Hei.

“Mamma, æ vil ha grøt til kveldsmat!” Yme sitter i stolen sin og stirrer noe apatisk på TV-skjermen. Første skoledag tar på selv for en treåring som bare har vært i barnehagen. Ettermiddagen har vært fyllt av litt overtrøtte, overgira storesøstre som har hatt besøk av venninner. Og Yme er ikke den som ikke byr på seg selv. Når jentene trengte en gutt til moteshowet stilte han opp med både hår og hvitskjorte og tversover. Glitterspray og hanekam i håret og en hæl som nå er oppskrapet etter søsterens forsøk på tre på en aaaaaaaaltfor liten sko.. Nå var det velfortjent avslapning og Blaze og monstermaskinene på TV.

IMG_9055

 

Grøt? Sikker på at du vil ha grøt? Må du ha grøt? Hva med en lekker brødskive med nugatti? Frokostblanding proppet med sukker? En is? I bunn og grunn hva som helst bare ikke grøt..

“Æ vil ha grøt! Sånn grøt som ho mormor laga. Sånn grøt vil æ ha!”

Mormor! Der har vi synderen. Skjemmer bort ungene og lager grøt til frokost en vanlig fredag morgen.. Pokkers mormor.

Jeg skal fortelle dere en hemmelighet. Jeg kan ikke koke grøt. Ikke smørgrøt og ikke risengrynsgrøt. Det hjelper ikke om det er sånn femminutters rett fra pakka heller for den svir seg bare jeg klipper opp pakka. Her i huset er det Henning som koker grøt. Eller mormor da… Og nå var mormor dratt hjem og Henning på jobb.

Men man vil jo være en god mor så jeg slepte bena etter meg til kjøkkenet. Hvor vanskelig kan det være liksom?

Så ble den ene venninna hentet, litt småprat med pappaen, litt beskjeder til de gjenværende jentene.. Når jeg kom opp trappa satt Yme der med store håpefulle øyne. “Kommer snart grøten min??” Pokker, han hadde ikke glemt det.

Jeg begynner. Smør varmes i en kasserolle. Mel røres inn. Montro om dette er for lite. Sikkert ikke, bruker alltid å lage alt for mye. Og så melk. Har bare skummet men det går sikkert bra..

Ehmmm. dette her ligner da misstenkelig på suppe, eller veldig tynn hvit saus for å være nøyaktig. Kanskje bedre om det får koke litt mer. Ikke det. Får vel lage mer sånn smør å mel da..

Ny kasserolle og smør og mel blandes. Og has oppi den suppegreia. Så røre, røre, røre, røre.. Hm, helt umuligig å røre ut de klumpene.

Da ringer det på døra. Ei som skulle hente noe greier… Og mannen skulle se på noe.. Og jeg må jo vise frem campingvogna…. Og så kom mammen til den andre venninna…

“Kommer snart grøten min” Ymes håpefulle stemme møter meg i trappa. Pokker, grøten! Heldigvis dro jeg den av plata og skrudde av.

Tja, greia i kasserollen er jo tykk, men med risgrøtkonsistens. Bare at det jo ikke er ris oppi der, men klumper av smør og mel. Jeg stirrer på blandingen og vurderer sannsynligheten for at Yme spiser det. Kommer på noe genialt..

IMG_9057

 

Men helsike heller da, nå er den jo tynn igjen, selv etter koking. Men en husmor vet råd. Blander kjapt litt maizennamel i melk og voila!! Grøt! Eller i allefall en god etterligning.. Med en umisskjennelig smak av Maizenna. Jaja, ikke noe ikke et tykt lag sukker og kanel kan bøte på..

“Æ vil også ha grøt! Mormorgrøt!” Isa står plutselig ved siden av meg. Jada, her er nok til to.

To lykkelige, sultne barn sitter klare. Grøt med sukker og kanel serveres..

“Dæ smaka ikke akkurat sånn når ho mormor laga grøt. Mormor sin e bedre. Dæ går jo an å spis denne også, mæn altså..”

De snakker for døve ører. Jeg lar dem spise mens jeg går ut på verandaen og nyter utsikten, puster og tenker på det jeg egentlig skulle blogge om. De alldeles perfekte nanbrødene jeg laget fra bunnen og stekte i pizzaovnen til tandorigryta vi hadde til middag..

IMG_9050

men jeg mener….. jeg kan ikke koke grøt.. grøt!

