Hei.

(dersom du er hårsår, føler at søring er et nedsettende ord og at latterligjøring av nevnte gruppe er ufint så bør du ikke lese videre. Ei heller om du faktisk mener at 30 cm med snø er ekstremt. Jeg er litt sur og det skinner muligens igjennom..)

Det har vært mye fasinerende lesning på nettet i dag. Det har faktisk kommet “enorme mengder snø på østlandet” og disse enorme mengdene har lammet alt av kollektivtrafikk, privat trafikk, flytrafikk ja faktisk så virker det som om kvarte Norge gikk nedenom, hjem og rett til dundas på grunn av disse enorme snømengdene.

Personlig sto jeg opp til sol, det har økt på med vind utover kvelden her og jeg vil tro at om de hadde hatt samme vindstyrke nå der nede i Oslo så ville det vel ikke vært en TV, Radio eller nettbasert nyhetskanal som ikke meldte om ekstreme vindkast og fare for liv og helse.

Henning sitter i Oslo. Han var i Praha og burde nå vært hjemme for å passe i allefall et av sine barn i morgen. Jeg har vakt, Yme er syk, bestemor er innkalt. På grunn av ekstreme snømengder på Østlandet. Gardermoen har jo vært lammet.

Så jeg prøvde å finne noen bilder av disse ekstreme mengdene. Dette var det værste jeg fant…

c=514,588,1952,1863

 

Joda, man ser jo at det har snødd litt. Dog så ser man svart asfalt i alle hjulspor (Faktisk også i fotspor men nå skal jeg være snill) så mye mer enn 20-40 cm nekter jeg å tro at det er.  Når det snør 30 cm her og vi kommer ut på morgenen så måker vi bilen og kjører. Ungen får med akebrett på skola, de har boblebukse og lue og har en fin dag. Det er forsvinnende få TV-kameraer som melder om ektreme mengder og det er da heller ikke noe vi ofrer mer enn en irritert tanke på i løpet av dagen. Det største problemet er at man må måke bilen og dermed kommer litt senere dit vi skulle. Dersom man ikke har en garasje da, da slipper man den måkinga av bilen. Vi har vinterdekk, vi bor i Norge, kalenderen sier Mars. Man har ikke byttet til sommerdekk ennå. Og så brøyter Henning oppkjørselen i løpet av dagen. Vi holder ikke unger hjemme fra skola, stenger barnehagen og strør bilene rundt i diverse grøfter. Som sagt, vinter, norge, vinterdekk….

Brøyteetaten i Oslo fortviler. De var jo så godt forberedt, de var ute i hele natt. Med alle sine 300 enheter. Her står Bengt opp klokka fem og blir nå stort sett ferdig til åtte når barnehagen og skola begynner…

Det brøyteetaten i Oslo, med sin 300 enheter ikke hadde tenkt på var at en by av biler skodd på sommerdekk våknet opp og begynte å kjøre. Hva med å la bilen stå da? Hva med å bruke hodet. Selv om du er søring… Ta bussen som da ville kommet frem fordi brøytebilene også ville kommet frem fordi de slapp å bli hindret av at fjotter på sommerdekk sto strødd rundt omkring. Hva med å ikke skifte til sommerdekk midt vinteren? Hadde det vært en ide??

Hva som er unnskyldningen på Gardermoen vet jeg ikke, men at en flyplass, ja faktisk Norges hovedflyplass kollapser på grunn av et snøfall som ikke er større enn en normal ettermiddag i Tromsø er jo litt trist. Og det må jo nødvendigvis skape litt latter rundt om i verden. Og i Nord Norge. Når du ikke venter på noen som skulle kommet med et fly. Da er du bittelittegranne sur på duster sørpå som ikke vet hvor de bor og som ikke klarer å brøyte en rullebane.. Antagelig hadde de vel skiftet til sommerdekk på Gardemoens brøytebiler? Hva nå en brøytebil skal med sommerdekk. Kanskje de hadde satt bort skjærene og satt på gressklippere i stedet. Lukemaskiner. Koster for å gjøre det fint til 17 mai? Aner ikke. Men 30 cm snø?????? Det er jo ikke mer enn at man fortsatt klarer seg fint i joggesko..

