Hei.

Jeg er på kurs. Kurs om rusavhenginghet. Har sagt til en del at jeg skulle på kurs I rusavhenginghet og har merket at de spørrende blikkene ble mye mindre spørrende da jeg lærte meg bruken av rett preposisjon… Kurs i, kurs om, ja, ja..

I allefall. Hadde gleden i dag av å høre min foreleser i farmakologi fra studiet, Terje Simonsen, forelese om avhengighet. Flashback, flashback.. Det er mannen som har æren for at jeg i det minste har en anelse om forskjellen på en dopaminreseptor og en noradrenalinreseptor. Og at man aldri skal skrive ut 50 Paralgin Forte på en gang.. Og at gamle mennesker ikke alltid har så godt av alle synonympreparatene. Det ender ofte opp med at de har tre bokser med samme medisin, men med forskjellig navn og spiser av alle tre.. Om jeg ikke er så fantastisk god på farmakologi, så er det i allefall ikke Simonsens feil.

IMG_0217

I allefall. Jeg satt der i dag da jeg plutselig fikk følelsen. Følelsen så mange snakker om når de f.eks er i kirka. “Han snakker til MEG” “Dette traff meg midt i hjertet” og så videre. For Simonsen kom med følgende definisjon på avhenginghet:

En tilstand der en person gir så høy prioritet til enkelte elementer i sin adferd at det går ut over andre elementer som man tidligere syntes var viktigere.

Shit!! Altså, før jeg begynte å blogge så syntes jeg jo at det var ganske viktig å for eksempel se kveldens episode med Grays.. Ikke så viktig lengre. Før jeg begynte å blogge så var det littegrann viktig at barnehagesekkene var klare på kvelden.. Æh, de kan alltids fikses på morgenen. Kjærestetid med mannen på kvelden, superviktig før. Han klarer seg fint alene i godstolen med fjernkontrollen mens jeg blogger. Husarbeid… Ok, har kanskje aldri sett på det som viktig, men blogg vinner soleklart..

IMG_0218

Videre ble det jo bare værrre. Simonsen hadde fine tegninger av synapser i hjernen det man soleklart så at dopaminnivået steg i bøtter og spann i begynnelsen av et rusmissbruk og at man etter en stund trengte større og større dose for å bli fornøyd. Tilslutt satt man der med med et ødelagt dopaminsystem og når man forsøkte å kutte ut rusen hadde man mindre dopamin enn når man startet..

IMG_0219

Jepp, mannen snakket fortsatt til meg. I begynnelsen så ble jeg jo euforisk når 20 stykker hadde vært innom bloggen en dag. En deling på facebook gjorde meg lykkelig som en sprelsk fole. Etterhvert var 20 besøk litt stusselig. Måtte i allefall ha 100 innom. Og minst 20 likes på facebook. Etter sytpeisinnlegget ble jo dopaminsystemet helt ødelagt. Nå er det liksom litt krise å ikke se 1000 tallet.. Så man prøver jo hva som helst for å få den føste herlige følelsen tilbake. Det er nå blandingsmissbruket starter. Man begynner å skrive kronikker, innlegg i lokalavisa.. Jepp jeg er på rett vei vest og nedenom å hjem. For å blande ting er farlig. I allefall potensielt farlig.

Simonsen hadde en graf nemlig. Der virkning gikk opp og dose gikk bort. Og dersom du har en medisin som gjør en liten bøy, der virkningen ikke bare går til himmels med økende dose så kan du komme unna med ganske mye. Men blander du to greier der virkning og dose stiger med hverandre da kan du være ille ute. Erfarne rusmissbrukere vet jo dette og tilpasser dosene. Men jeg… Hadde jeg nå enda holdt meg til lokalavisa og bloggen, men neida, måtte sende inn noe greier til aftenposten.. og NRK ytring…

IMG_0220

Simonsen snakket om substitusjonsbehandling. Det å kunne leve et nogenlunde normalt liv med sin avhengighet. Da er det viktig at dosen er stor nok til å holde abstinenser borte og liten nok til ikke å gi rus. For et sted går det fra å få behag til å få fravær av ubehag.

Så herved går jeg inn i en liten bloggrehabilitering folkens. Skrive bra nok innlegg til å få noen likes og holde gleden ved like. Men slutte med sånnt tull som avisskriverier og greier. Er potensielt veldig ubehagelig sånne kommentarfelt på slike skriblerier.. Men det er store muligheter for at jeg sprekker. Man gjør ofte det de første gangene man prøver..

Utrolig hva man lærer på kurs. Overasskende hvor mye man husker også om man klarer å relatere ting man hører til en selv. Hadde jeg ikke kunnet relatere dette til min egen hverdag så tror jeg neppe jeg kunne gjengitt forelesningen så godt, selv med eminente notater.

