Hei.

Det er noe som har forundret meg den siste uka. Det er hvor stort følelsesmessig rabalder det for enkelte knytter seg til julepynt og de 13 første dagene av januar.

På tirsdag kunne jeg lese i VG at Halvor Bakke (ineriørekspert, må vite) både var provosert av at jeg fortsatt har reinsdyret på verandaen. I tillegg så mener han at jeg er regelrett lat og han hadde nok sannsynlig mistet nattesøvnen over at jeg fortsatt sitter her og spiser julemarsipan mens julekubbelysene fortsatt stråler mot meg.

Han sier:

– Nyttår. Hør på ordet. Det er et nytt år. Da er det nye muligheter og julepynten skal ut ved nyttår. Altså senest 1. januar. Hvis man ikke gjør det tenker jeg at man faktisk er lat, og at man ikke gidder ta seg bryet med å ta bort pynten, sier interiørekspert Halvor Bakke til VG.

Og han fikk massiv støtte dagen etter fra Anne B.Ragde. Som starter ryddingen under nyttårskonserten.

Det er jo trist da, for disse menneskene at de hvert år må lide i to hele uker før de igjen kan senke skuldrene.

Jeg liker advent, jeg liker jul. Og jeg liker første nyttårsdag. Det jeg liker med første nyttårsdag er at man fortsatt har en hel lat dag igjen av juleferien. Det er hopprenn på TV. Det er gjerne god middag. Det kunne ikke falle meg inn å stå opp tidlig for å begynne å bære ned esker fra loftet, vaske, pakke porselensnisser inn i bobleplast, jage mannen ut for å demontere julelys. Hadde jo hverken rukket å få med meg hopprennet eller lage middag da.

At naboen derimot står opp klokka seks og begynner å pakke må jo være hans eller hennes sak. Jeg kan jo i mitt stille sinn tenke at det må da være bedre å kose seg litt på en dag som det, men det blir jo bare en tanke. Kanskje de koser seg med bobleplasten.

Man kan jo også slå noen fluer i smekken og starte allerede kvelden før. Timene frem mot midnatt kan jo være lange på nyttårsaften. Gjerne har man samlet endel folk også. Og det kan jo være en fin selskapslek å la gjestene konkurrere om hvem som er mest effektiv til å pakke nisser. Og demontere julelys. Slik at når det skåles i champangne for det nye året så ligger det allerede hvite duker på bordene, lysene er i en knæsj vårfarge, evt lyseblå for å hylle vinterlyset. Og ethvert spor av det gamle er borte når du står opp dagen etter. Da kan man jo også få med seg hopprennet…

Som dere kanskje forstår er ikke jula helt ryddet bort her. Jeg har for svarte brukt en hel måned på å først pynte med lilla og gull for så å gradvis forvandle stue og hus til et sant h av rødt, nisser og ikke minst engler. Og da skal jeg kose meg med det. Jeg har ikke brukt timer på å banne over strykejernet for å få den juleduken glatt for så å ta den av bordet før den er flekkete overalt.

Vi hev ut juletreet på onsdag. Det var en dyd av nødvendighet for dødere tre har ikke funntes i manns minne. Julepynten begynte å ramle av. Så da måtte det ut. Men duker, engler og nisser synger fortsatt i kor her. Helt til i morgen etter kirketid. Da skal jeg jage Henning på loftet å hente esker og begynne å pakke sammen. For jeg vet at det blir ikke tid neste uke og til neste helg vet jeg at også jeg har fått nok av jula.

Første uka i januar liker jeg å holde litt på jula. Jeg synes det er koselig å komme hjem fra jobb til julepyntet hus og kjenne at litt av roen som senket seg lille julaften fortsatt henger igjen. Å sitte på kvelden å spise rester av julekaker og se på røde lys som brenner.

Mens andre blir stressa av å se så mye som et nisseskjegg når kalenderen bikker januar.

Så kan ikke alle få lov å beholde julefølelsen så lenge som de vil? Må det være akkurat 1, 6 eller 13 januar som er rett? Kan man ikke ta julepynten den dagen det passer? Både tids og følelsesmessig… Uten å bli kalt lat eller at andre skal bli provosert og miste nattesøvnen.

