. Selv om det er kvinner på øverste del av lista, så trenger de ofte kryss for å faktisk komme inn! Mange krysser på menn, menn krysser på menn, og jammen er det mange kvinner også som krysser på menn. Derfor blir det et ekstremt press på de få kvinnene som til syvende og sist kommer inn. Man trenger jo ikke å kumulere ei som står på 26. plass, men kanskje hun som står på 8.? Hun har sagt seg villig til å stå langt oppe, og muligheten for at hun faktisk får en plass øker dersom vi krysser på henne.

  Jeg er ikke for at man skal krysse kun på bakgrunn av kjønn. Men vi vet at i et kommunestyre som IKKE har nok kvinner med, så blir det et enormt press på de som er der. I tillegg har kvinner andre erfaringer, andre verdier og meninger – enn menn har. Iallfall grovt sett.

  Ta gjerne en telefon, eller send en melding til de damene som står der og spør om de ønsker et kryss, om du er i tvil. Sjekk program og hjemmesider/facebooksider til de jentene som er der. Kanskje de kan være med på å bidra til et enda bedre styre i kommunen?

  Jeg står selv på ei liste. Foran meg står flest menn, og ikke alle er nødvendigvis flinkere eller mer erfarne enn meg. Men de er menn og nominasjonsmøtet ønsket menn der. De er jo menn selv, og vil ha det de kjenner som trygt og greit. Jeg er i en vippeposisjon og kommer kanskje ikke med. Ikke fordi jeg ikke har lyst, men fordi jeg er kvinne. For det ER sånn at menn får kryss av mange, kvinner får det nødvendigvis ikke. 🙂

  Godt valg! Og kryss gjerne på en kvinne, om du er enig med henne og vil ha henne inn.

 3. Hei Laila,
  kryss kvinner inn handler IKKE om å få inn “umotivert listefyll”. Det er nå en gang slik at det er flest menn som får personstemmer, så også for å få inn de motiverte, dyktige kvinnene som partiene har prioritert er du nødt til å sette kryss.

  Mange tror at de stemmer på den rekkefølgen partiene har satt opp om de legger stemmeseddelen i konvolutten uten kryss. Men fordi det er så få kryss som skal til for å gjøre en forskjell, så vil da andre velgeres personstemmer føre til at andre enn disse kandidatene kommer inn. Og da ser vi at kvinnene ramler ut til fordel for (enda flere) menn under dem på lista.

  I 2007 kunne det blitt 42,3 prosent kvinneandel, men når personstemmene ble talt opp falt kvinneandelen til 37,5 prosent. I mange små kommuner som Fitjar og Austrheim førte personstemmer til at kvinneandelen i kommunestyret nesten ble halvert ved forrige valg. Andelendelen kvinner falt fra 41 til 24 prosent.

  En undersøkelse utført av Uni Rokkansenteret og presentert i Aftenposten viste at kvinner er like opptatt av lokalpolitikk som menn, men at kvinner i lokalpolitikken er mer interessert i saker om helse, oppvekst, miljø og velferd, mens menn i større grad var interessert i tekniske saker som vei, vann og renovasjon. Vi trenger begge deler!

  Vi kvinner har vært valgbare til kommunestyrene siden 1910. Over hundre år senere er vi fortsatt ikke oppe i 40 prosent. Det ordner seg ikke av seg selv. Du er sikkert enig i at vettet er omtrent likt fordelt. Da bør vi vel ha omtrent like mye innflytelse også eller?

  Jeg har denne høsten snakket med et utall politikere fra Høyre, KrF (visste du forresten at KrFs sentralstyre støtter Kryss Kvinner Inn?), Venstre, Ap mfl. (Sjekk f.eks videoer med Dagrun Eriksen, Trine Skei Grande, Marit Arnstad mfl her https://www.facebook.com/KRYSS-KVINNER-INN-932570046785930/timeline/ )

  Det samme referenget gjentar seg: Gubbeveldet gjør at kvinner og unge og andre med omsorgsbyrde ikke orker mer enn en runde i kommunestyrene. Møter legges fra 16-23, og tar ikke hensyn til de som har barn. Flere kvinner i kommunestyrene vil kunne være med å gjøre det mer attraktivt (og mulig!) for flere å engasjere seg i lokalsamfunnet sitt.

  Og argumentet med “jeg vil vite hvem jeg stemmer på, hva hvis hun mener noe helt annet enn meg” er helt legitimt. Men det gjelder like mye enten du krysser eller ikke. Stemmen din teller jo like tungt lell.

  Det er ikke all skjevhet i samfunnet som er like lett for meg og deg og endre, men dette her kan vi faktisk gjøre noe med, her og nå, ved noe så enkelt som å gi noen damer på lista du stemmer på et ekstra kryss. Demokratiet er sterkest når alle er med, og 105 år er lenge nok å vente.

  Godt valg!

 4. Dette hadde jeg jo ikke tenkt på en gang – men du har jo rett. Jg har krysset, men på bakgrunn av person og politikk. Helt tilfeldig har jeg denne gangen kun krysset inn menn, ingen dårlig samvittighet for det 🙂
  På tjukka Vil gjerne at du leser denne blogposten Kan jeg… Ta boblebad og badstue?My Profile

Stengt for kommentarer.