For beklager på det inderligste kjære søringer. Jeg bodde ikke i tromsø den fantastiske snøvinteren i Tromsø i 97 med 2.40 på flat mark ved metorologisk institutt, men vinteren 98/99 var ikke så værst den heller. Og når brøytekantene nærmer seg 3 meter og det kommer godt over halvmetern på et par timer en ettermiddag da tenker jeg at det er greit at avisene skriver om ekstreme snømengder. Men 30 cm?? Kommer aldri til å bli ekstremt. Kommer ikke engang under betegnelsen “mot normalt”. Som sagt, vi bor i Norge, vi skriver Mars og det er snakk om snø. Deal with it!!

8 Kommentarer on Snøkaos…

 1. Jeg er så enig med deg.. Hvilke idioter bytter til sommerdekk eller forventer at snøen er borte for året FØR påske?! Vi hadde ikke pakka bort akebrettet en gang, og brukte det til barnehagen isteden i går. For selv om VI har vinterdekk, så stod det femten biler på kryss og tvers i veibanen mellom oss og barnehagen..
  Line Vil gjerne at du leser denne blogposten Snøk(a)osMy Profile

 2. Hahaha fantastisk. Denne søringen syns nå det kom unødvendige snømengder i mars i går. Men gutten fikk ake til barnehagen. Mor fikk også en treningstur ved å prøve å manøvrere barnevogn i 30cm våt snø samtidig som jeg trakk gutt på akebrett. Barnehagen stengte jo da ingen av de ansatte kom frem. Akkurat det var litt hat. Men vinterdekk bytter man da ikke vekk fra før langt utti mai. Vi har da gjerne snø rett før 17. mai her på denne kanten av landet også. Og hva Gardermoen driver med aner jeg ikke. Trodde vi lo av britene under et lignende vær for et par år siden og skrøt uhemmet av egne brøytebiler…
  Kirsti Vil gjerne at du leser denne blogposten Matkasse fra Kolonihagen: dag 1My Profile

 3. Denne søringen er omtrent like forundret over unntakstilstanden som alle “nordingene” som sto fram i media og lo høyt og støyende (og helt berettiget) i går.
  Riktignok var de tredve centimetrene med snø ekstremt tunge, kompakte og blaute, og totalt annerledes enn tredve centimeter bomullssnø i januar, men likevel! Altså, man legger bare ikke om til sommerdekk i mars. Og har man vært dum nok til å gjøre det, så prøver man ikke bilen på en dag hvor det har falt tredve centimeter blaut, kompakt og tung nysnø.
  Hva som har skjedd på Gardermoen vet ikke jeg, heller, men jeg antar at snøfallet kom litt mer overraskende på enn de vil innrømme 😉

  Vil ønske deg lykke til med å få mannen hjem! Håper det ikke drøyer alt for lenge 🙂

 4. Jeg slutter aldri å forundre meg over at vi, i NORGE, hver ENESTE vinter blir totalt lammet av snø. Altså. Se på en globus eller i et atlas. Jeg forventer faktisk snø om vinteren, og blir gretten hvis jeg ikke får det.
  Når det er sagt så byttet jeg faktisk til sommerdekk for 2 dager siden. Burde kanskje ventet litt lengre… #togforbil
  Nina Vil gjerne at du leser denne blogposten Dagens lærdomMy Profile

