Hei.

Det finnes sånne folk som liker å være ute. Som ikke synes livet er verdt å leve om man ikke har fått vært utendørs en drøye fire timer hver dag. Som stuper ut døra før de har fått øynene opp på søndag, bestiger minst tre fjelltopper og griller i fjæra etterpå. Som ikke lar seg stoppe av en middels storm men trasker langs veien bare for å få litt regn i fjeset.

Du har kanskje tatt poenget. Vi er ikke sånn. Vi liker oss inne. Vi liker sofaen vår, vi liker sengene våre. Ungene liker lekene sine, alle er vi fryktelig glad i TV og iPad.

For all del, det er hyggelig å gå på tur, vi overnatter i lavvo, vi griller i fjæra og vi har i vårt liv vært på en og annen topptur, dog ikke på ski. Vi prøver å vise ungene at man kan ha mange lykkelige stunder utenfor huset.

Dette med tur er en liten utfordring. Joda, vi koser oss. Når vi bare kommer igang. Isa er vel den av oss som har det tøffest. Når jeg tenker på Isa i fremtiden er det ikke på toppen av et fjell iført det nyeste Bergans har å tilby jeg ser for å si det slik. Turdager i barnehagen er noe forferdelige greier. Greit nok å være på tur altså, men å gå på tur… Den gåinga kan noen få veldig billig. Det har blitt bedre etter at vi sluttet å forberede henne på turdagene hjemme og barnehagen sa heller ingenting før de plutselig skulle gå. Da slapp hun å grue seg. Vi hører fortsatt om den forferdelige dagen i fjor. Det var varmt, det var langt, de gikk og de gikk og de gikk.. I Isas hode tror jeg de fortsatt går langs den stien til kirka.. De kommer nok aldri frem. Hvis noen nevner kirkesti og tur i samme setning holder hun seg for ørene, hyler og løper i motsatt retning.. Heldigvis og takk og lov har det ikke blitt noe av turen til Lauvvatnet i år. Det er en bakke der som i følge Isa slett ikke er laget for føtter.. Eir kan gå på tur dersom man har et mål og en mening med det, som f.eks å slå opp en lavvo og sove i den. Men tur for turens del. Glem det.. Stakkars, de er arvelig belastet og kan ikke noe for det.

I allefall, nå har det vært sommer i to uker i nordnorge. To uker med strålende sol døgnet rundt. På facebook er det ikke en topp i 20 mils omkrets som ikke er besteget av en eller annen, verandaer er omgjort til stue, kjøkken og oppholdsrom døgnet rundt, hager prydes og man skal være ute, ute, ute og nyte disse livgivende solstråler spekket med D-vitamin.

God stemning de første dagene. Trampolinen hadde ennå nyhetens verdi, man var enda ikke lei av grillede pølser, pent å se på utsikten fra verandaen klokka elleve på kvelden, blomstrene i hagen spiret og blomstret og var pene å se på. Ungene husket og klatret i lekestativet. Is, is og mere is. Drager ble flydd kjemehøyt.IMG_4944 IMG_4947 IMG_4954 IMG_4957 IMG_4983 IMG_4819 IMG_4829 IMG_4835 IMG_4883 IMG_4912

Fryd og glede.

I går var et sant helvete! Sol, sol og atter den forbannede sola. Varmt og klamt og masse dyr som svirret rundt. Sure unger som ble tvunget ut for å hoppe på ei trampoline de er lei av. Ikke ville de ha is for de var lei av alle typene vi hadde i fryseren. IPad er umulig å se på ute i sterkt lys. Yme ramlet av huska og slo seg. Vi var lei av å grille så vi dro på fotballbanen og kjøpte kokte pølser for det var kamp i Gutter-15. Heia SPLINT

IMG_4974

Vi kjørte hjem sånn litt før seks. Det var da den åpenbarte seg! HAVTÅKA!! Den kom rullende innover som en god venn man kunne løpe i møte med åpne armer. God stemning atter en gang. Isa spurte håpefullt om det kanskje kom regn. Håp tentes i brustne blikk og øyne… Luften ble med ett så klar og kjølig..

