Hei.

newtonBildet er lånt her

Det er ikke mange innleggene siden jeg fortalte om en samtale jeg hadde med Isa på sengekanten. I dag har vi kommet til “samtaler i garderoben”.

På tirsdag var vi på svømming. I og med at vi har tre unger som dog er tette, men ikke SÅ tette, så bruker vi å få med oss litt av “babysvømminga” der det er rolig og lite plask og så litt av “familiesvømminga” der det er full fres. Vi går opp en god stund før det er ferdig så det ikke skal bli så innmari sent hjem, så vi er stort sett alene i garderoben da..

Eir kunne fortelle at i matfriminuttet hadde de sett på Newton! Jaha, svarte jeg, med Isa friskt i minne. Hva handlet det om denne gangen da?

Mensen!!! Og så var det en guttetiss og en jentetiss og akkurat da det begynte å renne blod så kom assistentlæreren inn og hun ropte ÆÆÆÆÆÆÆÆSJJJJ!!!!! hva ser dere på?? Og guttene, de klarte ikke å spise etterpå..

Jaha? Hvorfor har vi mensen da? Nei, se det hadde ikke min eldste datter helt forstått ut av filmen, men det var noe med babyer..

Så da ble det litt naturfagundervisning i garderoben med hele regla, eggstokker, egg, livmor som gjør seg klar, sædcella som aldri kommer, livmora som ikke gidder å være klar hele tiden og sluttproduktet: mensen..

Isa mente hun forsto alt bortsett fra at hun var litt i tvil på om det var livmora eller noe annet som rant ut der på slutten..

Men man har det mellom åtte og tolv år!

Njæææ, man kan få den for første gang en eller annen gang der et sted,eller senere..

Og gutter slipper! Det er urettferdig det!!!

Men så kan jo ikke gutter bli gravid heller, det er det jo bare damer som kan.

Så da kan man få baby når man er åtte da?

I teorien ja, når man har fått mensen kan man få barn, det er riktig det.

Så da er det bare å sette igang å ha sex når man har fått mensen da?

Selv med seks år på medisinstudiet, flere år som underviser i “medisinernes seksualopplysning”, ti år som fastlege og ellers rimelig oppegående pedagogisk så hadde denne samtalen bært helt feil avsted og jeg velger å legge all skyld på Newton, skola og alle andre..

I går kveld satte jeg meg derfor ned i sofaen og så Newton fra forrige søndag. Og der var jentetiss og guttetiss og blod som rant og ei fryktelig kjapp og dårlig forklaring. Så jeg forsto jo at noen hull må fylles i etterkant. Men som utgangspunkt for en samtale så syntes jeg programmet var helt ok jeg. Neste søndag skal det handle om pupper så jeg har begynt å lese meg opp…. Store pupper, små pupper, manglede pupper, for tidlige pupper, melkepupper… Kan bli interessant..

newtonpuppBildet hadde lånt her

Isa kunne forøvrig også formidle at også de hadde sett Newton i matfriminuttet. Litt tom i hodet etter samtalen vi egentlig fortsatt var inne i stålsatte jeg meg og spurte hva de hadde lært om..

FUGLER!!!! Masse fine fugler, de var sånne fuglekikkere og sånn og så var det fjærdrakt og masse fint!!!

8 Kommentarer on Newton til glede og besvær…

 1. Hehe. Flere på trinnet mitt som hadde fått det med seg, men ikke helt skjønt alt. Er nok slik at programmet er helt greit, men at de ikke har fått med alt. Noe må nok utdypes mer.

 2. Hehe, syns du klarte deg bra jeg! 😉 Gruer meg litt til disse utfyllingssamtalene kjenner jeg.. Vi så også det programmet. Newton er favoritten til Thea. Hun er jo bare fire, så det blodet.. (som jeg syns var litt too much.. men nå liker jeg ikke blod da hehe 😉 ) det førte ikke til noe spørsmål i det hele tatt (Like naturlig det, som om hun ser de kutte i litt kjøtt der borte på Newton) Men pupper er hun begynt å bli litt opptatt av, så kanskje jeg må begynne å forberede meg litt til i morgen jeg også!! 😉
  Diaperdiva Vil gjerne at du leser denne blogposten Let it go!My Profile

 3. På NRK for et par år siden gikk det et program, ganske sent på kvelden, som het Trekant. Serien handler om ungdom som skal utforske og oppleve det som omhandler sex. I den perioden var ungdommene her 14,15 og 16, veldig nysgjerrige og hadde tusen spørsmål, den yngste litt fnisete og den eldste veldig alvorlig. Det bunnet også i mange morsomme samtaler:)
  Det er gøy med reflekterte, nysgjerrige barn:)
  Ha en fin morsdag!
  trompetmor Vil gjerne at du leser denne blogposten Her er mine forbilderMy Profile

 4. Hei! Liker bloggen, du skriver godt! Har aldri hørt navnene på ungene noe annet sted, er det lov å spørre hvor de kommer fra/bakgrunnen til navnene? Er spent på hva nr 4 skal hete

 5. Hei! Liker bloggen, du skriver godt! Har aldri hørt navnene på ungene noe annet sted, er det lov å spørre hvor de kommer fra/bakgrunnen til navnene? Er spent på hva nr 4 skal hete

  • Takk for svar 🙂 Er pussig nok gift med en legesønn med et svært sjeldent navn. Inspirasjonen til hans navn? Et krydder! 😀

   • Nå ble jeg nysgjerrig.. Et krydder?

Stengt for kommentarer.