Hei.

Jeg kom tidligere i desember med et lite hjertesukk over overgangen fra å være jentemamma til nå å skulle forstå en liten gutt. Det er ikke enkelt nemlig. Men det jeg sliter enda mer med er verdens oppfattelse av hvordan gutter skal være. Og da spesielt være kledt.

Yme er en staslig liten kar. Han liker å pynte seg. Liker å kjøre stil liksom. Og med fare for å støte fra meg halve slekta til Henning her.. (de er altså trøndere) NÅR BLE SORT DONGRIBUKSE enbetydende med stas, pynt eller stil??

Det har som kjent vært jul. Den raste forbi i en strøm av vakter, men det var jul og forberedelsene hadde jeg jo i bunn og grunn god tid til all den tid jeg var sykemeldt.

Så der i november oppdaget jeg at Ymes dress fra jula 2012 var for liten. Vi snakker dress, vi snakker vest, vi snakker slips. Altså penklær. Her illustrert med et bilde fra jula 2012.

Så vi dro på shopping for å handle penklær. Jeg startet på Hennes og Maurits. Etter en endeløs jakt i lokalet måtte jeg rett og slett spørre om de ikke hadde penklær til gutt? Joda, de hang rett der borte… Jeg forsøkte igjen å lete, men måtte tilslutt be dama vise meg. Hun så på meg som om jeg kom fra Mars eller noe slikt. I alle fall var jeg i hennes øyne blind som en rotte.

Så viste hun meg bordet med penklær til gutt da. Tre forskjellige dongeribukser, en sort og to mørkeblå. Ensfargede gensere. Og på et stativ hang noe som til nød kunne kalles dressjakker, men det var en betydelig andel løse tråder der. Nå kunne jeg jo skylde meg selv. Hennes og Maurits liksom.. Men jeg var av den oppfatning at det burde være mulig å kjøpe dress til en toåring som kosta mindre enn 1000 kroner. Jeg klarte jo ikke å holde munn og spurte “men har dere ikke PENklær? Dress med vest, skjorter, slips?” Svaret jeg fikk var rett sagt deprimerende. “Dette er penklær som gutter liker!”

Resultatet var nedslående også på Cubus og KapAhl. På Cubus hadde de ikke noe som nermet seg en dress en gang og på KapAhl hadde de jakke, men ikke bukse og ikke vest.

Uten særlig håp tuslet jeg inn på Lindex. Og der, innerst inne fant jeg lik bukse og jakke. Sort. Men ingen vest og skjorter hadde de bare i hvit, “for vi selger så lite av det”.  Kjøpte jakke og bukse da.

Fast bestemt på at drømmen om matchende far og sønn julaften skulle bli virkelig gav jeg alle prinsipper på båten og gikk inn på en småbarnsbutikk. Svindyr ull og rolls royce barnevogner overalt. Og en hel vegg!! med penklær. Nålestripete dresser til 1000 kroner og alt hva hjertet kunne begjære. Nå hadde jeg jo kjøpt en dress så target var skjorte og slips. Og det fikk jeg. Og en hyggelig prat med dama bak disken som fortalte at hun hadde to gutter selv og så inderlig lei av sorte dongribukser og ensfargede collagegensere at hun bare måtte starte selv og ta inn penklær slik at ungene hadde noe ordentlig å ha på seg 17 mai. Vi var hjertens enig, selv om jeg fortsatt synes det er fælt at man må betale så mye for ei finskjorte.

Ettermiddagen ble tilbrakt på Coop Obs. Og hva skuet mine lyseblå, evt mørkebrune. En mye finere dress enn den på Lindex.. Med skjorte og slips. Rett nok hvit skjorte, men fin, fin vest…. Jeg og Henning var helt enige om at Yme helt sikkert kom til å grise masse med kake i julen og helt klart trengte to dresser. Og en vest…

Så julen ble reddet. Min drøm om matchende far og sønn ble virkelighet. Se de fine guttene mine da!

Men det er da merkelig. For all del, i bursdag eller et annet selskap der dresskoden er relativt lav så er det helt ok med mørk dongeribukse og ensfarget collagegenser. Rutete skjorte, ja alle slags skjorter. Men når man skal være FIN. Når det er julaften, når det er nyttår, når det er 17 mai, når det er barnedåp. Jentene blir kledt opp i bunader, glitrende kjoler, tyll og blonder og jeg vet ikke hva, men gutta? De kommer i en hel, ren og kanskje til og med nyinnkjøpt joggedress? Svart dongeribukse og collagegenser med Lynet Mcqueen på. 

Har aldri forstått det der. Men begynner jo å forstå at man etter hvert gir opp, for større strev for å få tak i en dress og ei skjorte..