IMG_4986

I dag har vi virkelig kost oss. Temperaturen på soverommet sankt til under 20 ggrader og Yme sov til halv ni. Så koste han og Isa seg med Vennebyen på tv i senga vår til halv ti før de lekte glad og lykkelig nesten en time på loftstua. Jeg slumret med andre ord til godt over ti før Yme erklærte at nå var bleia kjempeekkel så nå måtte jeg stå opp.

Vi spiste bolle med syltetøy til frokost i sofaen til mer tv. Lekte med biler på gulvet. Perlet med perler. Gikk med solbriller inne for det er tross alt sommer og så på skyene på himmelen. Isa erklærte høyt og tydelig at dette var “ein flott dag mamma, og dæ bæste e at du slæpp å mas på at vi må gå ut!”

IMG_4993 IMG_4994 IMG_4996 IMG_4999

Yme sov halvannen time i vogna og Isa så Narnia. Jeg begynte å lure på om Eir var i live i det hele tatt, men fant henne lykkelig under dyna med iPaden. Hun kom ned klokka to, ferdig klar og pyntet til bursdagen hun skulle i klokka fire.

Vi fikk kjørt Eir i bursdag og laget pølsegrateng hjemme, spiste mere boller. Fått vasket klær og støvsuget. Hentet Eir og så kom Henning hjem.

Yme la seg uten å mukke klokka halv åtte til tross for lang middagslur og vi andre har sett Prins Caspian (2. film i Narnia triologien).

Nå håper vi at det blir overskyet i morgen også. Vi trenger det. Vi innemennesker må få litt pause og ladet batteriene før en lang og hard sommer!

IMG_4991

16 Kommentarer on Sommer og innefolk..

 1. He-he…dere er nok ikke alene for å si det sånn. Fornøyelig innlegg. Apropos Narnia filmene. Har ikke sett dem selv. Fra hvilken alder passer de fra… Føles som vi snart har tømt Netflix…

  • Narnia har 11-årsgrense så jeg satt litt med fingeren på pauseknappen i tilfelle det ble litt for tøft. Men det gikk greit. Det er noen relativt livlige slagsender med noe død og fordervelse, men ingen mareritt her. Enkelte vil antagelig riste sjokkert på hodet over at Isa får se Narnia men hun syntes de var spennende og var mer opptatt av historien enn slosskampene.

  • Joda, vi lider ingen nød når høst og vinterstormen uler. Blir heller ikke så værsjuk som alle andre.. 🙂

 2. Jo takk, det er fantastisk å krype sammen i sofaen og bare rett og slett “gnure”. Tenne lys, se TV, pledd….Vi har hatt noen slike dager og nå er endelig (!) solen tilbake. Jeg er klar!
  Anja Holt Vil gjerne at du leser denne blogposten Hva gjør vi i dag?My Profile

  • Ser ut som det klarner opp her og så det er bare å stålsette seg 🙂

 3. Kremt… Vi er nok av den litt irriterende sorten som liker å komme oss ut (og helst forbli ute… i alle fall når været er fint…) 😉 Men det er vel så mye fordi det er et sant mareritt å være innendørs en hel dag med tre gutter under fire år, særlig når vi dette året leier et krypinn på størrelse med en middels norsk stue! Ser ut som dere har hatt fantastike dager (til tross for at dere måtte være så mye ute, hehe) – håper for deres del at den gode sommeren fortsetter! 🙂

  • Joda, det er jo fint ute i fint vær og forsåvidt i duskregn, det er bare det der at man føler slikt press til å “være ute å kose seg i finværet” når man egentlig har lyst til å perle perler eller tegne i tegneboka inne.. 🙂 Men for all del, bring it on, vi skal takle sommeren på strak arm 🙂 🙂 🙂

