Hei.

Nå kunne jeg skrevet et innlegg om kveldens halloweenrunde. Den inneholdt både trasking på en øde, livsfarlig og mørk sti, pitstopp hos en vennlig sjel som iførte mine barn votter, lot dem gå på do og gav dem vann og en Isa som ble mer og mer varm i trøya og på de siste stoppene hylte som om det virkelig var styggen selv som var ute og gikk.. Men jeg skal ikke gjøre det. Jeg skal fortelle dere om disse forferdelige menneskene…

For de kommer nå, de flommer frem og blir fler og fler ser det ut som. De går ikke av veien for å bruke media for å fremme sin sak og til og med barn utnytter de på det groveste for å fremme sine synspunkter. De infiltrerer og sniker seg inn på alle steder.

Vanligvis så er jeg et omgjengelig menneske. Jeg går overens med de fleste og er det noen jeg ikke liker så veldig godt så holder jeg stort sett munn om det, offentlig i alle fall. Men disse her, de kan jeg rett og slett ikke utstå!

Det dreier seg selvfølgelig om mennesker som påstår, på et helt uforståelig og vannvittig irriterende vis, at rød julebrus er bedre enn den brune!

Hva slags nisse var det der på slutten av åttitallet som fant på at man plutselig skulle begynne å lage rød julebrus? Her har man i alle år, hatt den perfekte drikk å leske seg med i julen. Den er brun, den bruser fantastisk, den smaker enda bedre, den ER selve julen. Og den produseres av E C Dahls.  Så kommer de med en rød? Fra Gran, fra Aas, fra Borg, fra Ringnes. De kloner seg selv disse røde julebrusene. De ser ut som rødbrus, smaker som rødbrus, bare ti ganger mere syntetisk, de har ikke et spor av jul hverken i smak eller lukt og er bare rett og slett teite! Joda, jeg har fått fortalt at et sted der sør rundt skien, porsgrunn, sarpsborg, sandefjord (har egentlig ikke peiling på hvor det var) så var det rød julebrus allerede rundt tidenes morgen, men jeg er sikker på at før det, da var det brun å få tak i her nord…

Og det drives jo en voldsom propaganda for denne røde julebrusen og jeg er redd for at hvis vi ikke våkner opp så er den brune fortrengt og borte før vi vet ordet av det.. Det er allerede en håpløs oppgave å finne en liten flaske med brun julebrus sør for Trondheim. Den røde er overalt, i butikken, på kiosker, på juletrefester, i kjøleskap, på ferger og ja you name it.. Så det gjelder å sende forsyninger nordfra, ned til de stakkars søringene som ikke vet bedre og er hjernevasket på det groveste av griske produsenter og folk som er betalt for å drive deres propagandakampanjer.

Så har vi smakstester. De som er med i slike smakstester er jo selvfølgelig sponset av alle de røde julebrusene. De er jo så mange, så de har helt klart slått seg sammen for å danke ut den lille tapre kjemperen fra E C Dahls.. For den får bunnskår gang på gang. “Syntetisk smak, blanding av Cola og champangnebrus, ekkel farge…” Det sier jo litt om de som er med i slike tester. Totalt uten smaksløker og i tillegg er de fargeblinde. Til og med barn lurer de til å være med. “De på denne fine brusen her, er ikke den flott?” så gir de barna et glass fra Aas, med sugerør og greier.. “Denne her syntes du kanskje ser litt ekkel ut, brun og sånn, du har kanskje ikke lyst å smake på den?” så får de E C Dahls i en kaffekopp…. Hvordan skal et stakkars barn opponere mot slikt?

Allerede nå ser jeg tegnene i butikkene. EN enslig stabel med brun julebrus blant kasse på kasse med rød. De røde finnes i 1 1/2 litere som truende stiller seg rundt den lille brune flaska som prøver å gjøre seg synlig. Den har jo ikke sjanse stakkar. Og enda har vi bare oktober. Hvordan det skal gå i Desember når støtet virkelig settes inn tør jeg ikke å tenke på.

Jeg gjør mitt beste. Har kjøpt hjem flere 6-pakker allerede, hamstrer i skuffer, skap og hyller i redsel for at denne julen blir julen jeg alltid har fryktet, julen der den brune julebrusen forsvinner. Nå går ikke hamstringen så bra, for jeg drikker de jo opp like fort som jeg får de hjem, men jeg lover å fortsette å prøve. Uti April er jeg såpass mettet på julebrus at jeg går tilbake til Pepsi max, men kjenner allerde i August igjen at lengselen og håpet om at de små glassflaskene med brun himmel også dette året skal komme i butikkene.

Tendensen med at flaskene forsvinner sprer seg jo sørfra. Enn så lenge går skillet ved Trondheim, men man vet ikke. Så kanskje om 25 år sitter jeg og ser utover finnmarksvidda mens jeg koser meg med norges siste julebrus fra E C Dahls…

14 Kommentarer on Disse forferdelige menneskene!!

 1. Rød julebrus er æsj…
  for meg har Hamar julebrus, brun, vært min favoritt gjennom mangen år.
  Jeg holder fortsatt en knapp på den..

  Gode torsdagen og helg til deg !!
  Klem fra
  Nann Karin

 2. Vel,vel, jeg er nå søring og som har vokst opp med rød julebrus fra AASS og Grans er dert de som gjelder for meg:) Og når som jeg får tak i AASS julebrus i Bodø er jeg lykkelig og nå på lørdag blir det by tur og da blir jeg nok å kjøpe noen liter:) Men det er bare synd at det er en butikk i hele Bodø som selger AASS julebrus.
  Fin torsdag kveld;)

 3. Her fantes rød DONALDbrus på små flasker. Den besto av nesten bare kullsyre som kom opp i nesa på jueltrefesten på Odd Fellow i Sandefjord for sånn ca 40 år siden!

  Finnes det virkelig BRUN julebrus?????

  Så stas at du var innom bloggen min!

 4. Skal si du kan engasjere deg i alvorlige saker!! Flott, stå på!! Skal vi ha fakkeltog?

 5. Eller varfør ikke svensk JULMUST! Er vel mest lik den brune, men litt mørkere farve, svart nermest… Den røde julebrusen er helt udrikkbar. Forferdelig! Trur ikke jeg har smakt den brune.

Stengt for kommentarer.