Og etterpå ble kvelden bare værre. Med ei som vrælte med vaksinefeber etter tremånederskontrollen i dag, en totalt utslitt og overtrøtt treåring som på grunn av at han ventet på grøt i en evighet ble lagt alt for sent, storesøstre som alldeles ikke var klare for hverdagskvelder og legging. Et kjøkken som ser ut som om en bombe har gått av der inne, en baby som skulle ha pupp, pupp, pupp.

Men mens jeg sto ute på  verandaen og trakk pusten og tok bilde av idyllen..

IMG_9058

løste det meste seg inne. Yme ble så sur at han trampet inn på rommet sitt og sovna… Jentene trampet i seng med hver sin Ipad (som jeg jo måtte dra ut av hendene på dem senere) og selv satte jeg meg i sofaen med føttene på bordet og puppen ute og snart hadde jeg dette resultatet her..

IMG_9051

Og egentlig er ikke livet så ille. Ganske fint faktisk..

13 Kommentarer on Grøt.. hvor vanskelig kan det være…

 1. For en fantastisk skildring! Jeg tar meg selv i å le høyt og nikke gjenkjennende til hvordan kvelden forløp😊

 2. Her vil dei berre at eg skal lage havregraut. Og spiser éi skei…

  Tips til graut, saus etc med mjøl og mjølk: kok opp mjølk unntatt 1-2 dl, og smørklatten du skulle bruke. Ha den kalde mjølka du to unna og mjølet oppi eit tomt syltetøyglas og rist til klumpane er borte. Hell i ein nokså tynn stråle oppi mjølka mens du rører. Kok ca 1 minutt. Ferdig!!

 3. Jeg kunne heller ikke lage grøt før heller. En gang inviterte jeg en venninne og gutten hennes på grøt, det kunne jo ikke være så vanskelig??? Den både luktet og smakte svidd, men den stakkars venninnen min var for høflig så hun forsynte seg faktisk to ganger!! Kokkemannen min stod i et hjørne og nærmeste brakk seg.. 😛 Øvelse gjør tydeligvis mester for nå går det faktisk veldig så greit. Eller.. det vil si.. jeg koker opp melk, tilsetter ris og har det på plata til det koker så hiver jeg den i stekeovnen på ca 50 grader i noen timer. Voila! Perfekt grøt. Kalles dynegrøt. Funker nok bare på risengrynsgrøt 🙂 Et annet triks jeg har fått fra kokkemannen er å ha sukker i bunnen av pannen, da skal det visst nok ikke svi seg…
  Drømmelykke Vil gjerne at du leser denne blogposten Jeg er mammaen dinMy Profile

 4. Hverdagslykke! 😉 Hehe!

  Hvit saus er den eneste sausen jeg klarer å lage uten hjelp fra toro, og fløyelsgrøt kan lages på akkurat samme måte 🙂
  Smelt først smør i kjelen, og ha så i mel, rør det godt inn. Mengden er 1:1 (1ss smør og 1ss mel), så sper jeg i melk, litt etter litt og rører i mellom til den er passe tyk. Litt salt i og la den koke noen minutter.
  Nomnom!
  Inger Marie Vil gjerne at du leser denne blogposten Gårdsbryllup! ♥My Profile

 5. Har du ikke skjønt det, at ingen mor kan konkurrere med mormor uten evig tap? Det handler selvsagt ikke om at du ikke kan lage grøt, for det kan du, men om at mormors mat alltid er best. Er sånn her i huset også, samma hva jeg gjør er ikke min potetsalat god nok. Den smaker ikke riktig, visstnok. Og merkelig er det siden oppskriften er nøyaktig lik. Forstå det den som kan!
  Lammelåret Vil gjerne at du leser denne blogposten Kvinnemakt – en trussel mot menn?My Profile

 6. kan jeg få oppskrift på nanbrød?? Og, grøt: lag sånn ettårsgrøt, seksmånedersgrøt, hva det nå heter for oss stakkars barnløse, og hiv oppi litt havregryn ellernoe for mer konsistens. Jeg ser for meg at det vil fungere. Men jeg kan jo ta feil.
  Nina Vil gjerne at du leser denne blogposten Sitt rette navnMy Profile

 7. Her i huset er det jeg som ville ha grøt i kveld. Så da ble det semulegrøt, og den er enkel den! Jeg pleier ikke engang å la melken koke opp før jeg har i gryna (for jeg er redd den svir seg, jeg svir nemlig grøt bare av å tenke på grøt), og det blir perfekt hver eneste gang.
  Anita Husevåg Vil gjerne at du leser denne blogposten Første skoledagMy Profile

 8. Eneste grøten jeg lager er havregrøt! Det klarer alle. 😃

Stengt for kommentarer.