IMG_6970 IMG_6971 IMG_6972 IMG_6973

 

12 Kommentarer on Julepynt til besvær

 1. Jeg kunne virkelig ikke vært mer enig!!!
  Har samme tanker som deg, jeg nyter å la julefreden senke seg bittelitt første arbeidsuka i januar. Jeg er ikke den som har ferdig pyntet julehus til første søndag i advent, så da beholder jeg meg retten til å kose meg med jula litt ut i det nyte året i stedet!

 2. Helt enig i det du skriver her. Jeg har vært bortreist hele jula og syntes det var godt å komme hjem til julepyntet stue selv om jula var over og det nye året startet. Jeg liker jula og synes det er en koselig tid for små og store. Skjønner ikke helt hvorfor folk stresser så veldig med å rydde bort jula, at den skal være borte til 1.januar. Har de siste dagene ryddet litt her og der, men det henger enda litt pynt igjen noen plassa. Blir nok tatt vare på i løpet av kvelden, men kanskje noe blir glemt og får henge litt til 🙂 Får se hva jeg finner ut.

  Men ut fra det jeg har lest på mange blogger, så har mange hatt julepynta tre helt siden 1 desember og da kan jeg kanskje skjønne litt om de da hiver alt ut til 1. januar. Selv er jeg vant med at juletreet pyntes lillejulaften og litt julepynt kommer opp som smått i dagen før. Fram til da er det gjerne adventspynt det er mest av.

  • Her kommer julepynten litt pø om pø siste par ukene før jul. Rakk ikke å rydde på søndag så en eller annen gang i løpet av uka forsvinner det her og.

 3. Herlig innlegg, og som alltid rett fra levra og ærlig som bare det. Jeg liker! 🙂
  Også er jeg i grunnen innom for å ønske deg et godt nytt år og si at jeg håper du har det bra? jeg har ikke vært innom deg på godt og vel ett år, hehe, men når det er sagt så har jeg ikke vært innom noen som helst på godt og vel ett år 😉 men nå er jeg mer eller mindre tilbake og ville innom og hilse på gamle kjente. Takk for alt du deler, nå skal jeg sitte her og sippe til kakaoen min mens jeg leser flere innlegg her hos deg. God klem og god ny uke til deg 🙂

  • Så koselig at du er tilbake!! Ønsker deg et riktig godt nytt år og håper at vi “sees” oftere i det nye enn i det gamle..

 4. Huset føles aldri så tomt og nakent som når julepynten er pakket ned 🙁 Er det for tidlig å ta fram påskepynten? 🙂

  • Sant nok. For det blir alltid langt ut i mars før jeg kommer på å ta frem alt det vanlige dillet jeg ryddet bort før jul..

 5. Jeg er glad for å rydde hus og starte et nytt år og se frem mot lysere tider, men har ikke kjent noen stor hast den første uka etter nyttår… Jeg liker lysene og lukten og stemningen, og har også hyggeligere ting å gjøre første nyttårsdag enn å rydde. Men nå er alt sammen borte, altså! 🙂 Håper du har hatt en strålende ferie!

  • Ferien var riktig flott, bare altfor kort 🙂 her ble det ikke rydding i helga så her står nissene enda..

 6. Her er det fremdeles noen nisser og engler fremme. Nå pynter ikke jeg voldsomt til jul, men hittil har jeg vært for lat til å rydde alt bort. Juletreet forsvant den dagen jeg oppdaget at kommunen hentet inn trærne på kvelden. Jeg pynter ikke til jul 1. desember (noe jeg mistenker at både Halvor og Anne B. gjør), men et par tre dager før jul. Så syns jeg det er hyggelig å ha juletre på nyttårsaften. Og som deg, ligger jeg rett ut på sofaen (det gjør jeg strengt tatt ikke for jeg har to veldig små barn, men jeg skulle ønske jeg gjorde det) 1.nyttårsdag. Det er jo snakk om relativt få dager med pynt i året. Og julemarsipan spiser jeg gjerne helt frem til påske.
  Kirsti Vil gjerne at du leser denne blogposten Melkefri diettMy Profile

  • Støtter helhjertet julemarsipan til påske…

Stengt for kommentarer.