Hei.

Jeg har i dag innsett at jeg nok ikke burde være en jentemamma. Altså ha ansvar (i allefall halvt ansvar) for å oppdra jenter. Til det er jeg altfor naiv, blåøyd (selv med mine mørkebrune) og lite opptatt av feminisme og barikadeståing og likestillingskamp…

På vår ene Ipad har vi Hello Kitty som bakgrunnsbilde. Ja i det hele tatt så er vårt hjem pepret med Hello Kitty. Da spesielt på klær og for tiden er det Isa som må gå i dem da hun har arvet dem fra Eir. Jeg har jo hele tiden syntes at det var noe muffens med den katta, men jeg har ikke helt kunnet sette fingeren på det. Vel for å være helt ærlig, jeg har tenkt at det er et klesmerke fra Japan som har tatt litt vel av og ikke ofret katta flere tanker enn det. Men så var det en vennlig sjel fra Buskerud legeforening som opplyste meg om at dette var en meget naiv holdning å ha. Katta er tydeligvis mor til all kvinneundertrykkelse i verden. Den symboliserer den makt menn har over kvinner og all underkuelse de driver. Dette symboliseres da ved at Hello Kitty ikke har munn! For kvinner skal tie må vite! Jeg synes kanskje dette er å dra det litt langt og tror vel fremdeles at det er et japansk klesmerke som har tatt litt av, men fikk jo noen bekymrede rynker i panna der jeg sto og brettet klær i dag da den ene Hello Kitty etter den andre dukket frem.

Heldigvis så ikke jentene at jeg brettet klær, de kunne jo få inntrykk av at vi ikke er et likestilt hjem der faren bare kjører ATV og brøyter snø på dager som dette mens mor står inne og gjør husarbeid…

Så hadde jeg faktisk ti hele minutter i dag der jeg satt i en stol og leste i siste Foreldre og Barn og drakk en kopp te. Slike øyeblikk er sjeldne, men jentene lekte og Yme sov så det skjedde faktisk..

Tilbake til støvkosten?
To svenske aktivitetsbøker, en for gutter og en for jenter, skapte kritikkstorm på sosiale medier og nettet for øvrig på sensommeren. I “Min rosa glittriga pysselbok med klistremärken” skulle blandt man blandt annet sette ulike jenter sammen med rett husholdningsoppgave, mens man i “Min blå roliga pysselbok med klistremärken” skulle koble gutter og biler. Tukan forlag, som publisertee bøkene, valgte å dra inn begge bøkene umiddelbart på grunn av kritikken om at de var reakjsonære og hørte hjemme på 50-tallet.

Det var da som svarte f… Sommerens store hit. Boka både Isa og Eir tilbrakte timer ved oldemors kjøkkenbord med. Boka Isa syntes var kjempefin for hun lærte både bokstaver og tall…. Her har jeg som mor gått rett i fella igjen. Det er ikke håp, de blir noen hjemmeværende cupcake-bakende  bakstreverske kvinner uten mål og iallefall uten karriære.. For å roe nervene gikk jeg på kjøkkenet for å sette en brøddeig. Det var jo det verste jeg kunne gjort for Eir kom jo løpende ved lyden av foodprosessoren og lurte på om hun kunne hjelpe til på kjøkkenet. Jeg fikk takk og lov skyflet henne unna.

Etter at Isa var sovnet listet jeg meg inn på rommet og konfiskerte boka. Takk og lov viser det seg at vi er to sider unna katastrofen. Siden der man matcher jenter og arbeidsoppgaver! Siden rives ut og kastes…

Yme på sin side viser stor interesse for husarbeid og for å påvirke ham ytterligere støvsugde jeg gulvet mens jentene så på Rampete Robin på Isas rom. Tenkte det kunne være passende TV-underholdning på en dag som denne. Yme viser stor interesse for støvsuging. Aller mest for hullet der støvsugeren kobles til.. Dog, det er et skritt i riktig retning!

Etterpå lekte han kjempelenge med en samling “My little ponny” og avsluttet lekerunden ved lekekjøkkenet der han skramlet med gryter og kjeler i en for ham sikkert liten evighet. Flinke gutten min!

Siste slag for baugen fikk jeg da jeg etter at Isa var lagt, med lovnad om at hun selvfølgelig skulle få ha kjole på i barnehagen i morgen, selv om det er vinter, leste videre i Foreldre og barn.

Unger som får pynte seg i barnehagen får en oppfattelse av at deres egetverd er knyttet til hva de har på seg og hvordan de ser ut på håret. Selv om jenta gjerne vil ha på kjole og sette kliper å strikk i håret på morgenen så bør du som ansvarlig forelder ta kampen og si nei. Jenter i upraktiske kjoler blir poserende og passive i stedet for aktive.

Enda godt jeg har lagt frem en PRAKTISK Hello Kitty-kjole til Isa i morgen. Og så vurdere jeg sterkt å si opp mitt abonnement på Foreldre og barn for det er enklere enn å ta kampen om pynt og kliper i håret….

4 Kommentarer on Mine stakkars, stakkars døtre….

  1. Herlig innlegg! Jeg kan ikke fordra den hersens katta, og skyr den som pesten. Tusen takk for kommentar på bloggen min! 🙂 Kom gjerne på besøk igjen!

  2. Har altså ingen erfaring med verken Kitty eller klistremerkebøker, men skjønner jo at småbarnsforeldre har mye å spekulere på. Håper du har sagt opp abonnementet på Foreldre og barn, la ungene få gå i det de vil så unngår du en masse bråk, men kanskje det blir en aldri så liten forkjølelse?

  3. Man kan ikke ta hensyn til vær og vind når det gjelder kjolevalg Astrid 🙂 Den kamen tar de i barnehagen når de kler dem om til første utetid…

    Lillelo: hei på du, skal ikke se bort fra at jeg stikker innom igjen nei..

    Mette: Fikk ikke spurt for jeg så ikke komentaren før nå. Noe dere har snakket om på skola?

Stengt for kommentarer.