Nå mener jeg ikke med dette innlegget å være frekk. Hvis man har lyst å gå i joggedress på 17.mai så vær så god for min del. Men jeg kommer fortsatt til å synes at det er merkelig at søstra er stivpyntet i handbrodert bunad…

Yme kommer nok til å fortsette å pynte seg. I år skal jeg være smart og være på jakt etter finklær året rundt. Sånne konfirmasjonstider må vel være bra å finne skjorter på? Og kanskje jeg skal utvide mine horisonter å søke på nettet. For jeg synes fortsatt det er unødvendig å bruke 1500 kroner på klær til Yme når jentene kan stivpyntes for 200…

13 Kommentarer on Penklær.

 1. Jeg er helt enig!
  Vi har jo gått for bunadvarianten til begge to en del år, men sønnen har for lengst bestemt at det slags er ukult og uaktuelt. Jeg har handlet litt her og litt der når jeg har funnet noe. Men som oftest endte vi med hvit skjorte, pen bukse ( altså ikke olabukse ) og fine bukseseler.

 2. Enig!! Men d koster faktisk litt for mye for riktig pene klær til gutta, og så vokser de så fort ut av d. Så jeg må innrømme at jeg kjøper en skjorte, rutet el stripet, ensfarget eller hvit, sammen en pen bukse SOM de kan bruke til hverdags etterpå. Men ikke sort dongeri, da blir d litt tynnere utgave (husker ikke hva den typen heter….) Chinos?
  What ever, jeg kjøper nye klær, men klær de kan bruke etter den høytiden….shame on me!!!

 3. Skulle ønske at #Dressmann, som jo er en spesialbutikk for hankjønn, hadde kolleksjoner for gutter i alle aldre!

 4. Skulle ønske at #Dressmann, som jo er en spesialbutikk for hankjønn, hadde kolleksjoner for gutter i alle aldre!

 5. Og jeg har tre sånne som skal stases opp og gjerne matche pappa (og mamma!). I år måtte Arvingen dresses opp i svart dongeribukse, fra HM. Det var alt jeg hadde hjerte til å la mine yngre brødre vandre rundt og lete etter. Men med sort vest (også fra HM) og arvet finskjorte stod han ikke til veies for noen.. 🙂 Jeg skjønner godt ditt hjertesukk!

 6. For å ikke snakke om pensko til gutter. Var på jakt etter noe til pendressen som ble (vel vitende om utvalget her hjemme) kjøpt på førjulstur til London.
  Var innom en butikk for de ikke hadde pensko til gutter, og ca ti par til jenter, og en butikk hvor de hadde en modell med pensko til gutt. Den samme modellen vil jeg tro som små gutter har hatt de siste 50 årene.
  Puh… Ikke lett å være guttemamma.

 7. Jeg husker ikke hvordan dress/penklærutvalget var da min sønn var på den alderen. Det har sikkert sammenheng med at han brukte bunad som søsteren. De små barnebunadene sydde jeg selv.

 8. Du, vi er i samme båt 🙂 Jeg har lett og lett, og endte på Lindex med hensyn til juleantrekk. Dessuten har vi noen vester og mørk babycord( Name It), med skjorte til. I tillegg så er jeg glad i bunad og i emil kjorter. Med en “gammeldags” strikkejakke, six pence og bukser til så synes jeg han er pyntet. Hos oss har aspektet også et annet fokus. Pappaen har barn fra før. og da jeg liker å gjøre forskjell på fest og hverdag ved å pynkte pjokken min, så møter vi på samme sted med et pyntet og et upyntet barn. Foreldrene på den andre siden synes det er unødvendig og tull med pynteklær. Og det kan jeg vel ikke overprøve, ikke så ofte i alle fall. 🙂
  Sko til minstemann synes jeg det er greit å finne, og kan gjerne pynte ned et antrekk med converce om det passer til hva vi skal. Men, jeg synes generelt at det er vanskelig med klær og variasjon til gutter enn til jenter.

 9. Her havnet begge gutta i stilig dress til jul – for første gang etter mange runder med bunad. Arvet dressbukse og dressjakke til 12 åringen – og arvet dressbukse og Knallstilig dressjakke og vest fra Fretex til sjuåringen. Og nye skjorter fra Lindex og mamma-sydde sløyfer. Fine! OG ja – gutter må også få pynte seg!

 10. Du snakker… Penklær til gutter (sånn “ordentlig pent”) – nei det er ikke lett å finne. Jeg har nøyd meg med mørkeblå bukser til mine tre, og hvite skjorter med en vest eller cardigan utenpå (med unntak av treåringens bunad da…). Jentemammaer har det definitivt lettere! Yme ser ut som en staselig liten kar som liker å pynte seg – fint du lar ham få lov! 🙂

 11. Sjekk ut Adelsmann (tror jeg) som ligger i samme etg som Mon Ami i glasshuset! Gikk forbi der før jul og der hadde di kjempefine dresser med vest til under 1000,- Mener de hadde frakker også til kjekke små gutter!

Stengt for kommentarer.