 5. Hei! Du skriver vanligvis en trivelig blogg jeg gleder meg over å lese, men dette innlegget synes jeg du muligens kunne holdt deg for god til å skrive! Jeg anser meg selv hverken for å være spesielt hårsår, surmaga eller å ikke tåle at nordlendinger harselerer med oss sør på, men nå provoserte du meg faktisk bitte litt. Skjønner godt at dere nord på rynker på nesen av at snøfall på 30 cm kan skape problemer, men du glemmer en del viktige elementer. Ta Gardermoen først; De stenger av og til flyplassen i Tromsø også pga snø! men med 4-5 avganger i timen, og 400-500 reisende, får ikke det så stor betydning… De ansatte på Gardermoen (Flygeledere, brøytemannskap ol.) gjorde en kjempe innsats for å holde flyplassen åpen på torsdag. Brøytemannskap var tilkalt på jobb i forkant. Vet du, de har faktisk verdens beste kunnskap og rutiner for brøyting. Men med opp mot 80 flybevegelser i timen og mange tusen som skal reise, sier det seg selv at det er vesentlig flere gate´s og et relatvit større område som skal holdes rent for snø enn i Bodø eller Tromsø… Hovedproblemet var at fly ikke fikk taxet til gates, ikke at de ikke klarte å brøyte rullebanen. Ingen flyplass har kontinuerlig full beredskap for så tett snøfall av dette kaliberet. Faktisk ikke Bodø eller Tromsø heller. Hadde det snødd like mye på Kastrup eller Schiphol, da garanterer jeg at forsinkelsene hadde vært mye mye større! Flere av de som jobba på spreng på Gardermoen på torsdag, har sogar jobba på flyplassen både i Bodø og Tromsø. De vet hvordan de skal håndtere snøfall! Og når en flyplass stenger, ja da er det av en grunn. De reisendes sikkerhet! Ellers synes jeg du glemmer at det gennerelt bor litt flere folk i Oslo, enn henholdsvis Tromsø og Gildeskål. Vi bor også vesentlig tettere… Og selv om det er mange busser, baner og trikker, så er det ikke bare å la bilen stå når man er en familie på fem. Dessverre bor vi en god del flere folk i Oslo enn hva kollektivtilbudet er utbygd for. Så en familie på fem kan ikke bare hoppe på bussen… Mange morgener må jeg faktisk se både en og to busser jeg potensielt kunne ha reist med kjøre. Nettopp fordi de er helt overfylte. Og det er da på en vanlig dag uten snø! (klager absolutt ikke av den grunn altså!) En familie på fem får i hvert fall ikke plass på samme buss i morgenrushet langs ringveien der jeg ferdes! Og hvor mener du vi skal gjøre av all snøen vi har måkt sammen?? Det er ikke spesielt mage grøfter i indre by vi bare kan skyfle snøen vekk i. Og med bygårder tett i tett, mange biler parkert langs gatene og enda flere folk, ja da blir det lett kø og kaos når det kommer 30 cm snø på engang! Så får vi la media få skylden for å kalle det “ekstremvær” også håper jeg du skjønner at vi sør på ikke er “fjotter” som ikke bruker hodet og ikke skjønner at vi må la bilen stå når det kommer en god del snø på engang. Vi har bare et ganske annet utgangspunkt hva logistikk gjelder enn i Gildeskål for eksempel… Så ja, 30 cm snø i Oslo får litt andre konsekvenser enn nord på. Selv om 30 cm er lite for en nordlending…. Så betyr ikke det at vi nødvendigvis er dårligere enn dere på å håndtere snø. Så får du heller prise deg lykkelg for at du bor på en plass der det ikke gjør så mye om det det faller 30 cm på engang! Hilsen en ellers blid sørlending som i utgangspunktet liker vinter og snø;)

  • Takk! Nå slapp jeg å skrive den lange kommentaren som bygget seg opp mens jeg leste!

 6. Hehe. Dette var fullstendig galskap. Særlig de som har byttet til sommerdekk i mars, de er herlige! 😀
  Og bussene sto, forøvrig, fordi de tillitsvalgte i Ruter mente forholdene var for ekstreme til å kjøre i! Og jeg tror kanskje noen av bussene faktisk også hadde sommerdekk…
  Dragemamma Vil gjerne at du leser denne blogposten Shaun in the cityMy Profile

Stengt for kommentarer.