Hei.

Tenkte i dag å gi dere oppskriften på skikkelig gode fiskekaker.

Det første man må gjøre er å gifte seg lurt! Man må gifte seg med noen som er oppfostret på gode fiskekaker, som kommer fra et hjem der det produseres mengder av fiskekaker i sesongen. Det hjelper også å ha en svigerfar med egen båt og som er ivrig fisker, evt har meget gode bekjentskaper som kan skaffe råmaterialer dersom han ikke kan selv. Sjekket selvfølgelig ut dette før jeg inviterte Henning på besøk første gang. Uten en sånn ektemann vet jeg faktisk ikke helt hvordan man skal gå frem..

Så bør man vise en viss interesse. Det hjelper godt på at interessen er ekte! Og så hjelper det at den før omtalte ektemann hjalp til med å filetere et betydelig antall fisker i går.

Videre tropper man opp med mann og tre sultne unger dagen etter at svigerfar har skjært filet av x antall kilo hyse og endel lyr. Gjerne avtalt på forhånd, men man kan også overrasket utbryte i det man kommer inn døra: “neimen så morsomt, lager dere fiskekaker??” Vi gikk for den første varianten og kom fordi jeg hadde lyst å lære dette kunstverk av et handverk.. Vi har tidligere gjort dette med stort hell.. Her bilder fra en tidligere produksjon…

Vel, utover dette så trenger man for å lage fiskekaker:

500 gram fisk (hyse og evt lyr)
1 egg
1 dl vann
4 dl melk
2 ss mel
2ss potetmel
1 ss salt
1 ts malt muskattnøtt.
3 båter løk

Alt skal være kaldt, det er vist viktig. Så kjører man fisk, mel, potetmel, salt, muskatnøtt, løk og egg sammen med halvparten av væsken på sånn passe fart i foodprosessoren. Når det er ei smørje har du i resten av væska og kjører på full fart til du har en fin farse. Så steker du kakene i en blanding av olje og smør til de er fine og brune og vips så har du fiskekaker. Man kan også putte i litt vårløk i farsen, det blir kjempegodt.

Da kommer det beste: man spiser! Nystekte fiskekaker kan nytes ensomme, med majones på en skive, med potet og råkost, med pasta og bearnaisesaus, ja det er utallige muligheter.

Jeg har funnet ut at det faktisk ikke er så veldig farlig om spiseskjeene blir store eller små, om det er en eller en halv teskje med muskattnøtt og om halve egget havner på bordet. Barn egner seg ypperlig til fiskekakekokker for hver omgang med farse jevner den forrige ut når det gjelder tykkelse og smak så uansett så blir det godt. Så her er en bildekavalkade, bare for å skape misunnelse og gi et bilde av meg som perfekt husmor. Ber innstendig om at svigermor legges merke til da hun nok har mesteparten av æren. Men jeg blandet alle farsene, bare så det er sagt! Med god hjelp fra Eir og Isa og til dels Yme..

Og det endelige bevis på fiskekakenes fortreffelighet er at en viss svensk vikarlege, som i tre hele år, hardnakket har påstått at han IKKE liker fiskekaker, at fiskekaker er bortimot det styggeste han har smakt (samme fyr spiser de merkeligste oster og andre rare ting med mugg på) og at de smaker gummi… Jepp, samme svenske gumlet i seg fiskekake på høykant og sa at “dessa här kakorna va ju jättegoda!!”

8 Kommentarer on Hvordan få seg skikkelig gode fiskekaker.

  1. Det der så ut til å være en enda bedre ide enn å kjøpe fra fiskebilen (når må det innrømmes at de fremdeles ligger i fryseren, så jeg kan vel strengt tatt ikke uttale meg om de er skikkelig gode heller).

  2. Hadde selv den store glede å spise glodvarme fiskekaker her om dagen. Ren nytelse!!!!! 🙂

  3. Hysterisk bra, hadde jeg vært hund hadde jeg logret nå! Du, dette må jeg prøve på? Tror du jeg får det til selv om jeg ikke har en mann som er særlig glad i fisk og en svigerfar som bor ved et basseng i Spania?

    • Det er veldig enkelt altså. Men forutsetter god fisk da. Fiskebutikker finnes vel der sør. Som sagt, Lukas HATET fiskekaker før han smakte disse… De er kjempegode!

  4. Ja dette var go´saker. Må si vi traff på dagen. Fri-førr-varianten var god som gull!

Stengt for kommentarer.