Hei.

Dere vet den tannfeen? Hun som komme flyvende inn om natta når du har mistet en tann og bytter ut tanna med penger. Et vakkert vesen med glitter i håret. Som i feenes verden har et lite smykkeverksted der hun sliper tenner om til de vakreste smykkestener.

Isa mistet en tann på camping i helga. Skuffelsen var enorm da det viste seg at feen ikke hadde kommet i løpet av natta. Men det var jo ikke tannfeens skyld. Foreldrene hadde jo skalket alle luker pga regn og dradd for alle gardiner pga lys så tannfeen kom seg rett og slett ikke inn i vogna! Og mens Isa iltert gredde håret sitt, mens tirader om udugelige foreldre flommet over leppene ute på badet, ble alle takluker åpnet og klirr, klirr, jammen hadde den feen sittet på taket og ventet og benyttet Isas morgentoalett til å bytte tann i klirrende mynt.

IMG_9324

Vel, når ideen om tannfeen funker så bra så tenkte jeg at den må da være overførbar…

Vi sliter litt her i huset. Den før omtalte bleiestoppen har møtt på trøbbel. Og trøbbelet heter “å bæsje på do”. Nå vet jeg, jeg jobber tross alt med beslektede problemer, at dette ikke er noe unikt for vårt hjem. Det å skulle gå over fra en trygg og god bleie til å skulle slippe den bæsjen ut i det ukjente, ned i do, kan være vrien for mange. Så jeg tenkte jeg skulle gjøre som mange andre mødre i permisjon gjør: komme opp med en fin og hjelpsom figur som ikke bare kan hjelpe her hos oss, men som kan skirves bøker om, lages kosedyr av, ha sin egen kleskolleksjon.. Jeg fant opp bæsjefeen!!

“Men om du bæsjer nå så blir jo bæsjefeen så glad!!” Jeg tenkte meg en ven og vakker bæsjefe..

bc3a6sj
Bildet er lånt fra dette spillet her..

Bæsjefeen? Noe usikker flakking med blikket og gryende interesse. Jada, dette gikk bra.

“Jepp, bæsjefeen. Han sitter klar å venter på bæsjen! Bæsj er jo det beste han vet og når han får en bæsj så kommer han med en premie under hodeputa!” Allerede her begynte konseptet å gå i dass for å si det slik. For jeg mener, tenner har man jo et visst antall av og de mistes i begrenset opplag, slik at en premie per tann blir jo ikke så mye totalt sett i løpet av et liv. Bæsj derimot..

Premie? Intreressen var der, men spørsmålene var fler. Hvorfor vil bæsjefeen ha bæsj og hva gjør han med den??

Godt spørsmål. Hva gjør man med bæsj? Jeg kunne jo gått for en grønn og økologisk forklaring nå midt i det grønne skiftet og snakket om gjødsel og naturbruk, men jeg gikk for det enkle:

“Han spiser den! Bæsj er det beste bæsjefeen vet til middag”

Avskyen var klar og tydelig i ansiktet.. Spise bæsj?? Hva slags fe var egentlig dette?? Og hvor bodde denne bæsjefeen?

“Han bor nede i havet. Der tisset og bæsjen kommer ut når man skyller ned” Var liksom litt triveligere det da enn at han skulle bo i en kloakktank liksom…

I havet? Bor han i havet? Bor han sammen med Karius og Baktus da??

Her burde jeg sett at det som nå spredet seg i podens fjes slett ikke var iver og interesse, det begynte vel egentlig å ligne mer og mer ren frykt.. For altså… Karius og Baktus. De små trollene som bor i tennene til Jens og til andre små barn.. De blir jo pusset og skyllet ut hver kveld, helt ut til havet. Men på et vis, gjerne opp gjennom rørene, kommer de jo tilbake i løpet av natta slik at man gjentar prosessen neste dag. Paden så ikke for seg noen ven og vakker fe akkurat, han så mer for seg noe sånnt som dette som var på tur opp rørene..

dodraug..

“Æ VIL IKKE SITT PÅ DOOOOO!!!!!!!! Æ VIL IKKE AT BÆSJEFEEN SKA KOM OPP Å SPIS MÆ!!!!!!! Bæsjen e jo inni mæ! Da vil hain sekkert spis mæ åg!”

Fra å sitte relativt avslappet på do sto nå poden med en fot på hver kant av toalettskåla før han tok et svalestup ned på gulvet. Det blir neppe noen bok, tvilsomt at det kommer noen kleskolleksjon i offwhite, beige og brunt og sannsynligheten for at det lages kosedyr er relativt liten. Får overlate det der til flinkere, mer pedagogiske mødre i barselpermisjoner.

Enda godt det er helg, og at mormor kommer. Sånn at noen ungen stoler på kan fortelle at det jo selvfølgelig ikke er en bæsjefe der nede… For han trodde i allefall ikke på meg. For jeg SA JO AT DET VAR EN BÆSJEFE DER!!!

(til info: en god natts søvn hjelper, og i morges kunne man godt sitte på do å tisse i allefall.)

8 Kommentarer on Bæsjefeen. Når pedagogikken slår skikkelig feil. Eller rett i dass…

 1. Bæsjefeen er jo kongen av Saltlandia som er et lite land i havet. Det er han og de andre bæsjefeene som passer på alt i havet. Syke fisker, krabber og andre sjødyr får alltid hjelp fra bæsjefeene.

  Og bæsjen til yme faller ned i do, blir dratt gjennom rørene, og kommer ut i bæsjepytten som er et basseng som all bæsjen samler seg i. Og der tar arbeidsfeene i mot den og lager deilig mat av den. Kake, kjeks og masse magi.

  De er helt nødt til å få bæsjen for å kunne leve, ingen kan leve uten mat. Og hvis ikke bæsjefeene er i havet så er det ingen som hjelper til der nede.

 2. Styra sjøl med ei frøken som ikke vil på do, ho har bare bestemt seg for at ho ikke skal dit. Tissing på do går greit om ho bare vil dit sjøl. Bæsjing er det verre med da ho stort sett gjør det ei lita stund etter dobesøk. Når det kommer så kommer det så fort at vi ikke rekk å sett ho på do. Ser ho stivne i to sekund og så er det gjort. Satse på at det går bedre etter hvert, men enn så lenge brukes bleien.
  Lykke til videre, håper han har kommet seg over skrekken og at han nå prøver seg på do igjen.

 3. Hei! Vi går på NTNU og har et prosjekt i faget teknologiledelse der vi utvikler et produkt/tjenestekonsept. Vårt konsept dreier seg om nettbasert undervisning, tilpasset barneskolen, 4-7.klasse. Her kan barna se videoforelesninger og enkle oppgaver hjemme som lærerne har lagt ut. Lærere kan følge med på hvem som har sett videoene, se hvem som har forstått hva, og tilpasse undervisningen deretter. Det er et lignende system som Khan Acadamy, men er beregnet på mindre barn og norsk skolepensum.
  Det hadde vært helt supert om du kunne tatt undersøkelsen vår for foreldre:
  https://docs.google.com/forms/d/1WQ_RHa5h7Y0QeA-_WAX3jjMlh8z2hKrasnMjL1M6-uU/viewform?edit_requested=true

Stengt for kommentarer.