Så folkens, håper dere tar i mot trikset og bruker det neste gang dere sitter der og lurer på hvordan det der fremme kan anvendes på en nyttig måte..

15 Kommentarer on Avhengighet…

 1. Jeg merket ikke at jeg holdt pusten før jeg leste “Så herved går jeg inn i en liten bloggrehabilitering folkens” for da ble jeg litt svimmel.

  Jeg tenkte rett ut at det ikke var greit at du sluttet å blogge! Håper du får en fin dag på kurs!

  “Skrive bra nok innlegg til å få noen likes og holde gleden ved like. Men slutte med sånnt tull som avisskriverier og greier” – takk, nå kan jeg puste igjen.
  Anja Holt Vil gjerne at du leser denne blogposten Dette er ingen aprilspøk!My Profile

  • Pust inn, pust ut og husk å pust med magen.. Ingen fare, jeg fortsetter. har enda ikke fått nok ubehag til å ønske meg på avvenning..

 2. Oj oj oj. her traff du meg rett i blogghjertet!
  Jeg må bare si det – Ja, jeg er avhengig!
  Jeg begynte også med de derre avisgreiene. Kronikker og dill og dall. Gøy å røske litt opp i folk og få litt reaksjoner. Men etter hvert ble det bare slitsomt. Så det har jeg helt sluttet med.
  Nå er det bare blogg som gjelder. Og så prøver jeg å være fornøyd med de tallene jeg har. Men akkurat det er litt vanskelig. For jeg vil alltid ha mer.
  Casa Kaos Vil gjerne at du leser denne blogposten Ta til fornuft da, unge!My Profile

  • Jepp, aviser blir slitsomt, og så forferdelig alvorlig og seriøst. men som du sier, når blir man egentlig fornøyd med de tallene?

 3. Fy søren, nå holdt jeg pusten her og holdt på å bare skippe til slutten. Det var jammen bra du ikke skal slutte å blogge! Jeg har jo nettopp funnet deg synes jeg. 😀

  • Ingen fare, ingen fare. Er jo så morsomt!!

 4. Bah, du traff meg midt i Candy Crush-hjertet!
  For et drittspill! Vil så gjerne slette det, men jeg må ha det, bare MÅ HA DET!!
  Og jeg må jo innrømme at jeg har blitt avhengig av bloggen også. Det gir jo litt kick med høye lesertall og masse likes her og der, selvom jeg ikke har noen visjoner med den lille hjemmesiden min:) Det er jo uansett gøy at den vokser, denne leserskaren:)
  Sovebebibloggen Vil gjerne at du leser denne blogposten OmgangssjukeMy Profile

  • Ah, candy Crush… Klarte takk og lov å stoppe i tide. Og som du sier, man får et lite kick og det er moro når mange leser.. Så er det rart man blir avhengig..

 5. Måtte le litt nå 🙂 Her fikk du blandet blogg og medisinprat på en vellykket måte.

  Jeg er veldig glad for at jeg aldri har vært avhengig av noe, alkohol, narkotika eller medisiner. Hadde en bitteliten periode på imovane (forbigående soveproblemer), men legen min var/er flink og ga meg ikke mer. Han sa det var typisk “husmor dop” og at jeg var for ung til å begynne med det. haha. Ung – TAKK! Anyway. Tror ikke jeg har det i meg rett og slett. Å bli avhengig.

  Når det gjelder blogging, blir jeg også veldig glad når noen linker til meg eller lignende. Og jeg koser meg veldig, men kommer aldri til å klare blogge HVER dag, eller ha blogg-facebookside og annet som jeg må administrere i tillegg :O

  Det holder med det lille jeg har.
  the SAGA by Steinsdotter Vil gjerne at du leser denne blogposten Sometimes everything goes wrongMy Profile

  • Husmordop.. Fantastisk ord og akk så rett. Mange tenker ikke på sovemedisin som rusmiddel, men du blir avhengig fort som fy.. Blogg er moro, men som du sier så får man være fornøyd med det man har. Med mindre inntekt og livsopphold avhenger av det. Men da hadde jeg blitt litt stressa tror jeg..

 6. Er bare å reise seg opp i forsamlinga og bekjenne min avhengighet. Den blir ikke bedre heller, ser det ut til. Fint å lese at vi er såpass mange sammen. Støtte og alt det der.. 🙂 Får håpe hånda di kommer seg, og bra å lese at Yme kjente deg igjen :p
  EventyrElin Vil gjerne at du leser denne blogposten Old meets newMy Profile

  • Vi kunne jo starte en klubb. AB- anonyme bloggere..

Stengt for kommentarer.