 4. Det er vel ingen tvil om at jeg følte meg truffet? Heldigvis har ToPlussTre vært inne og kremtet før meg, så da føler jeg meg ikke så alene.. 🙂 Men vi elsker å være ute, og som det nevnes er jeg bombesikker på at noen ville tatt knekken på ett eller annet vitalt organ hos noen andre dersom vi ikke kunne være ute MINST fire timer i strekk når været tilsier det… 🙂 Som om ikke det er nok, har jeg jo med kulemage og stor optimisme drasset to- og fireåring opp på topptur. Men de elsker det, og jeg elsker det, så da er det vel greit, det også 🙂

  Og den havtåka…jeg kan love deg at mitt gravide legeme sukket minst like henført da den kom sivende innover… 😉 Plutselig var allergi og natthetetokter en saga blott!
  EventyrElin Vil gjerne at du leser denne blogposten Bli med inn på badet vårt!My Profile

  • Godt vi er forskjellige 🙂 Men ser jo fint ut da å sitte på toppen å spise niste. Vi er mer “nisten kan godt spises etter 150 meter”-folk. Ja, vi er vel mer opptatt av nisten enn toppen.. Men vi har stadige gode forsetter om å endre oss 🙂 🙂 Håper du har hatt noen gode allergifrie dager i helga 🙂

 5. Hihi.. Akkurat som søstra mi når vi vokste opp! Klaging og syting hele turen.. Hun liker fremdeles ikke å gå på tur, mens jeg trives både ute og inne. Bra vi er forskjellige, det viktigste er tross alt å trives med det man gjør! 🙂

 6. Jeg trives aller best ute (uten at jeg er noen fjellbestigende fanatiker altså) men jeg liker sofa og tv også, alt med variasjon og måtehold tenker jeg:) Den innedagen som kommer med gråvær etter en varmeperiode tror jeg forresten vi alle trenger, om ikke annet enn å få styr på det kaoset som en gang lignet et hus før varmen slo inn;)
  Hanne Vil gjerne at du leser denne blogposten Mobilbilder 2014 – Uke 23My Profile

 7. Jeg er jo desperat etter sommer og utetid og vil være ute hele tida og fylle på med sol for å holde ut til neste vinter, trenger slett ikke topper og turer, men ihvertfall være i hagen. Vi spiser alle måltider ute for tida og jeg vil egentlig ikke inn i det hele tatt om kvelden og surrer rundt så lenge jeg kan. Men innimellom må jo noen ta oppvaska i hvertfall… Og jeg har jo skjønt at jeg i all min ute-desperasjon ikke kan tvinge andre til det samme – bare lokke og legge til rette…. Det som er deilig med sommer er jo at en kan ha alle dører åpne og være ute-inne-ute-inne hele tida, ikke noe særlig forskjell….
  (Men jeg kjenner også igjen det deilige med litt regn etc – plutselig kan en få gjort litt inne også…)
  underveis Vil gjerne at du leser denne blogposten Fredagstanker om rettferdighetMy Profile

 8. Så fantastisk herlig å lese dette innlegget akkurat nå! Jeg har vært inne i ‘kulda’ i hele dag jeg, kost meg med Orange is the New Black og nå utsetter jeg husarbeidet, selv om det virkelig, virkelig må gjøres. Og selv om vi var på Gaustatoppen i går og ute hele dagen, har jeg fortsatt litt dårlig samvittighet for at jeg ikke nyter denne solfylte, varme dagen ute…
  Line Vil gjerne at du leser denne blogposten Topptur!My Profile

 9. Det er strålende solskinn og altfor varmt ute as we speak.. Fillern altså, den dårlige samvittigheten jeg får av å være inne å gjøre noe i nyttig, viktig og forsømt pga. de siste ukenes konstante solskinn (som å vaske klær og oppdatere meg på Docs liv den siste måneden) er det verste! Give me some fog anyone! Bill.mrk. Innemennesket 😉
  Diaperdiva Vil gjerne at du leser denne blogposten Italiensk sommerbrunsj med motebloggerneMy Profile

Stengt for kommentarer.