Hei.

Våre unger er jo som kjent rimelig glade i sin iPad. De kan gjerne underholde seg selv lenge av gangen med den altså. Det gir jo fred i hjemmet, minimalt stress for mor og når man ser bort fra pekefingre og forskning om skjermtid så er den altså en udelt positiv venn i hverdagen.

Men nå er det høst. Og med høsten kommer jo oppstart av all verdens aktiviteter. Og om jeg tenker av og til at vi frarøver ungene muligheten til å bli ballettdanser, operasanger, karateguru og fiolinspiller med å bo her vi bor (ja vi er så fæle at vi har sagt at det er uaktuelt å kjøre til Bodø) så er det jammen en del å henge fingre, tær og føtter i her også.

Isa har jo som kjent begynt på skola og da åpner det seg en verden av muligheter. Vi snakker ridning, fotball, handball, skyting, svømming, kor, skilek i lysløypa, barneidrett og sikkert noe mer som jeg nå har glemt. For Eir er det sammen meny å velge mellom. Og alt, jeg mener ALT krasjer jo. Handball krasjer med kor som også kommer til å krasje med fotball for en av dem. Svømming krasjer med fotball for den ene og skyting for den andre på en annen dag. Barneidrett og skyting går ikke sammen og skilek blir garantert å krasje med noe. Ridningen krasjer allerede med både fotball, handball og kor.

Så hva gjør man?? Kan noen erfarne foreldre der ute dele sin visdom med meg. La dem velge en ting hver? Joda, men det hjelper ikke det heller all den tid den ene tingen de velger krasjer med hverandre.

Skal f.eks Eir ikke få dra på svømming fordi Isa har fotball akkurat da (Må være en voksen med på svømming og det skjer forbausende ofte at en av oss også har en jobb å passe på…) Skal Isa ikke få dra på svømming fordi Eir har skyting? Skal jeg la Eir få legge fotballen på hylla for korsang når jeg vet hun er knakende god i mål? Skal vi legge opp til en timeplan den ene uka og en annen den andre uka? Og Yme, som har kun barneidrett og basseng å velge i stakkar, skal han aldri ha det gøy han da??

“Dere kommer til å få stressa unger av at de er med på så mye!” Vel, det er vel heller jeg og Henning som blir stressa. For ungene synes jo alt dette her er kjempegøy og sitter og skuler med mord i blikket om det er noe de går glipp av. For alle de andre er jo med på alt! Antagelig ikke, men de fleste er med på det meste. og skal man la seg styre av hva de andre gjør? Antagelig ikke det heller, men noe….

I dag dro Isa glad og fornøyd på fotball for første gang. Heldigvis var det en snill annen mamma der som jeg fikk til å kjøre henne hjem etterpå siden Henning var på nattevakt. Eir var dritsur for det ble jo ingen svømming på henne. Heldigvis hadde hun et kutt i lilletåa jeg kunne skylde på. Jeg synes vi har hatt nok sårinfeksjoer her til at jeg tok med meg et ferskt sår i bassenget. Yme var sur fordi han ikke fikk se fotballkamp og heller ikke kom seg i basseng.

Så som sagt, gode råd mottas med takk. Jeg aner at vi lander på en timeplan som alle er et sted mellom 40 og 60% fornøyd med… Men bedre enn det er kanskje ikke mulig å få til?

7 Kommentarer on Kaos.

 1. Er det ikke nå det passer og ta opp at mormor og morfar burde flytte nærmere? 🙂 Har dere seriøst ikke vurdert generasjonsbolig?

 2. Det hørtes litt voldsomt ut. Tror.nok at det måbgjøresnnoen valg ja. Det ska no vær overkommelig for dokk som foreldre også. Mai frøken er No berre tjue.mnd og deltar bare på småbqrnsang i kirka annen hver uke. Så tar vi oss heller en tur i badeland en ettermiddag innimellom El ut her heime. Synes ikke hopprenn så mye. Lange dager i barnehagen og ho er sliten når honkjem seg heim. Men bi nok flere aktivitet etter hvert.men ikke før til neste år en gang

 3. Kjenner meg godt igjen her. Vi har fire barn i alder 10 – 5.5 år og alle vil helst delta på alt av fritidsaktiviteter. Vi bor slik til at vi må kjøre uansett hvilken aktivitet de skal delta på.
  Vi har løst det med at de får delta på en aktivitet hver, pluss fritidsklubb som er annen hver uke. Men fritidsklubben er da bare så lenge det passer inn med resten av programmet. Når da hele gjengen har en aktivitet hver ender jeg opp med å ha en fri ettermiddag annen hver fredag og med sambo som jobber mye kveld og jeg jobber turnus så er det til tider litt av en kabal som skal gå opp. Vi har løst det med å samkjøre med barn som bor i samme bygd og en svigerfar som stiller opp på fotball og håndball når det blir vår tur å kjøre og jeg er på jobb.
  Det er travelt for oss som voksne, men jeg syntes ungene har godt av å ha en aktivitet utenom skolen.

 4. Her kommer boktittelen til sin rett:

  It Takes a Village: And Other Lessons Children Teach Us

  Her må du hanke inn noen ressurser. Hvem andre har barn på samme aktivitet. Kan en kjøre og en annen hente? Dere er vel ikke de eneste med mer enn et barn? Nei, riktig…. tenkte jeg det ikke.

  Ellers så støtter jeg forslag om at mormor må nærmere.
  Anja Holt Vil gjerne at du leser denne blogposten En epoke er over – hva kommer nå?My Profile

 5. Ha ha, kjenner meg igjen! Vi har jo fire barn, og ingen besteforeldre i nærheten. Det blir beinhard prioritering, god planlegging, og kjøring hit og dit. Vesla får ikke bli med på en eneste aktivitet – hun har nok med å følge storebrødrenes konserter og kamper. Men neste år, når hun begynner på skolen, blir det vel fotball på henne også. Gutta klarer seg stort sett sjøl nå, sykler til og fra treninger og øvelser. Men selvfølgelig får man ikke blitt med på alt.
  Pia Vil gjerne at du leser denne blogposten Ny barneveileder. Og riktig ressursbruk?My Profile

 6. Kjenner meg igjen altså. Håkon mannen min er mye ute og reiser og av og til krasjer timeplanen totalt. Samkjøring er fantastisk. F.eks med Ingrid så går hun på håndball som bare er en gang pr uke og vi kjører annenhver uke. Jacob går på 2 aktiviteter, 4H og klatring. 4H er i nærheten av oss så dit kan han sykle.
  Men også så går det jo helt fint å si at en aktivitet er nok, jeg syns det holder lenge jeg når de er så små. Og Yme han er jo ikke så store karen, han får nok av gøy og sosialisering i barnehagen så lenge tenker jeg.
  Man må bare sette på bremsene noen ganger, hverdagen kan ikke være full av stress hele uka. Da blir det bare stress for hele familien og aktivitetene blir mer stress enn kos.
  susan Vil gjerne at du leser denne blogposten Kamille feelgood kveldMy Profile

 7. Her tror jeg at jeg ville prøvd å fått til samkjøring med andre foreldre der det er mulig, kjør på skift, samt en streng avbalansering på hvilke ting de kan være med på. f.eks max 2 ting hver. Mulig jeg er streng, men jeg mener barn har behov for uorganisert lek også. Kanskje vel så mye som organisert. Begge deler trengs.

Stengt for kommentarer.