Hei.

Jeg er oppvokst med svensktopp. Det var i bunn og grunn den eneste musikken som ble spilt hjemme hos oss. Foruten Håkon Banken og Bjøro Håland. Jeg kan en imponerende mengde tekster av Christer Sjøgren, men forsvinnende lite om pop, rock og hva nå slike sjangre heter. For mange ville nok dette være ensbetydende med at de ble merket for livet, hadde arr på sjelen og så videre. Henning hadde neppe overlevd min barndom når det kommer til musikk. Kjøreturer på 120 mil sørover til mormor med Vikingarna ville han nok tatt sin sikre død av.

Jeg derimot liker faktisk svensktopp. Jeg synes det er riktig trivelig å høre på. Contry er og en favoritt og Henning gråter…

Da vi giftet oss var det “Jag trodde änglarna fanns” som strømmet ut av høytalerne. Jeg setter det på kontoen “vilt forelsket og nygift” at Henning overlevde. I tillegg en viss Lassie-sang som jeg
ikke har nærmere beskrivelse av, men den er jo fin da. Og veldig, veldig svensk..

Sånn i det daglige er det ikke mye svensktopp her i huset. Vil jo ikke ta døden på min kjære ektemann heller.

Men i dag syntes jeg faktisk litt synd i ham. For her har han overbærende latt Eir og Isa høre på Justin Bieber i et år. Han har med smerte i blikket smilt når Yme har sunget “Baby, baby” så det jomer i bilen. Men stakkar, i dag….

Jeg og Isa laget middag. Til jul fikk jeg en sånn DAB-radio. Kjempefin. Masse, masse contrystasjoner og Henning begynner så smått å angre kjøpet. I allefall, i dag var det NRK P1 som kom ut av radioen.

Og så kom Ole Ivars med “Spellemannsblod” eller hva den nå heter. Og ved ovnen sto vår fireårige datter og stekte kylling og sang med klar og høy røst: “Det bruser hett i spelmannsblod, ingen fot kan stå i ro, og takten er knakende god og Jalle er varm som ei glo. Han trår takten med sin sko, og han hoier med kjim og med tjo, for Jalle og Kalle er to, som har ekte spellemannsblod!!” Trampet takten gjorde hun også…

Blikket faren sendte sin datter var ubetalelig. Jeg spurte forsiktig “kan du hele teksten Isa?” Svaret var på ingen måte det jeg tror Henning ønsket å høre “Så klart!! Æ hør jo på dein hær når æ kjør bil me ho mormor!!” Til nå har vi trodd at det var “jag trodde änglarna fanns” som sto på repeat når de kjørte med mormor, men tydeligvis er det en grundigere opplæring i stor musikk som foregår.
Ungene elsker å kjøre bil med mormor, men det aner meg at de dager er talte.

Men det skal han ha Henning, han sukket tungt og fortsatte å dekke bordet. Sa ikke et ord. Mulig fortvilelsen var for stor…

12 Kommentarer on Svensktopp.

 1. Jeg sender sympati til Henning!! Jeg forstår han så godt:) Her går det i Queen om dagene, junior skal spille i bandet på en musical, og det øves tidlig og sent og midt på, og sjøl om det igrunnen er min ungdoms musikk, så blir det litt gnagsåri ørene….

 2. Stakkars Henning, sier jeg bare.

  Jeg tror ikke du skriver noe om hva slags musikk han ville hørt på, om han fikk bestemme, men jeg tror uansett at sjansen for at det er verre enn svensktopper er forsinnende liten:p

 3. Haha, Henning får nok min sympati også. Tror din musikksmak kan sammenlignes med mine foreldre på 70+. Svenske og tyske danseband, da er det stas! *grøss*

 4. Min tenåringstid bestod delvis av gospel, til jeg ble avkristnet, for så å gå over i Torleifs og det som måtte bli spilt på bilstereoen til og fra landlige fester. Har heldigvis fått med meg litt mer etter hvert som årene har gått, og svensktopp er ingen favoritt, men unntak av “Gråt ingan tårar” av Torleifs da …

 5. De få gangene jeg vasker husvask så hører jeg på Rune Rudberg, haha:-)

 6. For ei flink jente! Det viktigste er jo at det faktisk er musikk 😉

  Jeg har tilnærmet samme musikkopplæring i bunn. Heldigvis er mannen minst like miljøskadet som meg!

 7. Og i og med at det var Rune Rudberg som sang julen inn i Casa Didriksen, så vil jeg tro at Hennings beger var passe fullt ;-P

 8. Jeg er nok ingen svensktopp fan, ellers er jeg stort sett alt etende når det kommer til musikk så Henning får sympati! Jeg er likevel dog veldig svak for små barnestemmer så jeg klapper og heier på Isa også! Her synger Snute “beibi, beibi, Oh!”, Snapp synger ” hei sessi leidi, gangnam style!” og Snipp kan høre en sang en gang så kan han den for resten av livet! Ingenting er arvet av meg 😉

Stengt for kommentarer.