Hei.

Det kommer en tid i et hvert menneskes liv der man innser at nå er man alene. Man må klare seg på egenhand. Man må rett og slett face realitetene, gjøre det man må, ta tak og redde stumpene.

Denne tiden kom forrige uke da svigermor og svigerfar dro til Australia og lot oss sitte her alene igjen. Ikke det at jeg ikke ønsker svigers en god tur til australia, men vi snakker november med retur i desember og det fantes ingen rulle i fryseren! Lammerull altså. Eller kjøttrull om du kaller det det..

Så da måtte man rett og slett gjøre det selv. Og prosjekt redd julen, lag kjøttrull ble satt igang. Dog var jeg ikke helt alene. Jeg hadde en god venninne med stor bil og youtube.

Stor bil må man ha fordi et helt slaktet lam tar litt plass og hun kjøpte to. Et til hver av oss.

Med lammet vel på plass på spisebordet er det youtube kommer inn. Joda, jeg har partert et lam sammen med svigerfar for tre år siden. Men som sagt, han er i australia. Eller han var vel i Dubai akkurat da parteringen skulle skje. Så takk til youtube.

IMG_6721

Og jeg må innrømme at jo lengre søndagen skred frem jo mer inngikk jeg i rekken av stolte husmødre som hver høst har reddet julen med å lage lammerull som skal serveres på julebrødet. De har stått der med kniven og skåret kjøtt, de har med milligrams nøyaktighet strødd blanding av sukker, salt, pepper, ingefær og gelatinpulver over og de har med nennsom hand sydd igjen den rulla.

Ikke helt der. Jeg maltrakterte et par boger, bannet og svor over ekle sener og fett som jeg skar bort i stort monn og ikke vil se i min rulle. Eir lefset på med krydder i uante menger og jeg tråklet den rulla sammen frem og tilbake og holdt på å miste tommelfingertuppen i prosessen.

Så søkte jeg på nettet etter svar på om de skulle i lake eller ikke. Vel, jeg kan fortelle dere at nettet gir intet svar. Heller ikke de 16 som svarte på min fortvilte facebookstatus gav et entydig svar og svigermor som vi endelig fikk tak i på skype sa at det var det samme hva vi gjorde egentlig, god blir den alikevel. Så takk for det.

Så nå sitter jeg her, rimelig fornøyd med to rå vakumpakkede ruller i fryseren. Og har tenkt å bruke den neste måneden på videre forskning på temaet “rullens liv i saltlake, klarer den seg uten?” Stay tuned, det blir nok oppdateringer etterhvert..

IMG_6723

Ikke for det, jeg har et nytt prosjekt også. Siden svigermor som nevnt dro til australia slik at jul plutselig på ordnes på egenhand har jeg tre pakker svinelever i frysen. Planen er en lekker leverpostei. Men kan noen fortelle meg hvor jeg får tak i spekk??? Jeg kjenner en kar som pendler Oslo-Gildeskål så østlandet er ingen hindring hva jeg kan se. Jeg har ikke spurt ham, men regner med at han kan ta med noe spekk nordover…. Evt kan spekk sendes i posten? Hvorfor har de ikke spekk på Coop og hvordan havnet jeg i en slik situasjon at jeg sitter i sofaen en tirsdagskveld og grubler på hvordan jeg skal få tak i spekk????? Jo det skal jeg si dere, det startet forrige uke da svigers dro til Australia!

10 Kommentarer on Forlatt og tvunget til å ta ansvar for eget liv….

 1. Du er et skikkelig husmoremne må jeg si. Et kupp 🙂 jeg har sydd rull tidligere, men da har andre tatt seg av partering, så jeg må si duger dyktig 🙂 :skjønner ikke hvor du tar energien i fra. Jeg har mer enn nok med jobb og ta meg av ei aktiv frøken på to år. Fornøyd om jeg bare får rydda litt i huset og bretta klær

  • Vel svaret er vel at det ikke blir ryddet i huset og heller ikke brettet klær 🙂

 2. Rull har vi ingen tradisjon for – derimot sylte. Det lages i store mengder. Den kokes første, presses og så saltes.

  Det jeg aldri har laget er blodklubb, og det har jeg plutselig både fått lyst til å spise og lage. Eller helst i motsatt rekkefølge.

  Aller først skal jeg komme meg på jobb igjen etter ei uke med hoste.
  Åshild Vil gjerne at du leser denne blogposten Et sommerminneMy Profile

  • Vi bruker å lage blodpudding. Det er kjempegodt!!

 3. Så flink du er!!! Jeg skulle ønske jeg også hadde hatt nok mot til å hente en sau og gyve løs,… enn så lenge så holder jeg på å lære meg å sy- og det er utfordrende nok. Er så heldig å ha en forhenværende slakter som svigerfar så han deler, lager og koker det aller meste til oss.. men det vil jo ikke skje for all fremtid, så jeg maser på mannen nå om at han må være med å se på og lære- det blir nok han som blir sylte og rull mesteren av oss to:) Syns du er tøff!!
  trompetmor Vil gjerne at du leser denne blogposten Jeg ønsker meg..My Profile

  • Ah.. svigerfar som er slakter hørtes veldig bra ut.. Og for en god ide å sende mannen på opplæring!

 4. No ramlar det inn husmorpoeng i fleng til deg!!! Eg brukar få kjøtrull(lammerull) av mamma , rødme! Men i år har eg kjøpt inn lammeside og skal sy, snart. Eg legg den i grovsalt eit par dager, det seier iallfall mamma at ein skal gjere. Og eg har grovsalttampen ståande, der har fenalåret ligge i ei vekes tid 🙂
  Og det blir ikkje jul utan grisesylte av buklist, det syns eg er enklare å lage. For meg er det mykje kos og hygge og tradisjonar med å lage desse tinga til jul. I fjor laga vi pølser også, men usikker på om vi rekk det i år.
  Kirsti Vil gjerne at du leser denne blogposten Klarer eg nyte november?My Profile

  • Vi bruker jo også vanligvis å få hos svigers, men nå fant jeg ut at dette her var faktisk ikke så vanskelig. Om man ser bort fra den lakegreia.. Så tror nok jeg blir å lage selv fra nå av..

 5. Spekk kan sannsynligvis bestilles på butikken. Ellers ligger det av og til de rareste frysevarer i disken på coop extra her hos oss.

  • Vi skal til Bodø på lørdag så jeg satser på å finne noe der..

Stengt for kommentarer.